Як повідомив головний санітарний лікар Тернополя Євген Безрукий, вони проходять лікування в стаціонарі. Щодо інших 18 тернополян, які також отруїлися кондитерськими виробами цього виробника, у них діагноз - гостра кишкова інфекція, лабораторні дослідження тривають. Вони отримують лікування в стаціонарі, двоє з них, у кого отруєння було в легшій формі, лікуються вдома. Загалом ситуація по сальмонельозу в Тернополі в межах фонової захворюваності. В закладах громадського харчування, садочках, школах спалахів сальмонельозу в цьому році не було.
Як повідомили в Держсанепідслужбі Тернопільської області, з перших отриманих результатів бактеріологічних досліджень – у 3-х хворих виділений збудник кишкової інфекції – Salmonella enteritidis.
- Станом на 9-00 год. 18.12.2014р. в області зареєстровано 23 хворих (17 випадків – у Тернополі, три випадки – у Тернопільському районі, два випадки – у Підволочиському, один випадок – у Кременецькому), з них – 2 дітей, в інфекційних стаціонарах перебуває 21 особа.
За даними епідрозслідування – хворі напередодні споживали кондитерські кремові вироби: тістечка «Картопелька», «Рафаелло», «Заварне», «Еклер з кремом» та торт «Наполеон». Продукція була придбана в кіосках Тернополя, - повідомила заступник начальника головного управління Держсанепідслужби в Тернопільській області Нінель Цяпа.
Спеціалістами Держсанепідслужби проводиться епідрозслідування, щоб встановити джерело інфекції та фактори передачі, організовано комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації спалаху інфекції. На об’єктах виготовлення кондитерських виробів в Шумську та у місцях їхньої реалізації в Тернополі відібрані взірці продукції та сировини для лабораторного дослідження, лабораторно обстежується персонал закладів. Проводиться обстеження виробничих приміщень та торгівельних закладів на предмет дотримання вимог санітарного законодавства.
Направлені офіційні запити виробникам вказаної продукції про надання інформації щодо наявності дозвільних документів, супровідної документації на продукцію та сировину, експедиційних маршрутів та переліку закладів торгівлі, в які направлялись кондитерські вироби.
Винесені Постанови про застосування адміністративно – запобіжних заходів за порушення санітарного законодавства «про тимчасову заборону обігу продукції»: Кременецьким міжрайонним управлінням Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області – на 3-х виробників продукції в Шумську, Тернопільським міським управлінням Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області – на 5 закладів торгівлі з реалізації кондитерської продукції. Винесена Постанова Головного державного санітарного лікаря області про організацію протиепідемічних заходів з ліквідації спалаху кишкової інфекції, зокрема про проведення позачергових профілактичних медичних оглядів працівників, які задіяні у виготовленні, транспортуванні та реалізації вказаних кондитерських виробів, єдиних санітарних днів, дезінфекції автотранспорту, що доставляє продукцію.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер