У продуктах на тернопільських ринках виявили яйця глистів

У продуктах на тернопільських  ринках виявили яйця глистів
Юрій (14 р.) та Андрій (12 р.) Лотоцькі, а також Діана Попович (7 р.) завжди миють ягоди перед тим, як їсти. Діти кажуть, що батьки їх цьому навчили
Гельмінтоз - захворювання, яке викликається черв'яками, що паразитують в організмі людини - гельмінтами (глистами). Особливо поширена недуга серед дітей.

Прояви гельмінтозу можуть бути різноманітними. Це залежить від виду глистів, їх локалізації в організмі людини та, зрештою, кількості.  Не секрет, що одним із дієвих методів профілактики захворювання є дотримання елементарних правил гігієни.

 

Відео дня

Маленькі Юрко, Діана та Андрій дуже люблять їсти свіжі ягоди. Вони добре знають, щоб перед тим, як  вживати, потрібно їх обов'язково мити .

  • Нас мама так вчила, - кажуть діти. - Деколи хочеться одразу покласти стиглі ягоди в рот, але потім згадуємо слова батьків про маленьких хробачків, які живуть у животику тих діток, що не люблять мити руки, фрукти та овочі.

Гельмінтози - найпоширеніші паразитарні недуги людей, стверджує лікар-паразитолог Богдана Козяр. Пік захворюваності, за її словами, припадає на літо-осінь. Загалом, як зауважує медик, існує більше 300 видів гельмінтів, які можуть спричинити захворювання у людини. Залежно від різновиду паразитів виділяють і певні хвороби - аскаридоз, ентеробіоз, трихуроз, ехінококоз, лямбліоз тощо. 

Викликають бронхіти і пневмонію

  • Тернопільська область вважається ендемічною з гельмінтозів (тут стабільно сприятливі умови для проживання глистів – прим.ред), зокрема аскаридозу - хвороби із групи гельмінтозів, яка характеризується паразитуванням в організмі аскариди, - говорить пані Козяр. - Це пов'язано зі сприятливими кліматичними умовами для їх розмноження.

Цикл розмноження відбувається в ґрунті. Інфіковані люди виділяють яйця гельмінтів зі своїми фекаліями, які потім забруднюють ґрунт. Доволі часто людські нечистоти використовують як органічні добрива.  Інші люди отримують яйця аскарид разом із фруктами, овочами чи іншою зараженою їжею.

  • В організмі людини аскариди можуть виростати до сорока сантиметрів, - додає лікар. - Гельмінти мають токсичну дію на весь організм. Із кишечника вони можуть проникати в легені, тим самим викликаючи бронхіт чи пневмонію.

Аби вберегтися від цих паразитів, потрібно обов'язково мити руки перед споживанням їжі. Овочі та фрукти з ґрунту необхідно на три секунди занурити в  окріп, а потім помити під проточною водою. 

За словами пані Козяр, у червні працівники міської санепідемслужби проводили дослідження фруктів та овочів з ринків, а також вибіркове  дослідження ґрунту та піску в місцях масового відпочинку тернополян. Під час огляду на полуниці знайшли яйця аскарид, на черешні - гостриків, проте у воді гельмінтів не виявили.

  • Загалом аскариди живуть в організмі людини протягом року, - зауважує спеціаліст. - Але, якщо є постійне джерело зараження, то людина може хворіти роками.

Аскаридоз, як говорить лікар, зумовлює загальну інтоксикацію організму, ураження травної та нервової систем. Серед симптомів спостерігаються: підвищена температура тіла, порушення апетиту, головний біль, нестійкий стілець, болі в животі, у загальному аналізі крові яскраво виражений підвищений вміст еозинофілів.

Потрібно мити руки

Окрім аскаридозу, досить поширеним явищем серед тернополян є ентеробіоз, викликаний дрібними глистами гостриками. Основне джерело інфікування - хвора дитина. Зараження гостриками відбувається при потраплянні їхніх яєць до ротової порожнини через брудні руки.
Від тварин до організму людини можуть потрапити ли­чинки Echinococcus granulosus. Такий гельмінтоз називається ехінококозом. Статевозріла форма ехінокока паразитує в тонкій кишці кінцевого хазяїна, яким може бути собака, вовк, шакал, лисиця, куниця та інші.

  • Будь-який із гельмінтозів важливо якомога раніше виявити та розпочати його лікування, - наголошує медик. - Адже він викликає не тільки токсичні та алергічні реакції, знижує імунітет, а й погіршує функціонування багатьох важливих органів та систем.

Як уникнути гельмінтозу? Для цього важливо дотримуватися правил особистої гігієни, радить паразитолог: регулярно мити руки перед їжею та після повернення з вулиці, туалету, стежити за гігієною нігтів і тіла, ретельно обробляти продукти харчування і правильно готувати, не купувати продукти із землі на стихійних ринках, проводити обстеження та дегельмінтизацію домашніх тварин.

  • Для того, щоб розпочати антигельмінтну терапію, потрібно спочатку з’ясувати вид гельмінтів, який живе в організмі, - зауважує пані Козяр. - Самолікування може бути неефективним, тому краще звернутися до лікаря.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up