Чим Тернопілля цікаве інвесторам з ЄС

Чим Тернопілля цікаве інвесторам з ЄС
Архів редакції. Попри усі ризики та страхи на теренах нашої області є ряд успішних проектів, реалізованих за участю іноземного інвестора. Приміром, кажуть в обладміністрації, ТОВ «СЕ Борднетце-Україна» в Тернопільському районі. Підприємство працює з 2006 р.
Інвестиції. Україна має ряд конкурентних переваг, на які можуть спокуситись інвестори з країн ЄС. Приміром, Тернопілля цікаве аграрним сектором, переробною промисловістю. Однак для того, аби інвестор прийшов, слід забрати чисельні бар’єри у веденні бізнесу, кажуть фахівці

Тернопільщина, як і Україна загалом, має чим зацікавити іноземних інвесторів. І хоч події двох останніх років дещо ускладнили ринкові відносини для ведення бізнесу, з початку 2016-го інвестори з ЄС виявляють усе більший інтерес щодо пошуку секторів для інвестицій.

Так, усе більший інтерес до пошуку сфер для інвестування після запровадження зони вільної торгівлі з країнами ЄС виявляє нідерландський бізнес. Торік Нідерланди стали другим найбільшим інвестором України. Однак значною перешкодою для ведення бізнесу для  Нідерландів, як і інших країн ЄС, залишається адмінтиск на бізнес в Україні, корупція і спад в нашій економіці. Свої корективи внесла і війна на Сході.

Однак після підписання Угоди про Асоціації з ЄС та заппровадження зони вільної торгівлі Україна зобов’язалась усунути ряд перепон та, власне, вийшла на шлях гармонізації законодавства із європейськими практиками і нормами. А це, кажуть аналітики, дозволить бізнесу з країн ЄС охочіше інвестувати в Україну.

– Як об’єкт інвестування для іноземного капіталу, Україна є цікавою в плані вигідного географічного розташування, великої площі та великої кількості природних ресурсів, – каже аналітик Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» Дмитро Науменко. – А після стрімкого знецінення національної валюти може позмагатись за статус одного з найбільш привабливих місць у світі для проектів нових промислових виробництв. Оскільки оплата праці, енергоресурси, сировина та інші виробничі матеріали стали значно дешевшими у доларовому еквіваленті.

Найбільш перспективними сферами для інвестицій в Україні, кажуть аналітики, є сільське господарство, фармацевтика, ІТ-сектор, зелена енергетика та енергоефективність, транспортна логістика, інфраструктура.

Як «затягнути» інвестора
Чим приваблива Тернопільщина та чи йдуть сюди інвестори, ми запитали у віце-президента регіонального розвитку Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, а донедавна – радника голови Тернопільської ОДА Тараса Демкури.

– Сам ніхто не приїде, – каже він. – Для пошуку слід постійно відвідувати різні економічні форуми як в Україні, так і за кордоном.

Найбільше відлякують інвесторів від Тернопілля, за його словами,не військові дії в країні, а те, що владні та бізнесові структури не вміють будувати правильні взаємовідносини з потенційними інвесторами. Не вміють підтримувати контакти, здійснювати супровід інвестора і відкривати для нього кращі перспективи.

– Ми звикли дивитися на інвестора, як на гаманець, який має приїхати і викласти гроші, –додає пан Демкура. – А інвестор зараз має великий вибір країн та потенційних партнерів. Так, коли я в Аргентині спілкувався з президентом Аргентинсько-української торгово-промислової палати Фернандо Сфейром і пропонував йому організувати зустріч з одними людьми, отримав відповідь, що він уже в Україні з ними зустрічався. Але був холодно прийнятий і не відчув, що є сенс співпраці на тривалий період.


Також великою перешкодою для інвесторів, на його думку, є недосконалість нашої законодавчої бази. Тому потрібно, аби в Україні якнайшвидше прийняли сприятливі для інвесторів закони, що, у свою чергу, створять привабливі умови.

