Аеропорт за 20 років “схуд” на 10 гектарів

Аеропорт за 20 років “схуд” на 10 гектарів

Площа земельної ділянки аеропорту, згідно з кадастровим планом попереднього погодження меж, виготовленим обласною радою у 2015 році, - 157,1152 гектара. Це чимало, але могло би бути більше. Адже в перші роки після створення летовище займало 169,85 гектара.

За 20 років площа аеропорту “всихалась” коли виправдано, а коли ні. Ми з’ясували, хто отримував землю. Побачили й гектари, які можуть “загубились” при остаточному затвердженні земельної документації на землі аеропорту.
Територія “всохла”
Територія аеропорту зменшується. Це показують цифри і кажуть депутати обласної ради, які після візиту в аеропорт та вивчення документів забили на сполох.
“Чому за десять років територія аеропорту «всохла» на майже 11 гектарів? - написала депутат обласної ради Лариса Римар на своїй сторінці у „Фейсбук” у квітні. - Це ми намагалися з’ясувати в рамках виїзного засідання постійної комісії Тернопільської ради з питань соціально-економічного розвитку, промисловості, енергетики, транспорту, зв’язку, туризму, курортно-рекреаційної та зовнішньоекономічної діяльності, яку я очолюю. Ми з колегами-депутатами облради ознайомилися з роботою (точніше з відсутністю роботи) Тернопільського обласного комунального підприємства «Фірма «Тернопільавіаавтотранс». Побачене викликало неоднозначні враження: мабуть, хтось свідомо роками нищив аеропорт, а не дбав про його інвестиційний імідж. Але найбільше стурбувала інформація, що земля, яка належить громаді Тернопільської області, за десять років «всохла» на більш ніж 10 га...”
Офіційно аеропорт підпорядкований КП Тернопільської обласної ради. Саме рада є розпорядником його землі та майна.


Земельні неспівпадіння
Отож згідно з державним актом від 1995 року, який засвідчує право постійного користування землею, у Тернопілького аеропорту було 169,85 гектара землі. Кадастровий план попереднього погодження меж, який виготовила обласна рада, відображає площу 157,1152 гектара. Ми простежили, як із 1995 року від летовища відривали шматки землі та давали іншим користувачам. Відбувалось це завдяки розпорядженню районної державної адміністрації, рішенню Смиковецької сільської ради і трьом рішенням Тернопільської обласної ради.
- 20 січня 1997 року райадміністрація передала декілька ділянок структурному підрозділу державного підприємства “Украерорух”. Загальна площа - 4, 04 га.
- 6 вересня 2001 року Смиковецька селищна рада передала Тернопільській обласній автошколі ділянку для навчальних потреб. Площа - 1,5 гектара.
Проте якщо попередні організації надавали землю державним організаціям, то обласна рада вділяла під комерцію:
- 20 червня 2001 року земельну ділянку надали ЗАТ «РАЙЗ» під будівництво дилерського центру з продажу засобів захисту рослин, насіння с/г культур, с/г техніки та запчастин. Площа - 3,2 гектара.
- 25 вересня 2001 року земельну ділянку надали підприємцю Кармазіну Степану Володимировичу під будівництво матеріально-виробничої бази. Площа- 85 сотих.
- 21 грудня 2001 року земельну ділянку надали підприємцю Влізло Івану Васильовичу під будівництво автомобільної газозаправної станції. Площа - 36 сотих.
Треба пильнувати
Загальна площа відданих земель - 9,95 гектара. Тобто з 1995 року і до сьогодні, зважаючи на виділення землі, в аеропорту мало б залишитися 159,9. Однак згідно з кадастровим планом попереднього погодження меж вказана площа - 157,1152 гектара. Тобто десь зависло 2,78 гектара землі. Її просто можуть не врахувати при затвердженні документів на землю, можливо, на догоду комусь. План попереднього погодження меж, зауважують землевпорядники, може мати похибку в площі, тому він і є “попереднім”. Тож головне завдання обласної ради, а точніше депутатів, простежити за тим, щоб оті загублені землі таки були закріплені за аеропортом. А також за тим, аби “попередня” площа з якогось дива ще більше не зменшилась при затвердженні.
 - Одна з проблем аеропорту - його земля. Хтось на територію дивиться, як на смачний пиріг, - каже голова фракції “Об’єднання “Самопоміч” в обласній раді Віталій Фидрин. - Роками площу зменшували і тепер дійшли до тієї межі, коли вже навіть незначне зменшення території може призвести до фактичної втрати летовища. Ми були на території, знаємо, що від часу заснування влада різних рівнів роздала багато землі. Зараз вивчаємо ті рішення, документи, розпорядження. Є відчуття, що більшість депутатів обласної ради налаштовані на закріплення максимальної площі за аеропортом для того, аби розвинути його. Сьогодні це чи не єдиний майданчик у власності обласної ради для дійсно маштабного залучення інвестицій та розвитку.
Ми стежимо за ситуацією, тож продовження буде!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    І жодного - винного?
  • Анонім

    Зато Тернопіль сє поправив.
  • Jura Jurges

    З 1859 р парк Нью-Йорка залишається в тих розмірах ,ще ніхто не наважився продати хотя би сотку за хабар.....а наші патріоти все розтрощили за 25р незалежності.....
  • Діонісій

    моє повідомлення про крадіжку землі видалили :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up