Люди добиваються своїх паїв у Тернополі

Люди добиваються своїх паїв у Тернополі
Злочин. Саме він, як переконують колишні працівники радгоспу "Тернопільський", відбувся в середині 90-х, коли через підробку документів людей позбавили землі. Зараз люди борються за законні паї, але з ними торгуються. Торг цей не на користь жителів і міста

Радгосп "Тернопільський", який володів 1400 гектарами під містом, замість розпаювати між працівниками і створити землі резерву, перетворили на науково-дослідне виробниче господарство "Наука" Тернопільської академії народного господарства (зараз ТНЕУ – прим. авт.). Цим порушили права людей, бо ж за законом таке розпаювання необхідне. Декілька років сотні колишніх радгоспівців оббивають пороги та добиваються відновлення своїх прав.

Не два гектари, а 12 соток

Якщо раніше люди виступали групками, а частина дала собі на спокій, то зараз вони об'єдналися і відновили активність. За допомогою нардепа Тараса Пастуха почали перемовини з профільними міністерствами, залучились підтримкою фахівців земельної сфери та юристів, пішли до голови обладміністрації Степана Барни. Останній створив спеціальну комісію з вивчення цього питання та пошуку варіантів допомоги людям. Проте рішення комісії колишнім працівникам не сподобалось.

Відео дня

"... На засіданні комісії було заслухано в. о. начальника головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області Безкоровайного З. Г., який доповів про ситуацію, що склалась навколо земель колишнього радгоспу "Тернопільський". НДВГ "Наука" входить до складу ТНЕУ. За роз'ясненням ректора університету Крисоватого А. І., власником земель є Міністерство освіти і науки України, яке категорично проти розпаювання земель. Разом з тим, Крисоватий А. І. Зазначив, що ТНЕУ не заперечує у виділенні працівникам і пенсіонерам колишнього радгоспу, згідно зі списками і розрахунками по земельних ділянках із наданням необхідних документів до Міністерства освіти і науки України, де ініціатором буде обласна державна адміністрація. Комісія прийняла рішення, згідно з яким керівництву ТНЕУ доручено підготувати списки працівників і пенсіонерів радгоспу, які будуть претендувати на земельні ділянки, та пришвидшити юридичне оформлення земель НДВГ "Наука", – йдеться у листі за підписом Степана Барни, що надійшов представниці колишніх працівників.

Така відповідь, з першого погляду, - ніби й перемога людей, якби не два прихованих "але". Перше – ділянки, які за рішенням комісії планували дати людям, як дізнались колишні працівники, – це близько 12 сотих на кожного. І це притому, що при розпаюванні кожен працівник може претендувати на площу до 2-х гектрів. Друге "але" – відсутність користі для міста, адже після виділення по 12 сотих людям решта земель залишилася б "Науці". Хоча при законному розпаюванні - по два гектари кожному працівнику - близько 600 гектарів залишку могли б відійти місту для розвитку.

Хочуть розпаювання

Не бажаючи погоджуватися на таку пропозицію, близько півсотні колишніх працівників прийшли в п'ятницю, 18 вересня, в ОДА.

– Розумієте, у середині дев'яностих років обласна адміністрація призупинила приватизацію радгоспу, тобто розпаювання між людьми, натомість провели реорганізацію, – каже колишня працівниця. – Люди ходять уже 20 років. Зараз ми активізувалися. Якщо не побоялися порушити закон і зупинити приватизацію, то хай мають політичну волю відновити наші конституційні права. Нас позбавили землі. Тепер університет хоче виготовити собі акт на землю, а нам по пару сотих дати. Ми будемо стояти на своєму! Люди все життя відпрацювали на тій землі!

Також працівники повідомили, що після реоргангізації офіційно обсяги землі не змінились (окрім 40 гектарів, які дали під цвинтар – прим. авт.). Проте на землях радгоспу вже з’явилися цілі вулиці та новобудови.

– То яка ж то наукова діяльність? – каже колишній працівник радгоспу Володимир Борецький. – Йде будівництво, депутати будуються, в людей городи позабирали. Ми були місяць тому в голови, пообіцяв, що буде комісія і знайдуть спосіб просити університет, аби виділив нам тих 600 чи скільки гектарів для розпаювання між працівниками, які дожили. А це 300 з лишнім людей. А ми дізнаємося, що вони по 12 сотих дати готові. Не треба нам такої допомоги.

Люди зустрілися зі Степаном Барною. Голова запевнив, що таке рішення комісії – лише варіант вирішення. Без погодження з людьми ніхто нічого не робитиме. Вже на наступному засіданні комісії, яке відбулось того ж дня, колишніх працівників запевнили, шо й надалі шукатимуть прийнятний для всіх варіант вирішення питання. Хоча варінт є, переконують фахівці. Він не вигідний для навчального закладу і тих чиновників, які мають плани на сотні гектарів, зате вигідний людям та місту. У понеділок, 21 вересня, працівники радгоспу прийшли і в міськраду. Хотіли зустрітись із міським головою і запитати, чому на землях "Тернопільського" ведуть різні забудови, хоча земля зараз - під "Наукою", а в них і досі є право на розпаювання. Голова переніс зустріч на вівторок, 22 вересня. Про результат зустрічі напишемо згодом. Також люди пішли до начальника обласної міліції, де залишили заяву про злочин. Стосується вона підробки документа – рішення колективу, яким люди нібито у 1995 році погодили, аби радгосп не розпайовували, а передали навчальному закладу. Такого документа вони не підписували, наполягають працівники. А саме він і став підставою для реорганізації радгоспу. Ми і надалі відстежуємо ситуацію.

