"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах Тернополя
Салат зі смаженого телячого м’яса, овочів, зелені та соковитої груші під вершковим соусом — новинка меню ресторану „Бункермуз”, що на бульв. Т. Шевченка.
— Груша, як і яблуко, - фрукт універсальний, — розповідає шеф-кухар Сергій Головайчук. — З нею можна і десерти приготувати, і гарячі страви, і цікаві закуски, і, звичайно, салати. Салати з грушею переважно досить легкі, але є і такі, в яких цей фрукт поєднують з м'ясом, печінкою, заправляють майонезом і сметаною.
Груша — улюблений фрукт Сергія. Тож він вирішив, що у меню ресторану обов’язково має бути салат із грушею.
Для салатів, за словами кухаря, підходять будь-які сорти груш. Однак якщо ви будете готувати не солодкий фруктовий салат, а звичайний закусочний, то і сорти краще обирати не дуже солодкі. Тож для салату із телятиною Сергій вибрав грушу сорту бера.
— Бера — дуже соковитий осінній сорт, — каже співрозмовник. — Вона тане у роті, як масло. Звідси і назва. Адже дослівно бера означає „масляна груша”.
Найпопулярніші продукти, які в салатах поєднують із грушами, за словами Сергія, такі: курка, індичка, качка, м'які і тверді сири, сири з пліснявою, волоський горіх, помідори, болгарський печериці, зелень.
Підготувавши усі необхідні продукти, шеф-кухар береться до роботи: нарізає соломкою перець і грушу, скибками — помідор, кубиками — м’ясо, рве салатне листя.
— М’ясо будемо смажити до стану medium, — пояснює чоловік. — Зверху воно буде абсолютно готовим, а всередині залишиться соковитим.
Соус Сергій готує із жирних вершків та італійського сиру Grana Padano, схожого на пармезан. Спочатку наливає у каструльку вершки, додає тертий сир і нагріває. Час від часу розмішує, щоб не було грудочок. Довівши до кипіння, знімає з вогню.
— Соус не має закипіти, бо він підгорить, — каже кухар. — Ми тільки доводими його до цього стану і вимикаємо вогонь.
Вимішавши усі компоненти і заправивши салат соусом, Сергій перекладає салат на тарілку.
— Цей соус — значно ніжніший, ніж майонез, він лише підкреслює смак салату, але не забиває його.
Окрім салату з теплою телятиною, у меню закладу ще кілька теплих салатів - з куркою теріякі; теплий салат з телятиною та овочами-гриль; східний салат з кальмарами.
Куштую салат із грушею і телятиною – враження просто неймовірні! Ніжний, легкий, соковитий, смачний і пікантний – цей смаколик перевершив усі мої сподівання.
До речі, салат коштує 29 грн, важить 180 г.
Скільки чого треба:
50 г телячого філе, 30 г помідора, 40 г болгарського перцю, 50 г груші сорту бера, 30 г міксу салатів, 30 мл 30% вершків,15 г сиру Grana Padano, сіль, мелений перець.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.