Позика в майже 500 мільйонів може "вилізти боком" місту і тернополянам

Позика в майже 500 мільйонів може "вилізти боком" місту і тернополянам
Тільки через чверть століття тернопільські комунальники розрахуються з кредитами. Приблизна переплата за позики – 114 млн грн. Система теплопостачання від таких сум виграє, але позичальник – збиткове підприємтсво, а в самих проектах багато "якщо"

Два кредити – 10 мільйонів євро та 24,6 мільйона доларів комунальники планують освоювати вже цьогоріч. Угоду щодо позики у євро уже підписали. Іншу підпишуть після узгодження профільними міністерствами цьогоріч.

Гроші для модернізації системи теплопостачання міста отримає комунальне підприємство Тернопільської міської ради "Тернопільміськтеплокомуненерго". Комунальники до позики додумались не самі, зголосились на готові проекти. Якщо з боргом не впораються або ефект від модернізації відрізнятиметься від очікувань, наслідки відчує міський бюджет, а можливо, і споживачі.

Previous Next

Відео дня

Перші роки платитимуть лише відсотки

Перший кредит – позика в Європейського банку реконструкції та розвитку. Сума, яку отримають комунальники, – 10 млн євро. Ще 5 млн євро – грант, який дає Фонд технічного сприяння – Східноєвропейського партнерства. Усі кошти витратять на модернізацію системи централізованого теплопостачання міста. Якщо грант, який є таким собі бонусом до кредиту, повертати не треба, то 10 млн – реальний борг, а не інвестиція – віддати доведеться.

"Термін погашення кредиту становить 13 років, з них: перші 3 роки – пільгові (сплата відсотків), наступні 10 років – виплата рівними частками два рази в рік", – повідомив у відповідь на наш інформаційний запит заступник міського голови Владислав Стемковський.

Відсотки в середньому складатимуть 5,4% на рік. Передбачена разова комісія у розмірі 120 тис. євро.

- Згідно з відповіддю міської ради, перші три роки позичальник буде сплачувати лише відсотки за кредитом, - аналізує кредит та його умови фахівець сфери фінансів та інвестицій Юрій Штопко. - Тобто по 540 тисяч євро на рік або ж мільйон 620 тисяч за весь пільговий період. У гривнях (тут і далі рахували за курсом: євро — 16,4, долар — 12,4 грн) це 26 мільйонів 560 тисяч. Повернення власне кредиту відбуватиметься рівними частинами раз на півроку, починаючи з четвертого року. Сума відсотків за ці роки – 2 мільйони 847 тисяч євро. Якщо порахувати усі переплати, набігає 4,6 млн євро, або 75 мільйонів 400 тис. гривень.

У відсотках переплата становить 46%. У "Тернопільміськтеплокомуненерго" пояснили, що такі умови — причина, через яку місту дали 5 мільйонів гранту для модернізації.

Щодо іншої кредитної угоди, яку планують підписати зі Світовим банком реконструкції та розвитку (позичають 20,6 млн дол. – прим. ред.) і Фондом чистих технологій (позичають близько 4 млн дол. – прим. ред.), то про її умови відомо менше. Тепловики пояснили, що угоду ще остаточно не затвердили і не підписали, тож називають приблизні дані.

"Очікувані умови кредиту: пільговий період — п’ять років, термін виплати — 20 років, процентна ставка — 0,75%" - написав у відповідь на наш запит в. о. директора КП Станіслав Конопляник.

Під час презентації проекту в міськраді заступник мера Владислав Стемковський повідомив, що умови надзвичайно вигідні і "дешевших грошей" просто не існує.

Зважаючи на названі цифри, упродовж пільгового п'ятирічного періоду тепловики платитимуть лише відсотки від 24,6 млн дол. Щорічна сума платежу – близько 184 тис. дол. Якщо в гривнях, то йдеться про 2 млн 280 тис. За п’ять років пільгового періоду сплатять 920 тис. дол., або ж 11, 5 млн грн. Загалом і за пільговий період, і за період погашення сума переплати – майже 3 млн дол., або 12% від суми позики.

- Про такі умов я ніде не чув, - коментує експерт. - Тому це або благодійність, або не про всі умови розповіли. Можливо, таки є комісії чи страхування фінансових ризиків. Це близько 10% від суми кредиту. Коли угоди підпишуть, поцікавтеся умовами.

Крім очевидних переплат, є й "підводні". Приміром, обов'язковий збір до Пенсійного фонду за операції купівлі валют, який тепловики мусять оплачувати. Бо ж прибутки отримують у гривнях, а фінансові зобов'язання – у валюті (0,5 % від суми – прим. ред.).

За кредитом у євро за весь період, як порахували, набігає приблизно 1 млн 200 тис. грн. Для доларового кредиту - близько півтора мільйона. Будуть і платежі за переказ грошей. Суму вирахувати неможливо, бо невідомо з якою фінустановою працюватимуть. Комунальники переконують: шукатимуть найдешевших. Та одна з найбільших загроз - позика у валюті. При здорожчанні євро чи долара хоча б на гривню борг у національній валюті збільшиться на мільйони.

