Тернопільській групі Анонімних Алкоголіків - уже рік

- Я знайшов тут справжніх друзів! - каже один із учасників групи, чоловік середнього віку. - На першому занятті я мовчав. Мені було важко розповідати про себе. Свою історію я несподівано почув від... іншого учасника групи. Хоча насправді той говорив про себе. Отакі ми всі однакові.

Розповідають учасники групи АА:

Валерій (63 р.), 17 років і 3 місяці тверезості:
- Уперше з рухом АА познайомився у 1989 р. Тоді лекцію у Львові читав американець. Але серед присутніх мене насторожили кілька чоловіків, які видалися колишніми комсомольськими функціонерами. Вони, вочевидь, вирішили, що рух АА – це "золоте дно” і на цьому можна заробити. І це мене відштовхнуло. Нутром алкоголіка я відчув, що щось не так. Сказав собі: "Та пішли вони всі!” – і пішов у черговий, дуже важкий запій. Пропив ще 5 років.
Удруге перетнувся з АА в 1994 р. Лекцію читала психолог наркодиспансеру. Я почувався дуже зле – півтора дня без горілки, саме виходив із чергового запою. Далі була індивідуальна бесіда з психологом. Вилив на неї, бідну, все лайно, що в мені назбиралося. Але погодився ходити на групу АА. За мною пішла й дружина. Вона свого часу, як і немало дружин алкоголіків, теж почала пити, аби чоловікові менше діставалося. Тепер вона теж не п’є.

Іван (53 р.), 15,5 років тверезості:
- У 1992 році я вирішив кинути пити. Та "відставка” тривала три роки. Тримався без сторонньої допомоги, самотужки. Але зірвався. Саме тоді почув про рух АА. На першу групу прийшов у Львові наприкінці 1995-го. І з того часу я – тверезий алкоголік.
Із 1995 по 1998 рік ходив у групу АА в Тернополі. Чимало її учасників стали тверезими і залишили її. Багато з них залишаються тверезими досі. Наступна спроба відновити діяльність групи була в 2001-2003 рр. Чудово, що зараз ми зібралися знову. Адже навіть "сухим” алкоголікам дуже необхідні такі зустрічі.
Спокуса випити залишається завжди. Я не раз ловив себе на думці, що, можливо, варто спробувати. Думав: а може, мені тепер вдасться пити контрольовано, без запоїв. Але це – найбільший міф. Перша ж випивка повертає алкоголіка до його найглибшого дна. Єдиний вихід – залишатися тверезим. І в цьому допомагають група АА та підтримка Вищої Сили. Низько вклоняюся тим, хто живе поруч із алкоголіком. Не знаю, як терпіли мене і як терплять нині жінки інших. Від імені всіх алкоголіків не перестаю просити у них пробачення за причинене їм зло через нашу хворобу.

Відео дня
Світлана, донька, сестра і дружина алкоголіків:
- Рік тому я стояла перед питанням: що робити далі? Я добре знала, яким є мій тато і побачила, що тепер чоловік стає все більше подібним на нього. Мені було дуже страшно. Як і всі співузалежнені жінки, я переживала за дітей. Почала готуватися до розлучення і змирилася з тим, що буду виховувати їх сама. Чоловікові сказала, що це – все, остання крапля. Або він щось робить, або ми розлучаємося. І коли він подивився мені в очі з шаленим почуттям провини і сказав: "Поможи мені!”, я не змогла просто покинути його.
Сталося так, що я мала нагоду кілька днів побути наодинці, обдумати все. Знаючи чоловіка, добре розуміла, що внутрішні духовні зміни йому даватимуться дуже важко. Знала й те, що коли алкоголік, тонучи в болоті, подає тобі руку, то тягне тебе за собою. І ти мусиш знайти в собі сили і самій вибратися, і витягти його. Врешті переконала чоловіка ходити на терапію. Думаю, ми на правильному шляху і дякую всім, хто нам допомагає.

