Хто і навіщо здає гроші в лікарняну касу Тернопільщини

Хто і навіщо здає гроші в лікарняну касу Тернопільщини
Лікарняна каса в області працює з листопада 2013 року. До неї приєдналося вже більше тисячі тернополян, каже директор благодійного фонду "Лікарняна каса Тернопільської області" Петро Левицький
Більше тисячі тернополян приєдналися до лікарняної каси, яка діє в області з листопада 2013 року. Сплачуючи по 30 гривень щомісяця, вони безкоштовно лікуються в стаціонарі чи поліклініці. Найбільші корпоративні клієнти каси – колективи університетської лікарні та медичного університету.

Вступ до лікарняної каси має бути добровільним, свідомим, а не з розрахунку, зазначають в благодійному фонді „Лікарняна каса Тернопільської області”. Щоб безкоштовно лікуватися в стаціонарі – потрібно бути в касі не менше трьох місяців. Аби скористатися допомогою на лікування в поліклініці, внески необхідно сплачувати впродовж року.

Відшкодування за ліки та знижки

- Ми пропонуємо співпрацю за трьома напрямками, - розповідає виконавчий директор благодійного фонду „Лікарняна каса Тернопільської області” Петро Левицький. - Перший  – це програма медичного забезпечення. Людина, яка лікується стаціонарно, амбулаторно чи отримує медичну допомогу в іншому місті -  забезпечується медикаментами та виробами медичного призначення за рахунок лікарняної каси або каса покриває затрати, які відбулися під час лікування і для встановлення діагнозу.

Відео дня

Також фонд має благодійні програми – для членів лікарняної каси виділяють кошти на лікування хронічних хвороб, які не покриваються програмою медичного забезпечення.

 - Останній випадок, коли ми виплачували благодійні кошти, стосувався жінки, яка пропрацювала в лікарні понад 20 років, і вже довший час є членом лікарняної каси, - розповідає пан Левицький. –  Вона має вірусний гепатит С, періодично проходить лікування. Вона зверталася в різні благодійні фонди по допомогу, але отримала її лише в лікарняній касі. Ми змогли виплатити їй тисячу гривень через благодійну програму фонду.

І третій напрямок – це дисконтні програми для членів лікарняної каси, які можуть зекономити на відвідувані спортзалу чи басейну, лікуванні в стоматолога, санаторно-курортному лікуванні, ліках чи обстеженнях для них і членах їхніх родин, отримавши знижки від партнерів лікарняної каси.

Лікарняна каса – це перший крок до страхової медицини європейського рівня, зазначає Петро Левицький, коли страхуванням займається така структура як лікарняна каса.

- Це вигідно для пацієнтів – структура є некомерційна, неприбуткова, всі кошти йдуть на відшкодування медикаментозного лікування, діагностику та забезпечення функціонування лікарняної каси, - зазначає директор. - Пацієнт вчасно отримує контрольоване лікування згідно з протоколами і листка призначень. Призначення перевіряє експерт лікарняної каси. Людина отримує лікування і обстеження безкоштовно, і воно не буде виходити за рамки протоколів. Це контролює експерт каси, а також департамент охорони здоров’я.

Колективно чи індивідуально

Аби стати учасником лікарняної каси, можна скористатися програмою колективного вступу підприємства чи організації, де працює людина. Директор чи бухгалтер укладає угоду, а люди в себе на роботі пише заяви на вступ в касу і на добровільне відрахування коштів із заробітної платні. Якщо людина хоче укласти угоду індивідуально, потрібно особисто прийти в офіс.

- На практиці це відбувається так – якщо це відбувається амбулаторно - лікар виписав рецепт, людина пішла і отримала ліки безкоштовно в аптеці, з якою у нас укладена угода, - розповідає Петро Левицький. - Якщо лікування відбувається в стаціонарі – лікар призначає лікування і зв’язується з експертом лікарняної каси, який є в кожній лікарні. Той перевіряє і підписує листок призначення.

Далі є три шляхи забезпечення ліками – пацієнту видають ліки зі складу лікарні, другий механізм – після перевірки лікування родичі чи сам хворий купує ліки в аптеці, з якою каса має угоду, і потім отримує відшкодування, третій механізм – це стосується ургентних випадків, чи лікування за межами регіону – хворий купує ліки за свої гроші – надає виписку про перебування в лікарні, чеки за придбані ліки і обстеження. Родичі приходять в офіс каси, пишуть заяву на відшкодування і їм перераховують гроші на картку.

- Аби не відбувалося таких випадків, як наприклад, я сьогодні вступлю в касу, бо завтра треба в стаціонар, отримаю гроші за лікування, а потім про касу забуду, то в нас такий порядок початку відшкодувань за лікування – для стаціонару – через 3 місяці, для амбулаторного лікування – через рік перебування в касі, з моменту вступу працюють  дисконтні програми на товари з аптек, спортзал, басейн, санаторно-курортне лікування, обстеження від партнерів лікарняної каси. Можна заплатити хоч на рік чи два наперед, але користуватися почнете все одно через три місяці. Це має бути свідомий добровільний усвідомлений вступ, а не змодельована ситуація, коли вже припекло і біда.

Довідка

Головний офіс лікарняної каси знаходиться на базі університетської лікарні за адресою м. Тернопіль, вул. Клінічна, 1 (праве крило, вхід з торця поряд з аптекою). Телефони для довідок 40-21-03, 067-354-68-38.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Щось мені то підозріло.Ну з медичним вузом і університетською лікарнею і так все ясно-там біомаса навчена боятися ще того Ковальчука.Тому заставити тамтешніх працівників-то раз плюнути.То є направду якась афера
  • Анонім

    розвод 100%   )))
  • просто так

    Як завжди, медакадемія щось  витворяє.Спочатку забрала в громадян міста і області обласну лікарню з апаратурою і всім решта.Тепер лікує своїх же працівників переважно ліками, які є на складі лікарні, тобто виділенні державою для нас всіх. Згідна, 30 грн це не гроші, але з таким внеском  НІЯКА страхова організація, не покриє  теперішнє лікування і медикаменти.

    Анонім reply просто так

    Якби хоч працівників лікували безкоштовно, то і це було б добре
  • Анонім

    Оце придумали як людей розводити ! і куда те СБУ там під боком дивиться.  Мало лікарям вже взяток- так все придумають як це офіційно гроші з людей видурювати. А медецина по казакону в нас безкоштовна, тільки нема кому це контролювати. От не вірю що лікар в кишеню не візьме за операцію , ще й прийдеться анастезіологу гарно заплатити- від 50 доларів і далі. (знаю- платив) . Так ще випишуть ліки подорожчі і в свої аптеки відправлять- рай для корупції.

    Анонім reply Анонім

    А причому тут СБУ, тобі ще раз у школу треба, писати грамотно навчись, а тоді оцінюй хто що і як робить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up