Створити канал чесних новин

Створити канал чесних новин
Нардеп Андрій Шевченко - один із лобістів Закону про суспільне мовлення
Що таке суспільне мовлення і навіщо воно потрібне? Європа наполягає на реформуванні державних ЗМІ, Верховна Рада нарешті приймає закон, а люди на місцях, включно з представниками ЗМІ, які підлягають реформуванню, досі не розуміють на сто відсотків суті усіх планованих змін.

- Вам треба подолати корупцію в країні. Але не чекайте, що комерційні канали будуть робити новини про корупцію — вони в цьому не зацікавлені. Вам потрібен сильний суспільний мовник, який викриватиме такі історії і публікуватиме їх. Тоді й поліція буде змушена діяти. У вас немає вільної преси. Національна Телерадіокомпанія України має стати таким мовником. – сказав  одному із інтерв'ю Давід Стулік, прес-аташе Представництва ЄС в Україні.

ВВС – теж суспільний мовник

Європейці знають, про що говорять. 383 млн європейських громадян дивляться суспільне телебачення принаймні один раз на тиждень. 83% населення Європи слухають радіо принаймні один раз на тиждень. У середньому європейський громадянин слухає 176 хвилин радіо на день. Суспільні мовники (ТБ)  Ісландії, Великої Британії, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Німеччини, Польщі, Австрії, Італії є головним каналом мовників на внутрішньому ринку Лідируючі позиції суспільного радіо за цією ж аудиторією у Норвегії, Швеції, Австрії, Великої Британії, Фінляндії, Естонії.

Відео дня

Загалом суспільне мовлення у Європі має давню і славну історію, а от Україна – одна із останніх країн в Європі, яка ще не роздержавила ЗМІ і не перетворила їх на суспільні. Мова про впровадження суспільного мовлення триває ще з 1996 року, а от конкретні зобов'язанні з реформуванню цієї галузі наша країна взяла на себе у 2003. 19 березня 2015 року до закону про суспільне прийняли важливі поправки, зокрема – зробили можливим фінансування його за рахунок абонентської плати глядачів. Презентація суспільного мовника відбудеться у прямому ефірі Першого Національного 7 квітня, тоді ж стане відомо про ведучих, програми і формат.

В чому суть змін

- У вас проблема така: за 24 роки незалежності постійно відбувалися державні зміни. І при кожній зміні влади змінювалася політика висвітлювання подій. Тому державне телебачення втратило найбільший ресурс — довіру глядачів. – каже Давід Стулік.

Сенс реформи – ліквідувати залежність державних каналів від влади. Залежність існує завдяки фінансуванню. Мовляв, хто дає гроші – той і замовляє музику.  Особливо гостро це відчутно на місцевому рівні, де зазвичай місцеві обласні державні телерадіокомпанії (ОДТРК) висвітлюють лише роботу облради та ОДА, причому винятково у позитивному ракурсі. Те ж донедавна чітко прослідковувалось і на Першому Національному – державному каналі.

Відповідно до реформи, на базі Першого Національного та місцевих ОДТРК має бути створена єдина система суспільного мовлення. Це буде юридична особа, яка самостійно формуватиме власну інформаційну політику, враховуючи потреби і запити громадян.
Незалежність мовника передовсім має бути забезпечена прозорим та незалежним, наскільки це можливо, фінансуванням. Саме тому на суспільних каналах обмежують рекламу (щоб великі бізнес-групи не могли впливати на ефір), а також по можливості такі мовники фінансуються з абонплати глядачів.

Саме громадські інтереси та побажання є підставою для формування контенту – новин, розслідувань, програм тощо. У Європі, як правило, за даними аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», абонплата не перевищує 0,2% від доходу, але вже сама можливість її запровадити вже викликає чимало дискусій.

Ще однією причиною невдоволення реформою, особливо на місцевому рівні, є потенційне скорочення кількості працівників державних ЗМІ.Інфографіка за даними Інститут Медіа права, Реанімаційного пакету Реформ та НТКУ

Ще один проблемний пункт реформи – час і умови мовлення місцевих радіо- та телеканалів. Є чутки про кілька годин мовлення в день, що суттєво скорочує регіональну частку, яка власне і є найцікавішою для жителів регіонів, та й зменшує обсяги роботи працівників місцевих ОДТРК, що знову ж таки загрожує скороченнями штату.

