На 30-річчі Співочого поля пригощалися “закопаним" м’ясом

На 30-річчі Співочого поля пригощалися “закопаним" м’ясом
Кухарі ресторану "Рандеву" Наталія Жаграй (справа) І Марія Матисюк пригощали гостей свята смачними ковбасами, шашликом, картопелькою по-селянськи, соліннями й іншими смаколиками

Розважали тернополян співами, танцями, пригощали смачними стравами і навіть провели майстер-клас із приготування закопаного м’яса за рецептом давніх галичан на святі, яке приурочили до 30-річчя Співочого поля. 

Майстер-клас у суботу, 21 травня, показав тернопільський ресторатор Ігор Парій. Був і спеціально запрошений гість — телеведучий і автор кулінарної книжки та однойменної програми на Youtube “Смачна країна”  Костянтин Грубич. 

Previous Next

Мангал, у якому готували м’ясо, поставили поблизу “співучки”. Там уже тліло деревне вугілля. Поряд із мангалом встановили стіл, на якому і готували свинину. Його тісним колом обступили гості свята — звичайні тернополяни й телезірки — народна артистка України Оксана Пекун і телеведучий  Костянтин Грубич. Ресторатор Ігор Парій був у ролі кухаря.   


— Колись у сиву давнину наші предки, галичани, закопували м’ясо у деревне вугілля і так готували, — розповідає про походження цієї страви пан Ігор. —  Деревне вугілля було у гончаря на горні або у коваля в печі. Гончарі чи ковалі мали статки і могли собі дозволити з’їсти великий шматок м’яса. Тож брали полотнину або марлю, викладали на неї шар солі. До речі, під Галичем є солеварня, яка працює від 1250 року, є історична довідка про це. Отож беремо сіль, кладемо у неї свинину, задню шинку, акуратно загортаємо все у марлю. Головне, щоби сіль була навколо шматка м’яса. У ній воно буде, як у панцирі. Якщо м’ясо довго буде зберігатися, то сіль стане для нього консервантом. А якщо відразу закопаємо у вугілля, то сіль не дасть м’ясу згоріти. Не потрібно для цього ані сковорідки, ані жодного іншого посуду. І, зауважте, пересоленим свинина не буде. Таке м’ясо можна зберігати у соленому “панцирі” довго, бо жодна бактерія туди не потрапить.
Аби гості свята довго не чекали, ресторатор виклав на стіл уже заздалегідь приготовлене м’ясо. Порізавши його на шматки, запросив скуштувати всіх охочих. Свинина була дуже соковитою, смачною і м’якою, тож усе з’їли за кілька хвилин. 
А що скаже експерт з якості? — звернувся Ігор Парій до Костянтина Грубича. 
Я вже бачу, що м’ясо пропеклося, крові нема, ріжеться легко, та й узагалі смакота, — оцінив смаколик телеведучий.   
Супер! Смачно! — сказала Оксана Пекун, з’ївши шматочок.  
До речі, попереднього дня, 20 травня, Ігор Парій встановив своєрідний рекорд з приготування зеленого борщу. Його особливістю стало те, що до страви додали молоденьке листя кропиви. Тож скуштувати смаколик могли всі охочі. 
Упродовж трьох днів на святі можна було скуштувати і придбати тверді сири з овечого молока, які привезли з Івано-Франківщини, бринзу з Чернівеччини, закарпатські вина, медовуху, хреновуху, коньяк і калганівку від пасічника з Борщева, а також смачні шашлики, ковбаси, реберця з м’ясом від ресторанів Тернополя. 

Відео дня
cript>

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • куегн

    також прогощались смагою та пивом, хоч це і заборонено
  • Анонім

    нема більшої телезірки ніж оксана батьківна пекун)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up