"За" і "проти" ранніх шлюбів - чого більше?

"За" і "проти" ранніх шлюбів - чого більше?
Олена Косілова (24 р.) вважає, що кожна людина має сама вирішувати, коли одружуватися. Вони з чоловіком Андрієм люблять один одного і щасливі разом - це головне
Ранні шлюби – запорука довготривалих міцних сімейних стосунків чи крах усім юнацьким мріям? Кожен із людей, хто знайомий із цією ситуацією, має свою індивідуальну відповідь на це питання.

З першим шлюбом не пощастило

Згідно зі статистикою, ранні шлюби неміцні. Молода сім’я часто розвалюється в перші роки після одруження. Найчастіше , як стверджують психологи, це пов’язане зі спонукальними мотивами вийти заміж чи одружитися рано. Серед причин часто бувають: прагнення до дорослого самостійного життя без батьківської опіки, бажання «легалізувати сексуальні стосунки», неусвідомлена підміна почуття любові статевим потягом, дитяча мрія вдягнути та покрасуватися перед друзями білою весільною сукнею тощо. У перші ж роки, коли очі відкриваються, і молоді люди не мають змоги забезпечувати родину, вони подають на розлучення. У той же час, у ранніх шлюбах є і свої плюси. Якщо люди люблять один одного, вони можуть збудувати міцну родину, досягти кар’єрних здобутків та виховати дітей. Теорія залишається теорією, а от реальне життя… у кожного своє.

Яна Перепелиця зі своїм першим чоловіком познайомилася, коли їй було 16 років. Вона тоді ще навчалася в школі. Пристрасть, перше в житті кохання зробили свою справу. Дівчина завагітніла, і в 17 років уже вийшла заміж.

Відео дня

- Спочатку усе було ніби в казці, ніхто не думав, що подружнє життя буде таким – доволі реальним, навіть нудним дещо, - каже вона. – На той час ми були дуже молодими, у нас уже народилася донечка. Я стала мамою і усвідомила відповідальність  не лише за своє, а й дитяче життя. Через рік я стала мамою вдруге. І на тому, мабуть, наша казка закінчилася. Ми подали на розлучення.

Якби тяжко не було на душі, але життя продовжувалося. Згодом Яна поїхала на навчання в інше місто. Там познайомилася з Артемом. Вони почали зустрічатися.

- Він старший від мене, і це відчувалося, - зауважує співрозмовниця. – Я одразу зрозуміла, що разом зі мною – справжній чоловік – готовий приймати самостійні рішення, брати відповідальність. До того ж, він добре сприйняв новину, що я маю вже двох донечок. Після чотирьох місяців солодких побачень ми почали жити разом, аби ближче взнати один одного. Минуло трохи часу, і ми забрали від бабусі дівчаток до себе.

Нині сім’я живе в рідному місті чоловіка Яни – Тульчин Вінницької області. Жінка дуже щаслива, що доля подарувала їй другий шанс.

Вінчалися при свічках у темряві

- Із першим шлюбом не склалося, але я ні про що не шкодую, хоча б тому, що маю чудових донечок, - акцентує вона. – Артем – чоловік всього мого життя. Він мужній, добрий, відповідальний. Дівчатка кличуть його татком. Ми з ним не тільки чоловік і дружина, а ще й гарні друзі, що дуже важливо – ми ніби доповнюємо один одного.

Тридцять років спільного подружнього життя. Саме таку важливі дату цьогоріч відзначатимуть 28 жовтня Василь та Надія Гуки. Вони одружилися в далекому 1984 році.

- Мені тоді було 21, а Надійці – усього 17, - говорить чоловік. – Я повернувся в рідне село Устечко після служби в армії. Одного щасливого дня зустрів свою чорноброву Надійку. Вона одразу запала мені в серце. Коли ми познайомились, їй було тільки 16. Але такий, здавалося б, юний вік не завадив нам прожити все життя разом у мирі і любові. Ми зростили двох доньок, маємо онука.

У ті далекі часи, ще за часів Союзу, мало хто жив у цивільному шлюбі. Тому в тому, щоб офіційно закріпити відносини, ніхто навіть не сумнівався – це було догмою.

- Тоді було заборонено вінчатися в церкві, тому шлюб ми з коханою брали таємно: у церкві при свічках в суцільній темряві зібралися священик, ми та сільський голова, - згадує пан Василь. – Думаю, що не так важливо, коли люди вступають в шлюб. Усе насправді залежить тільки від людей та їхнього бажання берегти свою сім’ю. Як говорив один мудрий чоловік: «Раніше люди просто пробували ремонтувати речі перед тим, як їх викинути. А тепер.. не задумуючись – на смітник…» Так само із почуттями.

