Як правильно займатися спортом після 50?

Як правильно займатися спортом після 50?
Відомий спортсмен Василь Беспалий уже більше 50 років займається бодібілдингом. Цього року йому виповниться 66, а він і досі веде активний спосіб життя
Заняття спортом корисні в будь-якому віці. Адже в здоровому тілі – здоровий дух. Людмила Сребранець почала займатися спортом у 73 роки. Раніше, каже вона, на себе постійно не вистачало часу.

- Донька подарувала абонемент у фітнес-зал, і я вирішила піти, - розповідає вона. Спочатку було дуже соромно: усі молоді, а тут я - бабуся. Тренери виявилися дуже товариськими й переконали мене ходити на заняття.

Кожного ранку після легкого сніданку пані Людмила йшла у фітнес-зал. Півгодини тренувань - і  заряд бадьорості на весь день. Окрім поліпшення самопочуття, наша співрозмовниця ще й схудла на 30 кг. І це лише за рік.

- Про мене навіть у якомусь журналі написали, - посміхаючись, додає пані Людмила. - Не думала, що на схилі літ почну займатися спортом. Головне, що я почала краще почуватися: у мене перестали боліти ноги і спина, я вже думаю, що молодість минула. І в 70 можна почуватися, як у 20.

Відео дня

Жінка переконана, що помірні фізичні навантаження корисні і в похилому віці. Хоча займатися в групі зі своєю віковою категорією їй було б комфортніше.

Допомагає боротися зі старінням

Про те, що заняття у тренажерному залі не завадять у будь-якому віці, говорить і сертифікований персональний тренер з фітнесу, президент федерації бодібілдингу і фітнесу Віктор Мацикур.

- У дитячому віці заняття спортом закладає руховий фундамент і гартує всі системи організму до праці та життя, - каже він. - У середні роки спорт компенсує малорухливий, сидячий спосіб життя, дозволяє подолати стреси та підтримувати здоров'я. А у старшому віці фізичні вправи стають вкрай необхідними для боротьби зі старінням, задля збільшення тривалості активного життя, підтримки всіх систем організму.

Людям, яким вже за 50 і які прагнуть розпочати заняття спортом або ж відновлювати їх після тривалої перерви, тренер радить добре оцінити стан свого здоров'я. Важливо також отримати фахові консультації у лікарів, адже в осіб, які мають перенесені травми чи операції, можуть виникати різні ускладнення чи загострення недуг. У такому віці людина вже повинна добре знати себе та особливості свого тіла. І, відповідно, обирати посильні навантаження. Окрім того, необхідно ще й проконсультуватися у фахівця. Він допоможе знайти відповіді на питання в кожній ситуації.

- Тренер повинен обов'язково врахувати вікові особливості людини, - наголошує Віктор. - Якщо відвідувач тренажерного залу приймає якісь ліки, то потрібно на це зважати, враховувати особливості прийому препарату, його дію. Тому, обираючи спортзал, варто орієнтуватися не на близьке розташування закладу і ціну абонемента, а на те, яку користь дадуть тренування.

За словами Віктора, абсолютних протипоказів для занять спортом немає. Звісно, онкологічні хвороби, хронічні запальні процеси, ампутовані органи (наприклад жовчний міхур), шкірні захворювання, гіпертонія, остеопороз, виразки і проблеми зору накладають дуже багато обмежень на заняття. Літні люди повинні зважати на всі переваги та ризики. Перевантаження чи травми для них є неприпустимими.

- Вправи потрібно підбирати індивідуально, - додає співрозмовник. - Спочатку це можуть бути найпростіші гімнастичні комплекси – нахили, обертання кінцівками, вправи на гнучкість. Потім можна підключати вправи на кардіотренажерах (велотренажерах, бігових доріжках, орбітреках). Якщо поступово, грамотно та безпечно розширювати комплекс вправ, можна відновити і навіть здобути всі фізичні якості - силу, витривалість, гнучкість, координацію, швидкість.

Виключити жирні страви

На змаганнях із бодібілдингу дуже часто на арену виходять як 50, так і 60-річні спортсмени, додає тренер. Стан їхнього здоров’я та зовнішній вигляд набагато кращий. Приміром, його друг та наставник Василь Беспаленко, який уже 50 років займається цим видом спорту, - наочний приклад довголіття, ясного розуму, мотивації роботи над собою.

Щоб уникнути травм під час тренувань, потрібно обов’язково дотримуватися усіх правил безпеки та порад тренера. Особливу увагу старші люди повинні приділяти раціональному харчуванню, яке з віком стає більш актуальним.

- З раціону потрібно виключити смажені страви, молоко, жирні та консервовані продукти, алкоголь і тютюн, - говорить тренер. - Овочі, фрукти, каші, кисломолочні нежирні продукти, куряче м’ясо, риба, зелень – основа для здорового та повноцінного життя. А конкретний розрахунок кількості їжі, її складу та принципів харчування допоможе розробити тренер, виходячи з поставлених завдань, можливостей та стану здоров'я.

Наостанок Віктор Мацикур радить усім літнім людям жити за принципом, який здавна практикують китайці: «Першу половину життя людина витрачає здоров’я, щоб заробити гроші, в другій половині життя вона витрачає гроші, щоб повернути здоров’я. Розумний той, хто це зрозумів не запізно і має мотивацію бути здоровим та активним. Спорт – чудова зброя проти старіння”.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • ptnpnx

    Це спорт?   "Надутий" гормонами дідок - взірець чого? Ліпше б дали фото пані  Людмили Сребранець,- це дійсно - взірець тіла і духа!

    igor golovko reply ptnpnx

    Ну чому зразу напханий гормонами дідок. Хоча особисто з ним незнайомий але думається що в 66 років в людини достатньо розуму щоб не " пічкати" себе хімією. Нормально дядько виглядає як на свої роки а шо мав би мати пивний живіт на яй---х чи коровяче вимя? Все таки краще тренуватись в міру можливостей і добре почуватись аніж козла на лавці забивати і прстоювати черги в поліклініці.

    Мацикур Виктор reply igor golovko

    Знаю Василя Івановича давно і скажу, що людина тренується 50 років поспіль, практично щодня. 40 років виступає на змаганнях, це один з перших у СРСР українських культуристів. завдяки 50 років стажу майже щоденних занять він досі в прекрасній формі, енергійний, веде тренування, лекціїї в кількох вузах, пише статті, тренується і власним прикладом популяризує здоровий спосіб життя.
  • тіпок

    Можливо доречним було б у цій статті вказати, хоча б декілька спорт-клубів, які працюють і мають хоть якийсь досвід роботи з людьми понад 50+.

    Це була б дійсно корисна практична інформація, якою можна було б скористатися.

    Мацикур Виктор reply тіпок

    спорт-клуби не працюють. працюють окремі люди, ваша справа вибрати тих, хто має фах, досід і ви можете йому довірити здоровя.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up