20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах Тернополя
Оригінальний салат із курячого філе у японському соусі теріякі — яскравий приклад цікавого стилю ф’южн. Такий смаколик готують у ресторані „Бункермуз”, що на бульв. ім. Т. Шевченка.
— Ф'южн — це стиль гармонії і рівноваги, а також дуже смачна, оригінальна і здорова кухня, — каже шеф-кухар Сергій Головайчук. — Вона для тих, хто втомився від консерватизму і любить новизну.
Ф’южн, за словами співрозмовника, — це авторський напрямок, що увібрав у себе все найкраще з кулінарних традицій Сходу і Заходу. Або несподіване, але гармонійне змішання смаків, стилів, інгредієнтів та кулінарних традицій таких популярних кухонь світу, як французька, італійська, китайська, японська, мексиканська. Також ф’южн може означати додавання в традиційну страву незвичайного складника з іншої культурної традиції. Загалом цей стиль передбачає використання творчості і фантазії.
— Про місце і час виникнення кухні ф’южн є безліч легенд, — продовжує він. — Згідно з однією з них, це сталося на Гаваях, де в XX столітті зійшлися дві протилежні культури — американська та японська. За іншою версією, кухня ф’южн зародилася в Нью-Йорку — величезному мегаполісі, що вмістив десятки культур, напрямів і стилів.
За словами співрозмовника, це — своєрідна філософія кулінарії, в якій важливо розуміти поєднюваність продуктів й інтуїтивно відчувати смакову гармонію. Всі продукти, зібрані в одній страві, повинні поєднуватися не тільки за смаком, а й за структурою, тобто не «конфліктувати» між собою.
Салат із куркою теріякі — це, за словами Сергія, італійська кухня плюс східна. Адже цей соус додають до багатьох страв у Китаї і Японії. Він має солодкаво-солонуватий смак. Із теріякі найчастіше готують страви з курки і риби.
— Салат із куркою теріякі дуже популярний, — каже шеф-кухар. — У меню він вже рік, і попит на нього не падає. Напевно, людям припало до смаку таке поєднання продуктів.
Особливо часто цей салат замовляють на бенкети. Буває, що готують по 40-50 порцій для одного святкування, додає Сергій Головайчук.
У меню закладу є чимало страв, які можна назвати ф’южн. Однією із найулюбленіших для мого співрозмовника є салат із грушею і телятиною.
Поки Сергій готує смаколик, намагаюся сфотографувати найцікавіші моменти. Рухи шеф-кухаря швидкі, відточені, тож схопити момент дуже важко. Смакувати салатом намагаюся, не поспішаючи, щоб вловити усі відтінки — від солонувато-солодкого смаку курячого м’яса до ніжного вершково-сирного соусу. Мій висновок такий: страва у стилі ф’южн — для гурманів і тих, хто хоче скуштувати щось нетрадиційне. Мені вона до смаку.
До речі, салат коштує 37 грн, його вага — 150 г.
Скільки чого треба:
70 г курячого філе, 10 г сиру „грана падано”, 30 мл вершків (30%), 1,5 тонкого млинця, 20 мл соусу „теріякі”, 15 г руколи, 10 г помідорів чері, 5 мл оливкової олії.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Анонім