Університет розповів про землю

Ми звернулись інфозапитом до адміністрації ТНЕУ, аби розпитати про те, як радгосп "Тернопільський" став НДВГ "Наука". А головне – спитати, які наукові досліди, на яких площах та з якими прибутками ведуть. Вичерпної відповіді нам не дали.

"Майно та землі радгоспу "Тернопільський" передали в управління Міністерства освіти у відповідності з розпорядженням Кабінету Міністрів №78-р від 10.02.1995 р. Наказом Міністерства с/г і продовольства №75 від 28.03.1995 р. радгосп "Тернопільський" передано Міністерству освіти. Радгосп "Тернопільський" реорганізовано в навчально-дослідне виробниче господарство "Наука", яке ввійшло до складу ТАНГу як структурний підрозділ. Наказ Міністерства освіти №275 від 17.07.1997 р. Наказом ТАНГ №218 від 08.08.1997 р. створено Навчально-дослідне виробниче господарство "Наука", як структурний підрозділ ТАНГу. Майно і землі радгоспу "Тернопільський" передано ТАНГу в 1997 р.

Загальна площа землі при передачі становила 1419 га. Станом на 01.08.2015 р. загальна площа землі становить 1379 га. У 2014 р. вилучено 40 га землі під міський цвинтар. ТАНГ передано основні засоби, згідно з актом передачі. Станом на 01.08.2015 р. всі основні засоби є в наявності. НДВГ "Наука" проводить види діяльності згідно КВЕД. Господарство самостійно здійснює свою господарську діяльгність за рахунок одержаних коштів. Вироблена продукція використовується в різних напрямках на: реалізацію, переробку, корм тваринам, посів та органічні добрива", – йдеться у відповіді за підписом ректора ТНЕУ Андрія Крисоватого. Разом з тим, нарікають колишні працівники, дослідна діяльність існує здебільшого на папері. Ми й самі робили репортаж із земель та потужностей "Науки" (№33 "RIA плюс" від 12 серпня) і бачили розруху колишнього радгоспу. В публікації можна знайти інформацію від колишніх працівників про те, що там було, і опис того, що стало.

Михайло ФЕДИШИН, фахівець земельної сфери, юрист:

– Розміри ділянки, яку можуть при такій пропозиції отримати люди, – до 12 сотих для ведення садівництва чи дачного будівництва. Проблема в тому, що навіть якби люди згодились, то безоплатно приватизувати такі наділи зможуть лише 30% колишніх працівників. Це в основному жителі Кутківців і Пронятина, які вже мають приватизовані городи і подвір'я, а є ж норми. Та основне – в питанні конституційного права людей на розпаювання, яке у них забрали і не повертають. Вихід із ситуації є: обласна адміністрація може звернутися до Міністерства освіти з проханням передати землі Міністерству агропромислового комплексу. АПК може відновити процедуру розпаювання та приватизації. Такий варіант буде оптимальним, бо колишні працівники отримають земельну частку – паї у розмірі, який є середнім для області, тобто близько 2 га кожен. З тих, що залишаться, можна сформувати земельний резерв для розвитку міста з перспективою використання до 2050 року. Частину землі варто залишити для дослідних випробувань універститету.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    Якраз  хочуть паїв ті люди які ніколи її не мали, а зараз по 2 гектари? За що? За те що моя сусідка крала в радгоспі молоко, продавала, заробляла гроші? Що було на фермі, то було в неї вдома!!!!!!! Самі той радгосп розікрали, а тепер їм ще землі дати? А хто мені віддасть землю , яку мав мій дід? Морґи забрали до колгоспу большевики, а їм на цій землі дали якраз плани по 12 сотих, які порозпродували більша частина, дачі біля Росинки одержали, теж попродали.   Ще мало?  Правильно земля та ще й Пронятині,  дорога . Далі продадуть і знов будуть вимагати. Та ті що вимагають землю  бідося вушива була, яка ніколи тої землі немала  ні в якому поколінні.
  • Василь Uragan

    Захотілі по два гектара під містом. 1000 баксів сотка. 2 гектари 2000 зелених карбованців. На 300 колишніх робітників якогось там колгоспа. Охриніли опше. Ви тої землі за чотири роки робочих поколінь незаслужили. А пастушок пхається тоже хоче шмат урвати. Плати гроші за землю. Землі всім хочеться. Пропоную дати їм тих два гектара кожному десь на полігоні в івачеві. Обо на донбасі за лінією.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up