Крім кредитів, боргують 118 млн

"Тернопільміськтеплокомуненерго" – неприбуткове підприємство, яке боргує понад сотню мільйонів гривень. Це визнають самі тепловики. Однак переконані, що після модернізації системи теплопостачання все зміниться. З боргами - і тими, що є, і за кредитом, як переконують, впораються без підняття тарифу для населення. Та є багато "якщо". Проте й дані фінансової діяльності тепловиків змушують сумніватися. Отож у 2012 році населення та підприємства мали сплатити за послуги тепловиків (гаряча вода й опалення – прим. ред.) 148 млн грн, а в 2013 році – 153 млн. Зважаючи на те, що багато громадян хочуть компенсацій та субсидій, сплата була на рівні 98%. Суми чималі, але в 2012 році "Тернопільміськтеплокомуненерго" повинні були сплатити за газ, основний пункт витрат, 175 млн, а в 2013 році – 149 млн. Проте, окрім платежів за газ, є тарифи за воду, електроенергію, витрати на оплату праці, ремонти та інше. Загальний борг наших тепловиків за газ, за даними НАК "Нафтогаз України", сягає майже 118,5 млн грн. За електропостачання боргу не мають.

- Така ситуація виникла через державну політику та занижений тариф минулими роками, - повідомили в адміністрації КП "Тернопільміськтеплокомуненерго". - Сума, яку сплачували споживачі, лише на 75% перекривала фактичну вартість послуг. Аби врівноважити ситуацію, держава мала зобов'язання покривати різницю тарифів, але грошей бракувало. Тож зараз держава боргує нам 75 млн грн. Нещодавно тарифи підняли через здорожчання газу. Нові тарифи рентабельніші, але ще не на 100% економічно обгрунтовані для підприємства.

У майбутньому, переконані тепловики, не боргуватимуть. Зі старими "висяками" розрахуються, отримавши борг від держави і завдяки майбутній економії. Це за умови, що газ та інше не подорожчє, а населення платитиме справно.

Перші три роки за двома кредитами тепловики сплачуватимуть приблизно по 11 млн грн лише відсотками. Проекти впроваджуватимуть більше трьох років, тому і значної економії на початку не буде. Якщо не боргуватимуть за кредити, вочевидь, ростиме борг за газ. Після трьох років пільгового періоду платежі зростуть більш ніж удвічі, бо ж, окрім відсотків, почнуть платити "тіло кредитів".

- Виникають сумніви, чи під силу підприємству, зважаючи на існуючі борги та розміри майбутніх платежів за кредитами, виконати зобов'язання, - каже Юрій Штопко. - Питання з ціною газу у майбутньому не визначене, а населення втрачає платоспроможність. Проекти модернізації хороші, але фінансовий бік може викликати наслідки на багато років.

Форс-мажори можуть вплинути, визнає й мер, але зараз проекти себе виправдовують.

- Тариф не буде підніматися за існуючої ціни на газ, - каже Сергій Надал. - Якщо ціна на газ зросте в рази, відповідно, й тариф не може не рухатись. Проте за існуючої ціни на газ зростання не буде. У місто заходять гроші. Але не зростає тариф, міняють мережі, модернізовують систему, а населення отримує якісні послуги. При цьому люди не вкладуть жодної копійки - все зроблять за рахунок комунального підприємства.

Якщо з якихось причин комунальники не зможуть повернути позики, то за першим кредитом зобов'язання перейдуть місту. Надати місцеві гарантії погодились міські депутати, які й проголосували "за" на сесії. Гарантіями буде не нерухомсіть чи міське майно, а бюджет. Там щороку мають передбачати суму, якою у випадку неспроможності тепловиків могли б розраховуватися з зобов'язаннями. Наш бюджет, варто нагадати, і так "дірявий"... У випадку другого кредиту гарантії - державні. Тобто імовірні борги КП ляжуть на державу.

Коли комунальники підпишуть другу угоду, ми детальніше розповімо про її умови. Також будемо цікавитись витратою коштів, обсягами зробленого, виконавцями робіт, тендерами.

Проекти – багатообіцяючі

Проект модернізації системи централізованого теплопостачання міста, який реалізовують за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку, зокрема передбачає встановлення у котельні на вул. Курбаса, 8 котла на біопаливі в комплексі з конденсаційною установкою утилізації, реконструкцію котельні на вул. Лесі Українки із заміною котлів, будівництво сонячних колекторів, встановлення мережних насосів зі змінною частотою обертання, заміну кілометрів теплових мереж, впровадження системи диспетчерського керування процесом теплопостачання SCADA, встановлення у будинках міста близько 150 індивідуальних теплових пунктів, що дозволить здійснювати цілодобове теплопостачання та цілодобову наявність гарячої води. Прогнозована економія, яку передбачає проект, - 3 млн євро на рік.

