У Теребовлі провели першу лапароскопічну операцію

У Теребовлі провели першу лапароскопічну операцію
http://admin.20minut.ua/#s5799b7954125f_1

В хірургічному відділенні Теребовлянської центральної районної лікарні провели першу операцію з видалення у хворої апендиксу з використанням лапароскопічної хірургії. 

Операцію проводив хірург Теребовлянської лікарні Орест Мельник, молодий, але досвідчений лікар, який підвищував кваліфікацію з 2006 по 2008 роки  в клінічній ординатурі Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.Шалімова. Фахівець продовжує вдосконалювати свій професійний рівень майстерності, що дуже важливо для практикуючого лікаря-хірурга.
За словами Ореста Мельника, операція (лапароскопічна апендектомія), яка тривала 35 хвилин, а весь процес – одну годину, пройшла успішно. Пацієнтці вводилися через черевну порожнину три троакари – це невеличкі отвори на тілі людини, і таким чином діставалися хворого місця. За всіма своїми діями хірург та асистенти спостерігали і корегували їх через лапароскопічний монітор. Досі теребовлянські хірурги, щоб видалити в хворого апендикс, мусили робити хірургічний розріз, який потім довго загоювався. 

Орест Мельник стверджує, що така методика лікування хворих має багато своїх переваг, основні з них – значно менший больовий післяопераційний синдром, скорочення терміну госпіталізації хворого та період його одужання. Вже ввечері після операції пацієнт встає, а на другу-третю добу його виписують додому. А головне, після таких операцій, які раніше на Тернопільщині робили тільки в обласному центрі, людина швидше повертається до активного життя. До речі, зараз лапароскопічний метод хірургії використовують вже у Козові, Кременці, Чорткові та Заліщиках. Щодо видалення апендикса методом лапароскопії, то Теребовля, окрім Тернополя, стала другою серед райцентрів після Козови з його впровадження у практику.

Як зазначає головний лікар Теребовлянської центральної районної лікарні Михайло Никеруй, обладнання для проведення таких видів операцій придбано за кошти інвесторів. Пацієнти оплачують лише витратні матеріали, необхідні для проведення оперативного втручання.

Наразі в Теребовлі лапароскопією видаляють жовчевий міхур, апендикс та проводять гінекологічні операції. До слова, ідея впровадження лапароскопічного методу хірургії в Теребовлі належить саме Михайлу Никерую.

- На даний час навчання проходять і інші хірурги райлікарні, які в майбутньому також зможуть проводити такого типу операції, — констатує головний лікар Теребовлянської центральної районної лікарні.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Анонім

    не хотів би я, щоб на мені вчився молодий дохтор...

    і ніхто б не хотів. певно
  • Анонім

  • Анонім

    Теж мені, подія. Теребовлянські вчені винайшли колесо і придумали алфавіт :)

    Анонім reply Анонім

    В той час, як нормальні люди полетілина Марс :)
  • Анонім

    То та"як перший кусмонавт?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up