20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя
Мароканська страва із тушкованої баранини, кус-кусу та екзотичних фруктів — “родзинка” ресторану “Аркобалено”, що відкрився у грудні на вул. Білецькій.
— “Тажин з бараниною та екзотичними фруктами” — це марокканська страва, — розповідає шеф-кухар Максим Козіцин. — Її основа — м’ясо молодого барана, яке ми тушкуємо протягом трьох-чотирьох годин. Тому воно виходить дуже соковитим і м’яким. Хоча деякі люди думають, що баранина — тверда і важка для шлунка, це не так, якщо тварина молода і її м’ясо правильно приготувати.
У меню ресторану є три страви, які готують і подають у тажині — спеціальному посуді, схожому на глибоку сковороду з кришкою конусної форми. Окрім баранини, є також яловичина з овочами і кролик у вершках з сиром дорблю та оливками. Усі ці страви розраховані на кількох осіб, адже їхня вага — від 600 до 800 г. Тож і ціна відповідна — від 169 до 189 грн.
— Тажин — це страва з м’яса та овочів і водночас посуд, у якому цю страву готують, — каже Максим. — Така висока конусна кришка відіграє важливу роль — при повільному багатогодинному тушкуванні страви пара конденсується у відносно холодній верхній частині кришки і стікає вниз. Завдяки цій рідині утворюється водяний затвор, який запобігає пропусканню пари і запаху від страви. Походження такого посуду обумовлене кліматом — високою температурою, посушливістю і дефіцитом прісної води в Марокко.
А страва, приготовлена у такому посуді, дуже соковита і смачна, додає шеф-кухар.
У закладі велике і цікаве меню. Воно дуже різноманітне. Так, “сусідами” у меню є італійська “Брускета Santorini” і «Соління по-галицьки», «М’ясна нарізка Italiano vero” і “М’ясна нарізка “Made іn Ukraine”. Той, хто полюбляє свинину, може замовити “Свинну рульку по-баварськи”, той, хто віддає перевагу курятині, — Cordon blue з зеленим рисом. А прихильники італійської кухні — “Фетучіні з куркою та грибами”. Хочете скуштувати японські роли? Будь ласка! Тут їх великий вибір. А любителі української кухні теж не залишаться голодними — є і червоний борш, і вареники власного приготування, і всілякі м’ясні страви. Шанувальники смаколиків на грилі можуть побалувати себе стейком зі свинини, курячою грудинкою чи ковбасками від шефа. Подобається щось незвичне? Тоді замовляйте гарбузовий крем-суп чи гарбузовий торт — пиріг, де основою є пісочне тісто.
— Тісто для італійських паст, вареники, а також випічку — еклери, торт “Наполеон” ми готуємо самі, — каже Максим. — Найближчим часом почнемо самі запікати різноманітне м’ясо для бенкетної м’ясної нарізки. Словом, планів маємо багато...
Поки розмовляли, м’ясо стушкувалося. Шеф-кухар гостинно запрошує мене скуштувати страву. Наколюю на виделку шматок баранини, зачерпую трохи кус-кусу і заїдаю все манго з бананом. Такого ніжного баранячого м’яса я ще ніколи не їла — воно просто тане у роті. А неповторного присмаку йому надають екзотичні фрукти. Це дуже смачно! Не вірите — скуштуйте!
Вага страви — 800 г, вартість — 189 грн.
Скільки чого треба:
600 г баранини (задня частина), спеції, прянощі до м’яса, солодка паприка, 100 г цибулі, 50 мл оливкової олії, 70 мл негустих вершків, 150 г кокосового молока, 20 г перцю чилі, 100 г кус-куса, 100 мл курячого бульйону, 50 г банана, 60 г манго.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.