"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах Тернополя
Хочете скуштувати сациві чи хачапурі або люля-кебаб по-грузинськи? Завітайте у спортбарі El Сlasico, що на вул. Гоголя. Тут віднедавна працює справжній грузин — Сосо Гелашвілі.
Сосо — знавець грузинської кухні, тож кожного відвідувача зможе смачно нагодувати найпопулярнішими кавказькими смаколиками.
— У нашому меню є декілька грузинських страв, — розповідає чоловік. — Я обрав найпопулярніші. Серед них, наприклад, є чахохбілі — курка з овочами, сациві — курка під соусом з волоськими горіхами, лобіо — квасоля з м’ясом, суп „Харчо” з телятини та рису, хачапурі — пиріг із моцарелою, баклажани, тушковані з волоськими горіхами і зернами граната та деякі інші.
Кухар береться готувати один із найбільш відомих смаколиків — люля-кебаб.
— Це м'ясний фарш, нанизаний на шампур і засмажений на мангалі, — розповідає Сосо. — Готують її і на сковороді. Це, так би мовити, класичний варіант.
Найчастіше люля-кебаб готують із баранини, з додаванням цибулі, але без використання хліба. Особливістю приготування люля-кебабів, за словами співрозмовника, є тривале вимішування м'ясного фаршу. Його потрібно ретельно перемішувати для того, щоб зі шматочків м'яса виділився білок і фарш став в'язким і щільним. У такому вигляді він міцно сидить на шампурах або на сковороді і не розвалюється. Люля-кебаб подають із зеленню, овочами, інколи з лавашем.
Спочатку Сосо Гелашвілі нарізає великий шматок м’яса і прокручує його на м’ясорубці разом із цибулею та часником. Чоловік використав свинину і телятину у різних пропорціях. Переклавши фарш у глибоку миску, кухар ретельно і довго перемішує і вибиває його, аби тримався купи. У процесі вимішування додає одне яйце, солить і заправляє фарш сумішшю пахучих прянощів. Їхній аромат такий сильний, що миттєво поширюється кухнею.
— До приправи, якою я заправляю фарш, входять шафран, кінза, петрушка, а також „Хмелі-сунелі” і „Уцхо-сунелі”, — каже грузин. — „Хмелі-сунелі” в перекладі з грузинської мови означає „сухі прянощі”. Це пряна, але не гостра суміш трав. „Уцхо-сунелі” перекладається як „інші прянощі”. І пахнуть вони зовсім по-іншому.
Сформувавши з фаршу подовгасті ковбаски, чоловік кладе їх на розжарену сковороду у киплячу олію. За кілька хвилин перевертає їх на інший бік. Коли ковбаски помітно зарум’янюються, Сосо перекладає їх на тарілку до вже нарізаних овочів та зелені та задоволено усміхається.
Наче й нічого складного. Однак розумію, що у всіх маленьких премудрощах криється секрет неймовірного смаку цієї страви.
До речі, люля-кебаб у спорт-барі коштує зовсім недорого — 22 грн за 350 г.
Скільки чого треба:
100 г телятини, 50 г свинини, 1 маленька цибулина, 1 зубчик часнику, зелень петрушки, кріп, приправи „Хмелі-сунелі”, „Уцхо-сунелі”, сушений шафран, сіль до смаку.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Кодочигова Анна
Таких смочних рецептів курки я ще не бачила, рекомендую ось, моя родина просто в захваті: http://milkalliance.com.ua/blog/ua/stattya/hotuiemo-miaso-iak-shefkukhar-kurka-ialovychyna-ta-iahniatyna-z-motsareloiu