Близько тридцяти учасників груп АА зібралися на відкриту зустріч з нагоди першої річниці діяльності групи АА в нашому місті. Більшість – тернополяни, хоча приїхали й гості із львівської групи. Серед учасників – чоловіки та жінки-алкоголіки, а також співузалежнені – ті, у кого в родині є алкоголік.
Спроба створення групи АА у Тернополі – вже третя, нагадала психолог облнаркодиспансеру Тетяна Кравець. Вона – одна з ініціаторів створення такого осередку. У перші місяці координувала його роботу. Тепер група вже має координаторів із числа самих учасників.


- В якийсь момент я зрозуміла, що теоретичних знань, які отримала за сім років навчання – недостатньо, аби по-справжньому допомогти узалежненим, - визнає Тетяна Кравець. – Врешті познайомилася із рухом АА. Зрозуміла, що починати працю з такими людьми треба з основної проблеми – залежності від алкоголю. І на заняттях групи АА робити це найприродніше.
Єдиною передумовою членства у товаристві є бажання не пити, - нагадує умови роботи групи ведучий зустрічі.
– У нас немає вступних чи членських внесків, - пояснює він. - Товариство існує на добровільні пожертвування. АА не пов’язане із будь-якими сектами, релігією чи політикою, установами чи організаціями. Наше головне завдання – дотримання тверезого способу життя і допомога іншим алкоголікам досягти тверезості.
АА, як нагадали присутнім, не надає послуг із лікування. Не забезпечує житлом, харчуванням, одягом, роботою чи фінансами. Не складає і не зберігає списки членів, їхні адреси й історії хвороб. Не надає характеристик адвокатам, працівникам судових органів, соціальних служб чи роботодавцям.

Після традиційного зачитування програми 12-ти кроків (настанови, якою керуються у групі АА, - прим. ред.) учасники розповідали, як їм вдається залишатися тверезими.
"Стаж” тверезості у всіх, до речі, – дуже різний. Від більш ніж 17 років у 63-літнього чоловіка - до півтора місяця у 40-річної жінки. Проте всі вони визнають, що утримання від пляшки стало можливим лише після того, коли вони змирилися, що не можуть впоратися із нею самотужки і попросили про допомогу у Вищої Сили.

Довідка
Заняття у групі Анонімних Алкоголіків – безкоштовні. Відбуваються вони щонеділі о 14.30 у навчальній кімнаті церкви св. Йосафата. Адреса: вул. Лучаківського (мікрорайон "Дружба”). Телефон для довідок - 0-67-833-99-61.

 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Богатюк Ріта

    коли ви збираєтеся і де???? хочу прийти послухати!!!!!відпишіть де і коли чим скоріше!!!!
  • Anonymous

    за статистикою, що мені потрапила, найбільше алкоголіків вилікувались саме завдяки групам взаємопідтримки, взаємодопомоги. Таким, здається як АА.
  • Anonymous

    Вища сила - це одне із понять програми видужання товариства АА. Ні, про жодну релігію не йдеться! А якщо Ви уже проявили зацікавленість, то поцікавтесь й надалі. Можливо, цей метод лікування підійде Вам чи Вашим близьким!
  • Anonymous

    В одному тесті, що визначає наявність алкоголізму у людини, є одне питання: Чи пробували Ви переривати своє пиття, робити перерви? Тобто, те що людина не п'є певний термін, - це такий перебіг хвороби. Звичайно, не без щирого бажання й великих зусиль! Але, все ж, це етап хвороби. Отже за цим етапом є слідуючий етап. Я знаю який. А на зібраннях групи Анонімних Алкоголіків людина зможе навчитись протистояти усім можливим спокусам й сумнівам щодо випивки. Адже яким би міцним не було бажання припинити, в подальшому житті людину очікують різні негаразди чи навпаки радощі. А переживання того, що важливо у даний момент, саме сильне. і тоді може трапитись зрив. Адже не раз Ви чули від інших пояснення типу: "зірвався, бо дуже мав нерви", чи "зірвався, бо така ж подія була!!!"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up