Буде "будівельний рейд" на Довженка

Буде "будівельний рейд" на Довженка
З проханням допомогти встановити, хто та що будує по вулиці Довженка (навпроти перехрестя Довженка-Савури), інспекція архбудконтролю звернулась до ОДА, міліції, міської ради, сільгоспінспекції, редакції "RIA" та "Самооборони Майдану".

Причина такого звернення, вочевидь, законодавча недосконалість. Працівники інспекції можуть провести позапланову перевірку об'єкта будівництва лише в присутності суб'єкта містобудування чи його представника. Інформацію про того, хто будує, якщо будова легальна, мала б надати міська рада. Якщо ж нелегальна, то з'ясовувати ситуацію мали б правоохоронці. Але ні одні, ні другі, схоже, не рухаються так, як би то мало бути.

Про цю будову, на яку нарікають люди і яка ведеться кустарно (без огородження та без інформаційного щита- авт.), ми писали в листопаді минулого року. Тоді ж звертались до інспекції архбудконтролю з запитанням: "Чому не перевіряють і чому, якщо будова ведеться без дозволу, не припинять її". В коментарях посадовців інспекції, зокрема, прозвучало й те, що нема сприяння.

- Ми зверталися неодноразово і до міськради, і до правоохоронних органів з проханням встановити особу замовника будівництва та власника цієї ділянки, - сказав начальник управління контролю за будівництвом Інспекції держархбудконтролю Петро Мельник. - У нас зв'язані руки, бо можемо провести перевірку лише у присутності суб'єкта містобудування.

Відео дня

З минулого року, вочевидь, ситуація з "допомогою" зі сторони міської ради та міліції не змінилась. Тож в інспекції, підозрюємо, зробили "хід конем" та звернулись одним листом в різні установи, а задля надання розголосу звернення направили і до нашої редакції. Ми, власне, і розголошуємо, а також публічно звертаємось до міліції та міської ради посприяти перевірці, бо коли в місті більше року будують невідомо що, а роботи веде невідомо хто, напрошуються нехороші підозри....

Будова, до слова, за підозрою мешканців Довженка та громадських активістів, в майбутньому буде готельно-ресторанним комплексом на три поверхи. Роботи, знову ж таки за інформацією від людей, нібито проводить Сергій Фаренюк. На чоловіка люди вказали недарма.

Три сотих під стоянку, де зараз триває забудова, Сергій Фаренюк безкоштовно отримав наприкінці 90-х років для “обслуговування поліклініки”, яку збудував через дорогу. Тобто спочатку безкоштовно отримав від мерії шість сотих під приватну поліклініку, а потім ще три сотих навпроти - під стоянку для пацієнтів. Та хоч землю узяв під одне, зробив інше — замість поліклініки з'явився готель-гуртожиток із квартирами та кімнатами подобово. А там, де стоянка, виріс бар. Власне, поряд з баром і йде будова ще одного невідомого об'єкту. Під стоянку, яку зараз освоюють, нагадаємо, дали 3 сотих. Проте візуально площа, на якій є бар, місця для автомобілів та йде будова, має сотих з десять.

Про пана Фаренюка ми вперше писали декілька років тому. Провели журналістське розслідування, бо мешканці вул. Протасевича нарікали на готель, в який повії водять клієнтів. Тоді ми вперше поспілкувалися з паном Фаренюком. Про намір будувати новий об'єкт на стоянці чоловік не згадував. Натомість розповів, що поліклініка не з'явилась через те, що в Україні не прийняли закон про страхову медицину. Кімнати ж здає, бо утримувати великий будинок важко. Тоді ж сказав, що землю переписав на доньку та внучку — тепер вони фігурують у документах.

Минулоріч ми питали в чоловіка, чи бува не він будує невідомий об'єкт на стоянці. Почули заперечення.

- Я здав землю в оренду, - сказав пан Фаренюк. - Будує переселенець із Криму. Які документи у нього є, не знаю.

Ми надамо інспекції архбудконтролю всю інформацію, якою володіємо щодо вказаної будови. Сподіваємось, міська рада та правоохоронці зроблять так само. Спільно, маємо надію, вдасться розставити всі крапки над "і" та припинити порушення закону. Також висловлюємо сподівання, що фахівці інспекції архбудконтролю проявлять таку ж принциповість та винахідливість і до інших сумнівних забудов в місті. Приміром, займуться прибудовою до житлового будинку на 100 квадратів, яку самовільно зводять на вулиці Героїв Крут. Одна ж з наймасштабніших конфліктних забудов - торговий центр біля вокзалу, на думку архітекторів - суцільне порушення законів. Цю будову також не завадить побачити контролерам...  Ми стежимо за перебігом цих забудов, тож продовження буде.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ban Dobra-Zluka

    oy tak- tak ;   yak zavzdi potsiluytes v dupu -moje polegshae
  • просто так

    А  що зміниться. Так писали і про торговий центр перед Орнавою, де земля була взята під квітниковий павільйон, а вибудували 5 поверхову будівлю. Якщо це незаконне будівництво, потрібно власника заставити розібрати4 поверхи, тоді всі будуть боятись.А так в місті суцільне беззаконня, яке кришують  ВЕЛИКІ УКРАЇНЦІ.
  • ghf

    хто там і що будує - не знаю, але будує на насипному грунті і дерев там ніяких НЕ ПОЗРІЗАВ, на відміну від будівельників того 9-поверхового монстра, що височіє на фото на горизонті.
  • Анонім

    А ще завітайте до тих що как-бе законно  нижче будують багатоповерхівки й для цього вивалили цілий березовий гай який мав мінімум 40 років (((

    А ще одна з цих будов копаючи котлован натрапила на пісок замість землі й вивозили вони його дуже довго і упорно,навіть так виглядає що початок будови призупинили з-за того ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up