Від браку кальцію товстіють

Від браку кальцію товстіють
Кальцій міститься в багатьох продуктах харчування. Краще всього він засвоюється з молока і молочних продуктів
Кальцій – один з найважливіших мікроелементів, необхідних для повноцінного функціонування нашого організму. А його дефіцит провокує розвиток багатьох захворювань.

Треба їсти кисломолочні продукти

За кількістю, кальцій займає п’яте місце серед мінеральних компонентів, присутніх в організмі людини. І близько двох відсотків маси тіла дорослого припадає саме на кальцій. Медики в усьому світі констатують, що переважна більшість людей відчуває брак цього мікроелементу.

Тернополянка Мар’яна Коржик добре знайома з неприємними наслідками дефіциту кальцію. Після народження доньки та під час грудного вигодовування в неї почало випадати волосся, а нігті страшенно розшаровуватися. Полівітаміни, які жінка купувала в аптеці, не допомагали. Тож вона вирішила змінити свій раціон харчування.

Відео дня

- Щодня я їла домашній творог, сметану, купувала житній хліб, - продовжує жінка. – Довелося навіть зменшити кількість грудних годувань. Навіть зараз, коли донечці вже три з половиною роки, я й досі відчуваю недостатність кальцію.

Брак кальцію – практично в кожного

Кальцій вкрай необхідний для нашого організму, це – матриця, яка забезпечує повноцінну роботу всіх органів та систем, розповідає лікар-дієтолог Наталія Суслова. Він служить для зростання і зміцнення кісток, нігтів, волосся, зубів, для формування скелета, нормального функціонування нервової та кровоносної системи, для захисту організму від різних інфекцій.

- Дефіцит цього важливого мікроелементу провокує розвиток багатьох недуг, - наголошує фахівець. – Наслідками нестачі кальцію в людському організмі можуть стати уповільнення зростання (у дитячому віці), порушення серцевого ритму, руйнування зубів, м’язові спазми, поколювання в кінцівках, випадіння волосся, розшарування, ламкість нігтів тощо. Цікавий факт, що брак кальцію провокує ожиріння. Тому люди, які слідкують за фігурою, повинні вчасно поповнювати його запаси.

Більшість людей, за словами пані Наталії, потерпають від дефіциту важливого мікроелементу. Ми втрачаємо кальцій, коли потіємо, спорожняємо сечовий міхур і кишечник. Тому поповнювати запаси кальцію потрібно регулярно. Перш за все, необхідно забезпечити повноцінний раціон харчування.

Щавель погіршує засвоєння

- Найбільше кальцію міститься у продуктах тваринного походження, а зокрема, у молоці, сметані, ряжанці, твердому сирі, - говорить лікар. – Чемпіонами зі вмісту елементу є кунжут та сезам. Так, приміром, в одній столовій ложці кунжутного насіння є добова доза кальцію для дорослої людини.

Насправді кальцій міститься в багатьох продуктах харчування, однак засвоюється організмом далеко не з усіх. Тому важливо врахувати фактори, які впливають на його засвоєння.

- Для ефективного засвоєння кальцію організмом кальцію потрібен вітамін D3, який природним чином виробляється під впливом сонячного світла, - каже Наталія Суслова. – Багаті на вітамін D рослинна олії, печінка. Окрім того, для засвоєння кальцію потрібен ще й магній, який входить до складу бобових, чорного хліба, горіхів, висівок тощо. Натомість вживання овочів з високим вмістом щавлевої кислоти призводить до втрати кальцію. Серед негативних чинників також куріння, вживання алкоголю, солоної їжі.

Різноманіття біодобавок, які містять кальцій, нині настільки велике, що віднайти ефективний препарат доволі складно, наголошує дієтолог. Тому перед тим, як вибирати Тому перед тим, як вибирати полівітаміни, краще порадитися з лікарем. Зрештою, це зекономить і час, і гроші.

- Аби визначити насиченість кісткової тканини кальцієм, ми рекомендуємо пацієнтам пройти обстеження, яке називається денситометрія, - пояснює лікар. – На основі результатів дослідження можна назначити відповідне лікування. У багатьох випадках люди намагаються поповнити запаси кальцію народними методами, використовуючи шкарлупу яєць та інше. Втім, потрібно зважати на ступінь їх наближення до природного кальцію.

Надмірна кількість кальцію в організмі людини зустрічається дуже рідко, акцентує фахівець. Зазвичай це є наслідком гормональних захворювань. У такому випадку потрібно обов’язково звернутися за медичною допомогою до спеціаліста. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up