- Деякі фахівці вважають, що за своїми поживними властивостями гриби рівноцінні м’ясу та яйцям, - зазначає вона. – Грибний білок засвоюється організмом людини на 70-80%. У кілограмі сушених білих грибів вдвічі більше білка, ніж в яловичині, і втричі більше, ніж у рибі. Вуглеводів у них менше.
Гриби мають багато вітамінів, мікро- і макроелементів, продовжує спеціаліст. За вмістом вітаміну РР гриби можна прирівняти до печінки. Вітаміну А багато у грибах, які мають руде забарвлення, наприклад у лисичках, а В1 в деяких грибах стільки, як у зернових. Фосфору і кальцію у „лісовому м’ясі” стільки, як і у рибі. Також гриби містять цинк, залізо, натрій, калій, йод, марганець. Так, 10 г опеньок задовольняють добову потребу людини в цинку і міді.
Отруйним є і мухомор. Усі звикли, що мухомор червоний, але є й інші його види – пантерний мухомор і порфіровий. Вони схожі на сироїжку, але мають цяточки. Але в дощову погоду тих цяточок не видно, а пантерний мухомор стає дуже схожим на гриб-парасольку.
Не можна їсти гриби і тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом, зазначає лікар. Якщо є запалення підшлункової залози чи жовчного міхура або кишечника у стадії загострення. Якщо ж є ремісія, то в межах розумного гриби споживати можна.
Єдиний спосіб не помилитися у грибах – це досвід.
Окреме зауваження - щодо грибів, які ростуть уздовж траси, біля сміттєзвалищ. Їх категорично не можна збирати, зазначає лікар. Адже навіть їстівний гриб може гарно виглядати, але бути отруйним через накопичення важких металів. Споживаючи їх, можна отруїтися.
- Гриби найкраще солити чи сушити, - зазначає Зоряна Володимир. – Бо коли маринувати, то є небезпека розвитку ботулізму, якщо банки закриті негерметично. Щоб цьому запобігти, гриби краще засолювати і тримати у погребі чи холодильнику. Також добре зберігати їх у морозилці, попередньо відваривши. Варто зауважити, що будь-яку консервацію не варто зберігати більше року.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер