Готуємо вакуумну каву

Готуємо вакуумну каву
"20 хвилин" розповідає про приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Каву зі смаком шоколаду, яблука та груші, яка дарує неймовірний заряд енергії на весь день завдяки оригінальній технології, готують у кафе-лабораторії “Карма Кава”, що на вул. Валовій.

{photo_gallery id=4399|}

Коли засновник і баріста кафе Олексій Широков починає розкладати всі необхідні для заварювання кави складники, з’являється відчуття, неначе я — на уроці хімії. Чоловік викладає на стіл, окрім власне кавових зерен, ще й всілякі колби, пальник та інші не менш цікаві пристрої. Виявляється, що все це необхідне для заварювання напою.

Відео дня
> — Я люблю каву і хочу готувати її якнайкраще і для себе, і для інших, — відповідає Олексій на моє питання про те, чому він займається цією справою. — Також мені імпонує, що кава — це соціальний напій. Адже люди не просто п’ють каву, вони ще й спілкуються. Кава об’єднує навколо себе усіх.

Змоловши кавові зерна, мій співрозмовник засипає мелену каву у верхню колбу агрегата, яке він називає сифоном. У нижню — наливає гарячу воду. 

— Для вакуумного заварювання кава має бути грубого помолу, — пояснює баріста. — Приблизно такого, як для приготування у френч-пресі.

Поставивши під сифоном невеличкий пальник, Олексій запалює його і кілька хвилин чекає. 

— Зараз повітря у нижній колбі поступово розшириться і витіснить воду у верхню колбу, — каже він. — Почекаємо 30 секунд, щоб кава заварилась, а тоді будемо її вимішувати. 

Обережно вимішавши кавову масу, чоловік вимикає пальник і знову терпляче чекає. Виявляється, тепер кава має пройти через фільтр у зворотному напрямку. 

— Охолоджене повітря стискається, тому кава тече вниз, — пояснює процес баріста. 

Та це ще не все. У приготовлений напій Олексій занурює ще один чудернацький пристрій. Як з’ясувалося, ним вимірюють наскільки добре кавова маса розчинилася у воді. 

— Я хочу знати, скільки твердих речовин є на один мілілітр води, — каже він. — Це дуже важливо. Адже якщо приготувати каву правильно, вона повністю розкриває свій смак та аромат.         

Розпочавши власну справу, Олексій став членом європейської кавової асоціації. Це дало йому доступ до професійної інформації у галузі кавоваріння. Іншими словами, тернополянин навчився готувати правильну і смачну каву за різними технологіями. 

— Я їжджу на семінари, де вчать правильно варити каву і дегустувати її якості, — каже він. — Також отримую корисні поради та консультації фахівців.

Тож коли Олексій каже, що він вміє “читати” каву, як книгу, я йому вірю. І поволі куштую ароматний напій із шоколадно-фруктовим смаком. Це неабияке задоволення!

 

Скільки чого треба:

21 г кавових зерен гватемальської арабіки, 350 г води.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up