«Антикорупційне бюро в Києві ловитиме за руку міністрів, а у регіонах – і керівників підрозділів»

«Антикорупційне бюро в Києві ловитиме за руку міністрів, а у регіонах – і керівників підрозділів»
Втеча у Росію колишнього президента Віктора Януковича стала відправною точкою для створення в Україні Антикорупційного бюро.

Одним із локомотивів у створенні цієї структури став голова правління Центру протидії корупції та експерт антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ Віталій Шабунін. За його словами, Україна має увійти до переліку країн, де окремий державний орган бореться з корупцією серед найвищих посадовців: міністрів, депутатів, суддів і т.д. Пан Шабунін наголошує, що викорінення саме вищої політичної корупції має змінити ситуацію в країні. Восени 2014 р. Верховна Рада ухвалила закон про створення Антикорупційного бюро, нині ж триває процес обрання голови.

 

– Віталію, як буде працювати Антикорупційне бюро – тільки у Києві, вистежуючи корупційні схеми у середовищі найвищих посадовців, чи й у регіонах? Чим допоможе діяльність цього органу людині, яка живе в обласному чи районному центрі?

Відео дня

– Це пов’язані речі. У згаданому вами райцентрі карета швидкої допомоги їде годину, а не 15 хвилин тому, що Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) не купило нормальні «швидкі». Точніше, купило їх утричі менше, ніж могло б купити, бо переплатило за кожну, щоб украсти. Саме тому в райцентрі сьогодні їде роздовбана «швидка», а не нова, яка б мала їхати 15 хвилин. І в ній немає нічого, крім аспірину. Бо міністерство вкрало, міністр із команди "папєрєдніків" украв, його заступники вкрали при закупівлі обладнання. І так в усіх галузях: крадуть, починаючи з найвищого рівня, а страждає кожна людина, бо медицина, освіта, дороги все обкрадене. Звісно, корупція є і на рівні керівників обласних підрозділів державної влади, її теж треба зупиняти незалежним слідчим з Антикорупційного бюро. Тому в полі зору цих слідчих будуть усі обласні керівники: облдержадміністрації, начальники управлінь МВС, СБУ, податкової, судді.

 

На якому етапі перебуває ідея створення Антикорупційного бюро в Україні?

Зараз триває обрання голови бюро. Згідно закону створено спеціальну комісію, до якої своїх представників висунули Президент, Кабінет міністрів і Верховна Рада. Ці люди мають авторитет у нашому суспільстві, наприклад, це правозахисник Євген Захаров, історик Ярослав Грицак. Очолив комісію голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров – людина з бездоганною репутацією. Ця комісія має вже найближчим часом подати Президенту на вибір три кандидатури, і далі Петро Порошенко повинен обрати серед них голову Антикорупційного бюро.

 

А наскільки прискіпливо добиратимуть слідчих Антикорупційного бюро?

– Я скажу відверто, що хвилююся з цього приводу. Ми, експерти Реанімаційного Пакету Реформ, у своєму законопроекті пропонували не брати до Антикорупційного бюро тих, хто вже працював чи працює зараз слідчим у МВС, ГПУ чи СБУ. Вони бачили корупцію і нічого не робили. Ми побоюємося, що вони перенесуть у бюро корупційну практику зі своїх структур. Якщо хтось думає, що в країні можна вкрасти бюджет непомітно, це не так. Бо дуже легко побачити, хто краде бюджет. Усе видно! Це документи, це підписи. І людей не саджали тільки через те, що частину усього награбованого отримувала і міліція, і СБУ, і прокуратура. На жаль, у ніч перед голосуванням цю норму закону змінили, і їм теж дозволили подавати документи. Однак разом із цими слідчими в штаті Антикорупційного бюро працюватимуть журналісти-розслідувачі – вони не повинні давати нікому спуску. Крім того, бюро дуже щільно співпрацюватиме з усіма ЗМІ, надаватиме матеріали для висвітлення резонансних процесів. 

