"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах Тернополя
Соковиті котлетки зі свинячого м’яса, фаршировані сиром сулугуні, болгарським перцем та соленими грибами, — новинка меню ресторану „Наталі”.
— Ми щойно ввели манжики у меню і вже бачимо, що вони смакують нашим відвідувачам, — розповідає кухар Руслан Хміль. — Також почали пропонувати м’ясні чопики. Це м’ясо без начинки, але теж дуже смачне.
Руслан негайно береться до роботи: меле м’ясо, заправляє його прянощами і сіллю, нарізає соломкою соковитий болгарський перець, грубо тре сир, дрібними шматочками шинкує гриби і січе кінзу. Словом, робота на кухні кипить. Тож ледве встигаю усе занотувати і сфотографувати.
Подрібнений перець кухар викладає у киплячу олію й обсмажує його, поки не зм’якне. Приготовлений фарш хлопець добре вибиває до утворення однорідної маси. А тоді змішує його з іншими продуктами для начинки — грибами, обсмаженим перцем, тертим сиром, посіченою зеленню. Додає ще один компонент, який істотно впливає на смак м’яса. І відразу просить не писати про нього, мовляв, це секрет.
— Фарш треба дуже ретельно вибити, щоб він не розвалювався у процесі запікання і щоб начинка не випала з нього, — коментує співрозмовник свої дії.
Цю важку чоловічу роботу Руслан виконує на „відмінно”. А тоді набирає трохи фаршу рукою і розплескує по долоні — формує плоску паляничку. У центр кожної палянички кухар викладає трохи начинки і загортає її усередину фаршу. Начинка має там залишатися під час запікання, тож Руслану доводиться трохи „побавитися”.
У нашому меню є дві-три чимось схожі страви, — каже кухар. — Наприклад, вертуни. Але м’ясо ми не мелемо, а відбиваємо і начиняємо фаршем зі смаженою цибулькою і сиром сулугуні. А зверху обмотуємо скибками сала.
Інший подібний смаколик — м’ясні чопики. Їх готують із меленого м’яса з додаванням цибулі і часнику. І, як попередні дві страви, запікають у тандирі. За словами хлопця, кількість смаколиків, приготовлених у печі на дровах, поступово збільшується. І невипадково — таке м’ясо припало до смаку гостям закладу.
Готові мажики куштую разом із фірмовим соусом від ресторану. А запиваю усе сухим червоним вином. Навіть хліб тут подають особливий — запечений на дровах. А помідор — на грилі. Смакота неймовірна!
До речі, „Мажики по-балканськи” коштують 32,90 грн.
Скільки чого треба:
150 г жирного свинячого м’яса (шинки), 30 г сулугуні, 7 г болгарського перцю, 1 г зелені кінзи, 15 г солених грибів, суміш прянощів для м’яса.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Brandon Yo
Чи ви любите діабет, серцевий напад і високий кров'яний тиск?