– Найбільш привабливим для інвесторів є аграрний сектор, тому зараз вільних земель не знайдеш, – продовжує він. – Тільки нам треба дуже добре вивчити світовий досвід, як робити це продуктивно, покращити планування, вивчати потреби ринку, аби в гонитві за швидким прибутком ми не знищили земельний ресурс. Дуже привабливою є переробна промисловість, оскільки здебільшого ми продукцію експортуємо. Наведу приклад. Колись ми продавали за кордон тирсу, а потім за валюту купували тирсоплиту. Зараз в аграрному секторі щось подібне. Якщо весь світ цікавиться здоров’ям і органічними продуктами, то чому б їх не виробляти в Україні?

Найбільші інвестори – країни ЄС
Вдалих прикладів залучення інвестицій чи налагодження торгівлі, до слова, в нашому краї достатньо. Зокрема, якщо згадувати про ті ж Нідерланди, то, приміром, власники «Світоприбору» активно працюють у напрямку освітлення тепличних господарств світильниками, виготовлених на цьому підприємстві для теплиць у Нідерландах.


Також на Тернопільщині є ряд підприємств, що мають партнерів з Європи і, виготовляючи продукцію, орієнтуються на європейську якість та стандарти. Приміром, ТОВ «Марго» – виробник паперових серветок, рушників, туалетного паперу.

– Ми працюємо з європейськими партнерами, зокрема закуповуємо основу для виготовлення серветок, – розповідає співзасновник підприємства Олександр Бораковський. – Потреби у залученні інвестицій у нас немає. Хоча три роки тому ми порушували це питання. Але інвесторам це було нецікаво. Якщо ж говорити про те, чого боїться іноземний інвестор сьогодні, то це корупція.

За словами співзасновника, інвестори не звикли працювати за таких умов, які створені для бізнесу в нашій країні. Відлякує їх і війна на Сході.

– Раніше я міг отримати відстрочку платежу за основу, яку закуповую, – каже він. – Але як тільки почалось вторгнення у Крим, відстрочки ніхто не дає. Тож товар отримую тільки після оплати.

Попри усі ризики та страхи на теренах нашої області є ряд успішних проектів, реалізованих за участю іноземного інвестора. Приміром, кажуть в обладміністрації, ТОВ «СЕ Борднетце-Україна» в Тернопільському районі. Підприємство працює з 2006 р. Займається виготовленням кабельно-провідникової продукції в сфері автомобілебудування. Сьогодні тут працевлаштовано понад 3700 осіб. У 2013 році, повідомили на підприємстві, у Чернівцях було створено невідокремлений виробничий структурний підрозділ. Тут зараз працюють 790 працівників. Планують розширюватись і цьогоріч. Так, у 2016 році «СЕ Борднетце – Україна» працюватиме над відкриттям нового невідокремленого виробничого структурного підрозділу у Чорткові.

Успішними проектами є також ТОВ «Мікоген-Україна» в Шумському районі – органічне господарство, ТОВ «Кнауф Гіпс Скала» у Борщівському районі – розведення великої рогатої худоби, кіз, овець добування каменю, ТОВ «МВ Стеллар» у Тернополі – транспорт, перевезення. Однак розповідати про свій позитивний досвід ці підприємства відмовились.

Відео дня

Якщо ж говорити про інвестиції у цифрах та географічній прив’язці, то найбільше в Тернопільщину інвестують саме країни з Європейського Союзу. На їхню частку припадає 97% загального обсягу іноземного капіталу.

– Прямі іноземні інвестиції з Нідерландів на початок 2016 року склали лише 3000 доларів, – каже заступниця начальника управління інвестиційної, зовнішньоекономічної діяльності та міжнародного співробітництва Тернопільської ОДА Наталія Зарицька. – Основними країнами-інвесторами області є Німеччина – 29 %, Чехія – 15%, Естонія – 10%, Польща та Бельгія – по 6% від загального обсягу. 
Серед сфер, які найбільше приваблюють інвесторів, в управлінні називають чотири. Тут кажуть, що такі висновки роблять крізь призму найбільше залучених іноземних інвестицій в область за роки незалежності.

