Склянка солодкого напою у середньому вміщує 4-7 чайних ложок цукру. Його надмірна кількість призводить до ожиріння, діабету другого типу, атеросклерозу, проблем із серцем і судинами.
Скільки цукру ми випиваємо влітку з різними солодкими напоями і які наслідки це може мати для здоров’я, ми запитали лікарів.
Добова потреба цукру, рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я, це 50 г цукру для жінок і 70 г - для чоловіків. При цьому людина має дотримуватися режиму фізичної активності, зазначає дієтолог. Ця норма – дві-три столові ложки з верхом. Але оскільки ложка ложці не рівня, то цукор варто міряти саме грамами.
- Від загальної кількості спожитих калорій за день цукор повинен становити 5-10%. Такі цифри пов’язані з тим, що саме вживання солодких газованих чи негазованих напоїв є причиною розвитку ожиріння і цукрового діабету другого типу, - наголошує лікар. - Підступність солодких напоїв у тому, що півлітрову чи навіть літрову пляшку випити набагато легше, ніж з’їсти 10-20 штук печива чи іншого еквіваленту солодощів, які мають стільки ж цукру. Тому так легко перевищити будь-які допустимі норми.
Що відбувається в організмі після того, як ми випиваємо солодкий газований напій, пояснює терапевт Василь Олійник.
- За 20 хвилин кількість цукру у крові суттєво підвищується, - каже він. - Підшлункова залоза працює з більшою швидкістю і виробляє інсулін, реагуючи на цукор, який потрапив в організм. Печінка, в свою чергу, реагує на появу інсуліну, який з’явився внаслідок цього, перетворюючи велику кількість цукру на жир. За деякий час починається вироблення допаміну, гормону, який стимулює центр задоволення у мозку. Схожою є реакція на наркотичні речовини. Тому захоплення солодкими напоями схоже до інших залежностей. За 60 хвилин рівень цукру у крові різко падає і виникає бажання знову випити солодкий напій. Якщо рівень інсуліну постійно підвищується, а таке відбувається, якщо солодкі напої пити регулярно, це приводить до появи стійкості до інсуліну, що викликає розвиток діабету, атеросклерозу.
- Якби у напоях використовували невелику кількість цукру, це було б ще не настільки небезпечно, бо певну кількість простих вуглеводів ми повинні отримувати, оскільки з цим пов’язана наша розумова діяльність, - зазначає Наталія Суслова. - Це швидке джерело енергії. Від нестачі таких швидких вуглеводів людина швидко втомлюється, зявляється головний біль, роздратування, апатія, тому цих 5-10% від загальної кількості потрібно. А все, що вище, дає навантаження на організм, відкладається у вигляді жиру.
Грам цукру має енергетичну цінність від 3,85 ккал у цукрі-піску до 3,98 ккал у цукрі-рафінаді. 100 г цукру - це 385-398 ккал. Замінники цукру - фруктоза, ксиліт, сорбіт мають калорійність такого ж порядку - 100 г - 400 ккал. Підсолоджувачі на зразок цикламату, тауматину, стевіозиду, лактулози дають 0 ккал. Тож неважко порахувати, скільки цього солодкого продукту випиваєте з напоєм.
Те, що фруктоза - корисний замінник цукру, міф. Насправді це просто дешевий цукрозамінник. Він, звичайно, має позитивні якості, бо не навантажує підшлункову, але фруктоза перетворюється на жир. Споживання напоїв із нею веде до ожиріння, серцево-судинних проблем.
- Слід мати на увазі, що там, де менше цукру, зазвичай, є підсолоджувачі, переважно синтетичні, які є більш солодкими, тому цукру додають менше, - зазначає лікар. - Але є факти, що синтетичні підсолоджувачі небезпечні і можуть провокувати розвиток злоякісних новоутворів, спричиняти ожиріння, діабет, гіпертонічну хворобу.
Енергетики, спортивні напої та соки – усі містять цукор у менших чи більших дозах. Цукор у соках використовують як консервант, інакше сік не міг би зберігатися довго.
Смак, ідентичний натуральному, є категоричним табу, продовжує лікар.
- Такі напої у європейських країнах заборонено продавати навіть поруч зі школами, не те, що у школах. На продаж таких напоїв вводять серйозні обмеження, особливо, коли це стосується дітей. У нас, на жаль, ще не дійшли до усвідомлення шкоди від таких продуктів, - підсумовує вона.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер