Бояться забудови ринку на "Алясці"

Бояться забудови ринку на "Алясці"
Перебудова і забудова, про яку говорять підприємці з ринку, на їхню думку, позбавить роботи десятки людей. Але це – не єдина загроза, переконують вони. Адже місто може втратити землю, а тернополяни – ринок.

Аби надати розголосу проблемі та зупинити імовірні наміри щодо забудови ринку і землі, люди вже перекривали дорогу та пікетували під будівлею обладміністрації.

Реконструкція і будинок

Під час пікету ми й спілкувалися з людьми. Чимало з них тримали плакати: "Надал, забери руки від ринку", "Злочинці та влада в змові", "Сьогодні земля ринку – власність Тернополя, після реконструкції – приватна власність".

Відео дня

– На ринку запланована реконструкція, – говорить підприємець з ринку Ярослав Бойко. – У директора та декількох осіб є приватне приміщення бару, молочного та м'ясного павільйону. Але реконструкція передбачає те, що в площі воно збільшиться в рази. Тобто, це буде велика будівля на п'ять поверхів. Це все відбудеться і за рахунок торгових рядів чи місць, де ми працюємо. Крім того, будівництво передбачає місця для заїзду, вивантаження та складування, а також ділянку для техніки. Зараз на ринку працюють більше 100 підприємців.

Це, як переконують люди, не єдина проблема.

– Також у межах нашого ринку нібито запланували зведення багатоповерхівки, де перший поверх — під комерцію, решта – під житло, – каже пан Ярослав. – Це все зі збереженням статусу ринку. Тобто формально то буде ринок, а насправді - зовсім інше. Це проблема для нас, підприємців, адже частина людей втратить місце, а частина - перейде в нові будівлі, де значно дорожча оренда. І місто програє, бо потім землю зможуть приватизувати. Програють і покупці, бо ціни зростуть.

Про будівельні наміри, як кажуть люди, вони чули від директора ТОВ "Тернопільський міський ринок ЛТД", Юрія Ворка. Саме це підприємство користується 51соткою комунальної землі. Та підозри виникли ще раніше.

– Ринку вже років 20, – розповідає інший підприємець Ярослав Понита. – Щороку з нами підписують річну угоду на торгове місце чи землю. Цьогоріч не підписали. Коли ми підняли шум, дали угоди, але до 30 вересня. Певно, щоб усе стихло. А тоді почнеться масштабна забудова.

Під будівлю обласної адміністрації люди прийшли в надії бути почутими.

– Ми розуміємо, що такими питаннями мала б займатися міська рада, – каже Ярослав Бойко. – Туди ми ходили. Записались на прийом до Сергія Надала, дочекались потрібної дати, прийшли. А нам сказали, що голова чи то у відрядженні, чи то у відпустці. Навіть не запропонували із замом поспілкуватися чи в інший час прийти. Просто проігнорували. Думаємо, це не просто так. Тож нам довелося через дорогу біля ринку туди-сюди ходити, аби привернути до себе увагу. Також прийшли з плакатами під ОДА. Але зі Степаном Барною тоді поспілкуватися не вдалося. Після цього з'являлася в пресі інформація від міської ради, що проблеми нема, що це політичні ігри і тому подібне. Але проблема є.

Говорять про провокації

Згідно з кадастровою картою, земля під ринком - а це 51 соток і ще 13 соток поряд - комунальна. Її призначення "для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (будівель торгівлі)". Тому реконструкція приватних торгових приміщень, чого бояться люди, може відбутися. Будівництво житлової багатоповерхівки менш імовірне.

Офіційна позиція міськради, яку та розмістила на сайті, - забудови не буде.

"На звернення ТОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД», який розташований на бульварі Куліша, Тернопільська міська рада надала містобудівні умови і обмеження на реконструкцію існуючих приміщень та облаштування торгових рядів. Відповідно, існуючі приміщення лише осучаснять для покращення умов для підприємців та покупців. Тернопільська міська рада не надавала жодних дозволів на зведення багатоповерхівки на території цього ринку, як про це розповідають підприємцям представники так званих «громадських організацій». Призначення ринку, як і його подальша діяльність на цій ділянці, залишається незмінною.

Окрім того, згідно з Генеральним планом Тернополя та запропонованими змінами до містобудівної документації, дана земельна ділянка належить до земель громадської забудови. На цій території можуть бути лише існуючі торгово-адміністративно-побутові будівлі. "Будівництво житла тут неможливе. Звертаємося до підприємців не піддаватись на провокації від так званих представників «громадських організацій», які намагаються скомпрометувати діяльність Тернопільської міської ради та поширюють недостовірну інформацію", – йдеться у зверненні міської ради.

Таке вже було

Однак попри запевнення влади у Тернополі можливе все. Схожа ситуація, коли на землях ринку збудували багатоповерхівки, була в 2010-2011 роках на вул. Лепкого. Тоді міськрада, оскільки земля комунальна, погодила тому ж таки ТОВ "Тернопільський міський ринок ЛТД" передачу майже 25 сотих ринкової землі одній відомій будівельній фірмі в суборенду. Аби звільнити ділянку, навіть "пташиний" ринок на Микулинецьку перенесли. Призначення ділянки також було "землі ринкової інфраструктури". Але це не допомогло, бо після підписання угоди суборенди призначення у мерії змінили. Тоді, у 2011 році, наше видання провело розслідування. Ми підрахували втрати бюджету міста. Так ось, згідно з оцінкою ділянки, її вартість – більше двох мільйонів. Сума ж, яка мала "накапати" за весь період суборенди, – менше 100 тисяч гривень.

Що планують робити на ринку, ми запитали у директора ТОВ Юрія Ворка.

– Уже три роки ми ведемо діалог із підприємцями на ринку щодо його реконструкції, – каже пан Ворко. – Від людей було і є розуміння. Зміни обговорили. Люди розуміють, що той ринок, який є зараз, – взірця 90-х. Тобто він застарів і морально, і технічно. Так сучасний ринок виглядати не може. Немає повноцінного павільйону для молоко- і м'ясопродукції, немає сучасних торгових рядів і павільйонів. Але вони будуть, бо саме для того проводимо реконструкцію. Коли отримали погодження на її проведення та виробили документацію, я також зустрічався з людьми. Підприємці попросили відкласти проведення робіт на осінь. Ми відклали.

За цей період, як каже чоловік, людей почали підбурювати зі сторони і надавати їм недостовірні дані, переконувати, що втратять місце.

– Я думаю, це просто перед виборами роблять, людей використовують, – вважає пан Ворко. – Люди матимуть місця! Говорив навіть про те, що якщо тут некомфортно, то можна і про місце на Центральному ринку чи на "Ювілейному" говорити. Після збурення двічі намагався з тією частиною підприємців зустрітися, все цивілізовано обговорити, показав документи, плани, але марно. Ринок має розвиватися, осучаснюватися, а люди повинні мати комфортні умови праці. Я й надалі буду пробувати знайти порозуміння, бо підприємців просто обманули. І це не всі підприємці, а лише незначна частина.

Запитали ми у керівника ринку і про намір будувати багатоповерхівку.

– Цей ринок збудував мій батько, потім справу продовжив я і бачу його лише як сучасний ринок із сучасними будівлями й інфраструктурою, – каже Юрій Ворко. – Серед людей поширили чутку про багатоповерхівку. Від них про неї я й почув. Можна скористатися такою порадою людей (сміється – прим. авт.).

Для того, аби з'ясувати, якими будуть новостворені будівлі (і за площею, і за призначенням – прим. авт.), чи не звертався, бува, хтось із проханням надати містобудівні умови й обмеження будівництва багатоповерхівки, ми змушені писати інформаційні запити. Ця інформація з'явиться у наших наступних номерах. До речі, пікет під обладміністрацією привернув увагу голови. Від нього підприємці отримали запевнення, що він ініціює прокурорську перевірку.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    для чого там той ринок? та в людей і так грошей немає...то хай краще строять..може житло в тернополі трохи подешевшає...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up