Скільки людей загалом працюватиме в Антикорупційному бюро?

 

Увесь штат бюро нараховуватиме 700 людей. Центральний офіс розташується у Києві, на місцях будуть сім регіональних офісів, тобто один офіс на три області. Також у голови бюро буде право створювати додаткові регіональні відділення в разі потреби.

 

Що конкретно вони робитимуть?

– Насправді, боротьба з корупцією високопосадовців – це насамперед робота з документами. Слідчі Антикорупційного бюро матимуть доступ до відомостей, що становлять банківську таємницю, до всіх державних реєстрів, наприклад, до реєстру прав власності на нерухоме майно. У них буде свій окремий оперативний відділ, який вестиме відеоспостереження за підозрюваними у корупції і водночас стежитиме, щоб інформація не «витікала» за стіни цього органу до завершення розслідування.

 

І от Антикорупційне бюро упіймало, наприклад,  міністра на хабарі, що далі?

– Далі кримінальний кодекс чітко визначає обвинувальний висновок. Бюро передає матеріали справи в прокуратуру, а та йде до суду, суд виносить корупціонеру вирок. Так робиться в усьому світі, у цьому ланцюжку не можна обійти прокуратуру. Тому ми хочемо зробити антикорупційну прокуратуру. Це буде окремий орган, який працюватиме тільки з Антикорупційним бюро. І там мають бути нормальні зарплати. Щодо суддів – кожен суддя має розуміти, що якщо він рипнеться поховати справу проти високопосадового корупціонера, то він стане особливо цікавий для цього ж Антикорупційного бюро.

 

Віталію, Антикорупційне бюро в Україні створюється за прикладом інших держав. Посадовців якого рівня вдалося упіймати працівникам таких бюро деінде? Був якийсь зразок, звідки бралася ця схема?

– Такі органи успішно працюють у багатьох країнах. Наприклад, в Індонезії за результатами розслідувань Антикорупційного бюро посадили 17 міністрів, 80 народних депутатів і навіть голову Конституційного суду. Його взяли на гарячому, коли він брав гроші просто в картонній коробці. Голова Антикорупційного бюро в Гватемалі за три роки роботи довів до обвинувачення в суді більше 300 кримінальних справ щодо корупції та організованої злочинності, де фігурували міністри і прокурори. А позаяк Генеральний прокурор намагався гальмувати справи, голова гватемальського Антикорупційного бюро домігся звільнення Генпрокурора. Ключовим елементом боротьби з вищою посадовою корупцією є невідворотність кримінального покарання за хабарі. Поки міністри, прокурори, судді не будуть сідати в тюрму, все інше не матиме ніякого сенсу. Має бути орган, який зможе це робити. Тому ми б’ємося за створення в Україні ефективного Антикорупційного бюро з дуже сміливим керівником і непідкупними слідчими.

 

Як громадяни зможуть допомогти слідчим Антикорупційного бюро?

– Ми передбачили, що кожна людина може звернутися до Антикорупційного бюро у зручний і безпечний спосіб. Повідомити про корупцію губернатора, мера, судді, начальника ДАІ можна буде телефоном, письмово, електронною поштою, зокрема, й анонімно. Жодне повідомлення про злочини високопосадовців у Києві і регіонах не буде залишатися без належної реакції. Разом ми поборемо корупцію. Знаєте, у країнах, де найнижчий рівень корупції, люди живуть добре – добре заробляють і не мусять ділитися своїми грішми з корупціонерами. Добре живуть, тому що ніхто не краде на будівництві доріг, забезпеченні шкіл і лікарень, ніхто в суді чи правоохоронних органах не намагається за гроші «відмазати» злочинців, тож у країнах без корупції безпечно. Досягти високих стандартів життя неможливо без викорінення корупції, тому дуже важливо, щоб в Україні якнайшвидше запрацювало ефективне Антикорупційне бюро.

 

Спілкувалася Аліса Тимченко

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up