У Тернополі – спалах сальмонельозу

У Тернополі – спалах сальмонельозу
Два випадки сальмонельозу зафіксували в Тернополі. Люди з'їли тістечка з кремом з Шумська, які купили в кіосках Тернополя
Два випадки сальмонельозу лабораторно підтвердили в тернополян, які 13-14 грудня з’їли кондитерські вироби шумського виробництва.

Як повідомив головний санітарний лікар Тернополя Євген Безрукий, вони проходять лікування в стаціонарі. Щодо інших 18 тернополян, які також отруїлися кондитерськими виробами цього виробника, у них діагноз - гостра кишкова інфекція, лабораторні дослідження тривають. Вони отримують лікування в стаціонарі, двоє з них, у кого отруєння було в легшій формі, лікуються вдома. Загалом ситуація по сальмонельозу в Тернополі в межах фонової захворюваності. В закладах громадського харчування, садочках, школах спалахів сальмонельозу в цьому році не було.

Як повідомили в Держсанепідслужбі Тернопільської області, з перших отриманих результатів бактеріологічних досліджень – у 3-х хворих виділений збудник кишкової інфекції – Salmonella enteritidis.

- Станом на 9-00 год. 18.12.2014р. в області зареєстровано 23 хворих (17 випадків – у Тернополі, три випадки – у Тернопільському районі, два випадки – у Підволочиському, один випадок – у Кременецькому), з них – 2 дітей, в інфекційних стаціонарах перебуває 21 особа.

Відео дня

За даними епідрозслідування – хворі напередодні споживали кондитерські кремові вироби: тістечка «Картопелька», «Рафаелло», «Заварне», «Еклер з кремом» та торт «Наполеон». Продукція була придбана в кіосках Тернополя, - повідомила заступник начальника головного управління Держсанепідслужби в Тернопільській області Нінель Цяпа.

Спеціалістами Держсанепідслужби проводиться епідрозслідування, щоб встановити джерело інфекції та фактори передачі, організовано комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації спалаху інфекції. На об’єктах виготовлення кондитерських виробів  в Шумську та у місцях їхньої реалізації в Тернополі відібрані взірці продукції та сировини для лабораторного дослідження, лабораторно обстежується персонал закладів. Проводиться обстеження виробничих приміщень та торгівельних закладів на предмет дотримання вимог санітарного законодавства.
Направлені офіційні запити виробникам вказаної продукції про надання інформації щодо наявності дозвільних документів, супровідної документації на продукцію та сировину, експедиційних маршрутів та переліку закладів торгівлі, в які направлялись кондитерські вироби.
Винесені Постанови про застосування адміністративно – запобіжних заходів за порушення санітарного законодавства «про тимчасову заборону обігу продукції»: Кременецьким міжрайонним управлінням Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області – на 3-х виробників продукції в Шумську, Тернопільським міським управлінням Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області – на 5 закладів торгівлі з реалізації кондитерської продукції. Винесена Постанова Головного державного санітарного лікаря області про організацію протиепідемічних заходів з ліквідації спалаху кишкової інфекції, зокрема про проведення позачергових профілактичних медичних оглядів працівників, які задіяні у виготовленні, транспортуванні та реалізації вказаних кондитерських виробів, єдиних санітарних днів, дезінфекції автотранспорту, що доставляє продукцію.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up