Проблема у непоінформованості

Автори законопроекту та громадські активісти, які лобіювали прийняття Закону "Про суспільне мовлення" зауважують активну протидію реформі на регіональному рівні. Причина банальна, переконаний перший заступник генерального директора Тернопільської обласної державної телерадіокомпанії Юрій Заруцький, - і це непоінформованість.

- Зрозумійте, мова про суспільне мовлення і реформи в сфері медіа точиться ще з 1996 року. Закон лобіювався теж протягом немалого часу. За цей період було прийнято безліч поправок, проведено немало дискусій, висловились експерти різного рівня. А ті, хто працюють в ОДТРК, і досі, навіть після вже прийняття, не знають напевно, що з ними буде. – пояснює чоловік. – Незрозуміла ситуація ні з форматом роботи, ні власне з тим, чи очікувати скорочень і  у якому масштабі. Тож досі невідомо, як будуть діяти місцеві ОДТРК – і це проблема.

Водночас пан Заруцький переконаний, що реформа ця необхідна і цілком закономірна, хоча прийняття закону мало – потрібно ще прописати усі моменти та аспекти нового формату роботи регіональних суспільних радіо- та телеканалів у підзаконних актах.

- Наразі не уявляю, як має відбуватись фінансування суспільного мовника, - каже Юрій Заруцький. – Я то був присутній на багатьох дискусіях та зустрічах, присвячених цьому. Знаю, що пропонуються варіанти фінансування з бюджету плюс за рахунок укладення угод на висвітлення діяльності органів виконавчої влади. Чув і думки про запровадження абонентської плати. Відверто кажучи, складно сказати, як воно буде на практиці – чи все так гарно складеться, як у дискусіях.

Та пан Заруцький оптимістично оцінює ситуацію з реформами в країні. Так, впровадження кожної відбувається і буде відбуватись "зі скрипом" і не надто швидко, але все ж Україна йде шляхом реформ, змінюючись відповідно до європейських стандартів.

"А хіба на "1+1" не чесні новини?"

Повного розуміння суті реформи немає, звісно,  на рівні звичайних глядачів та слухачів.

- Чи потрібні чесні новини? – перепитує пенсіонерка Марія Олексюк. – Та потрібні. А що, на 1+1 вони нечесні? Якщо на "Інтері" новини нечесні – то я  їх вже не дивлюсь. Я ж можу включити собі будь-який канал і вибрати новини, які хочу. Так і роблю – цілий день дивлюсь новини по різних каналах.

Потреби у незалежному суспільному мовнику жінка не розуміє. На пояснення знизує плечима, мовляв, нехай собі буде, якщо кажете, що варто.

Подібну ситуацію передбачає і Юрій Штопко, регіональний видавець Медіа Корпорації "RIA".

- Дуже важко донести людям необхідність одного суспільного мовника за умови, що є величезний вибір різних теле- та радіоканалів практично у вільному доступі. – пояснює він. – Люди зараз можуть вибирати, що дивитись і слухати, можуть порівнювати. А тому наразі для них потреба у чесному мовнику, за мовлення якого ще й треба додатково платити, виглядає досить незрозумілою. Ну навіщо платити, якщо є стільки безкоштовних каналів?

Хоча Юрій Штопко визнає, що насправді потреба у сильному суспільному мовнику є, що запит на подібне треба формувати і  що треба пояснювати людям, навіщо реформувати державні ЗМІ. Однак переконаний, що це буде тривалим процесом, бо бракує і політичної волі нагорі, і бажання змінювати в регіонах, і потреби у людей-глядачів.

- Те, що прийняли Закон, абсолютно не означає, що справа зрушиться з мертвої точки, - переконаний він, наводячи на приклад процес формування Антикорупційного бюро, що теж добряче затягнувся.

Громадський активіст Володимир Жереб переконаний, що суспільне мовлення не просто дуже потрібне, але й що воно буде успішно діяти в Україні. Вірить і у те, що люди будуть готові платити за чесні новини, одна лише за умови прозорої звітності за отримані кошти.

- Суспільне телебачення займе менше 2% із суми доходу кожного, люди не будуть так критично ставитись, якщо будуть розуміти, куди ці кошти йдуть. – каже хлопець. - Особисто я підтримую ідею суспільного телебачення, це не просто крок у напрямку майбутнього, це інструмент, який дозволить повернути довіру населення до засобів масової інформації.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up