«Не хлопчисько, а чоловік»

На думку Олени Косілової, словосполучення «рано вступати в шлюб» кожен інтерпретує по-своєму. І все залежить від конкретних людей. Олена познайомилася зі своїм чоловіком, коли їй було 19 років. Вона навчалася в університеті.

- Він побачив моє фото десь у соцмережах, записав номер телефону і одного вечора подзвонив, - розповідає вона. – Так і познайомилися: чи то в Інтернеті, чи то по телефону. Але, очевидно, він познайомився зі мною раніше (посміхається – прим. авт.). Веселим і бадьорим голосом у трубці роздалося: «Привіт, Лєн. Це Андрій». Ми розмовляли… Через декілька днів домовилися про переш побачення. Так, зрештою, і зав’язалося спілкування. За пару тижнів до знайомства з Андрієм я розсталася зі своїм колишнім хлопцем, тому новий знайомий рятував мене від депресії. Він був іншим, і мені цього було достатньо.

В Андрієві Олену привабили мужні риси: він вмів заспокоїти і вирішити всі проблеми, він поводив себе, не як хлопчисько, а як чоловік.

- Коханий легко знайшов спільну мову з батьками, одразу їм сподобався, - наголошує співрозмовниця. – Через рік ми одружилися. Я вже була вагітною, тому питання: одружуватися чи ні – навіть не розглядалося. Перший рік подружнього життя співпав із турботою про дитину, тому було складно. Легше стало на другий чи на третій рік.

З дитинства Олена орієнтувалася на батьків і думала, що ідеальний вік для дівчини, яка виходить заміж, має бути 20 років. Зараз, на її переконання, ця межа зрушилася до 23-25, коли люди закінчують навчання у вишах та більш-менш готові до самостійного життя. Хоча насправді все залежить від людей – декому і в 30 – ще рано…

- Можливо, якби не вагітність, ми б одружилися пізніше, хоча ні про що не шкодуємо, - говорить Олена. – Основою щасливого подружнього життя для нас є довіра. За ці роки ми навчилися бути мудрішими, поступатися. Навіть у суперечках головне – навчитися зрозуміти і пробачити. Ну і звичайно, головне, - те, що ми любимо один одного.

 

Жінки найчастіше одружуються в 25, чоловіки - 29

За інформацією Головного управління статистики в Тернопільські області, у минулому році в зареєстрували 6856 шлюбів. У міських поселеннях рівень шлюбності вищий, ніж у сільській місцевості. Найчастіше ж реєстрували шлюби в місті Тернополі, найрідше – в Підгаєцькому районі.

Як повідомили спеціалісти, найактивніше вступають до шлюбу у віці 20–29 років: чоловіки – 69,5% від загальної кількості зареєстрованих шлюбів, жінки – 65,6%.

Середній вік вступу до шлюбу для жінок склав 25 років, для чоловіків – 29 років.

Із загальної кількості чоловіків, які вступили в шлюбні відносини 82,0% одружилися вперше, 17,2% – розлучені, 0,8% – вдівці, у жінок ці показники становили відповідно 81,9%, 16,3%, 1,8%.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Пономарёв Александр

    гарна стаття
  • Vika

    Якщо це справжнє кохання, то яка різниця - чи 16 років чи 80?
  • Одружена

    Познайомилась я з чоловіком у 18, одружилась у 20. Вважаю, що це рано, так батьки одружувались у 26, і для мене це було нормою.  Живемо разом вже 6 років. Ні про що не шкодую... Звичайно, конфлікти бувають, але їх потрібно вирішувати конструктивно, і головне - вміти прощати
  • Бандерівка

    а я вийшла заміж в 19....чоловікові було 23! перші два роки було важкувато...як то кажуть притиралися одне до одного))) ...чоловік має забезпечувати сім"ю а дружина відповідає за сімейний затишок і тепло...а ще вони повинні ЧУТИ один одного...йти на компроміси і не ПОРОТИ ГАРЯЧКУ! Я  заміжня вже 10 років і у нас досих пір є романтичні вечері і довгі розмови вечорами коли дітки сплять!)))  не важливо чи ви одружилися в 17 чи в 30.....важливо що у вас в голові і серці ! )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up