 

 


– Це виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, – додає пані Зарицька. – Добувна промисловість, транспорт, складське господарство, пошта, кур’єрська діяльність. А також сільське, лісове та рибне господарство. На початок 2016-го у ці сфери партнери з-за кордону інвестували відповідно 18%, 17%, 16% і 13% усіх прямих іноземних інвестицій області. У грошовому еквіваленті суми коливаються від 6,5 до 8,8 млн дол. США.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Інвестори були, а найбільша проблема не дороги і не погана інфраструктура. Це все технічні проблеми які вирішуються за умови бажання та праці. Проблема в ментальності місцевого населення: "як не з'їм то понадкусюю", "хай краще в мене корова здохне, аніж в сусіда буде дві". З інвестиціями приходила компанія Укргідроенерго - прибацана вересклива громадськість проект будівництва ГЕС на Дністрі успішно запорола. СЕБН хотів побудувати завод в Чорткові на території згноєного Агромашу, то відразу ж місцеві акціонери схарапудилися, через страх продешевити. Роками нічорта не робили для підприємства, тільки звільняли людей і спродували обладнання на металобрухт, але як тільки появився інвестор, то почалися "пропатріотичні" верески, що рідну землю продають іноземцям задарма. Швидше за все, СЕБН втече тепер в Чернівецьку області і розширюватиме своє виробництво там. Бо місцевому бидлу виробництво і інвестиції не потрібно, достатньо заробітків закордоном і дольче віта з дешевими цигарками та алкоголем вдома.Кожен хто тут на місці ще бодай щось намагається робити автоматично вважається злодієм та хабарником, "бо ж по іншому в нас не можна". Єдина галузь яка процвітає - будівельна, треба ж усім дах над головою, яка б ситуація паскудна не була. Місто розростається як ракова пухлина, вирубуються парки, нищаться сквери та дитячі майданчики, все більше навантаження падає на існуючу інфраструктуру. І не треба кивати на владу - квартири в таких будинках викупляють місцеві жителі, які привезли грошенята з італій-іспаній.

    Є ще дешева робоча сила, це правда. Але й кваліфікація її сумнівна як і працелюбність.

    Кращі кадри тікають закордон або в Київ, а Тернопіль нажаль таки перетворюється в відстійник невдах і нероб. І одні інвестиції тут нажаль справі не зарадять, потрібна тверда рука над головою. І податки на землю та нерухомість! Що не було в зажерливих дурнів в себе нерухомість акумулювати за нічого з нею не робити!
  • ghf

    Перший інвестор - це свої ж громадяни.

    Коли будуть вкладати інвестиції свої громадяни - будуть вкладати і іноземці. А так то все марна справа.
  • Step Original

    це що за дибільна діаграма? 100%-це воне коло, а там 29% займає ледь не половину...

    Анонім reply Step Original

    а там якщо додати всі цифри 100% не получається ))))))))), а 66, вроді )))).

    Якщо б я була інвестором, перше, що мене б відлякало - це наші дороги, далі я би вже і не розглядала, чи мені потрібно сюди якісь кошти вкладати.

    Анонім reply Анонім

    "На їхню частку припадає 97% загального обсягу іноземного капіталу"
  • Haman Joey

    Як хтось може шукати інвесторів для Тернополя в Європі, якщо ніхто не говорить іноземною мовою? Тернопіль має дуже погану інфраструктуру, дуже погані дороги, найбільший корупції, не дуже добрий готель, занадто мало хороших ресторанів. Жоден турист не веде зі знанням іноземних мов.

    Вони хочуть, щоб інвестори? Вони хочуть, щоб туристи? Фігню!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up