За кредитні кошти від Світового банку реконструкції і розвитку та Фонду чистих технологій після підписання угоди модернізують дев'ять котелень, встановлять сорок основних мережних насосів, замінять кілометри теплових мереж, встановлять дві потужні когенераційні установки, облаштують більше трьох сотень індивідуальних теплових пунктів. Прогнозовану загальну економію в сумах наразі не озвучили.

Основна користь від впровадження проектів - зменшення споживання газу, електроенергії, тепла, частковий перехід на біопаливо, значна економія на виробництві тепла.

Та оскільки автори проекту - не комунальники, є ще одна загроза.

- За часів "Сім'ї" існувала схема, яка, можливо, діє і сьогодні, - каже наш експерт Юрій Штопко. – Компанія - консалтингова, інвестиційна чи інша, знаючи вимоги фінансової інституції, готує проект, лобіює його і в кінцевому варіанті "видає на гора" готовий результат — угоду на фінансування. За це отримує винагороду в розмірі від 10 до 20% від суми проекту. Ще одне важливе питання – закупівля послуг та матеріалів для реалізації. Якщо тепловикам "диктуватимуть", що і де купувати, можливі перевитрати на користь третіх осіб.

Сергій Надал під час презентації одного з проектів запевнив, що всі кошти підуть виключно на модернізацію, а закупівлі робитимуть через прозорі тендери. Чи буде так, простежимо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Ерік Рудий

    Сама ідея модернізувати котельні досить вдала, але час втрачено на довго. Після масових дозволів на індивідуальне опалення система централізованих котелень зазнала удару не «Нижче пояса» а в серце. Фактично місто поставили на коліна перед газовими цінами Путіна. На жаль це очевидна заслуга «Свободи». Чи фінансові кредити зможуть зробити централізоване опалення економічно ефективним, як в Європі за рік чи п’ять років дуже сумніваюсь. Відчуття реальних «коштів» які можна отримати від компаній та людей що свідомо чи не свідомо знищують житловий фонд міста перевершує відчуття відповідальності Тернопільської влади перед майбутніми поколінням мешканців міста. Дай Боже щоб це дуже швидко усвідомили Європейські інвестори і вказали «злодіям» на місце, бо сама влада думаю, уже ділить кредит по кишеням. Використання коштів на проекти без дотримання вимог Державних будівельних норм не буде фінансуватись інвестором, або будуть сплачуватись величезні штрафи, як прийнято в Європі і це все буде доводитьсь до норм за додаткові кредити. Зараз страшно дивитись як рекламується утеплення багатоповерхівок пінопластом, або іншими горючими матеріалами, що заборонено не тільки в Європі а й у нас і цього не бачать ні Жеки ні влада (мабуть приватні інтереси зашорили очі). Знаючи принципи європейської енергоефективності можу сказати, що коштів Тернополянам на наші будинки, без знесення прибудов, Європа не дасть. Є такий показник як паспорт енергоефективності, а показники по існуючим будинкам з «рагульськими» реконструкціями просто жахливі. При чому людина знижує показники ефективності не тільки в себе а й шкодить суміжним квартирам, і як результат всьому будинку. Наші показники, вдумайтесь, відрізняються в 20-30 раз!. Думаю що без початку приведення житлових будинків до норм, і чим швидше тим краще, ми займаємось затягуванням зашморгу дітям. ВЛАДО поверни свою СОВІСТЬ. До речі куди ділись теплові насоси які закупила попередня влада? І хто з чиновників (прізвище) заблокував їх установку? О це була б Європа.
  • Робокоп

    Статтю писала людина далека від розуміння суті кредитів. І де коментар міської ради???

    Sammer reply Робокоп

    Коментар міської ради всім відомий - пісня Вакарчука "всеееее буде добрееее" ))) Ще б ні? особливо якщо врахувати, що нинішня міська рада через 1 (!) рік "уйдьот з пляжа". разом із частиною цього кредиту )))
  • Вадим Савка

    Умови першого кредиту - кабальні. Другого - терпимі. Зважаючи на грант - перший кредит - користь для міста. Так само користь і другий.. Але не обидва одночасно. А якщо зважити, що позичальник - комунальне підприємство - збиткове і боргує поза 100 мільйонів - це точно афера року!!! Та найбільша біда ті, хто стоїть за кредитом. Якщо 50 на 50 віталієвич візьметься за тку суму, то мільйонів 200 підуть на ліво...

    Робокоп reply Вадим Савка

    Світовий банк і ЄБРР сам контролює усі гроші. Це не шаражкіна контора.
  • петро петренко

    Навіть не сумніваюсь , що Надал і банда придумали нову схему розкрадання грошей. Вже продали чисте тернопільське повітря невідомій фірмі, а грошей так і нема...Чи не так пане  50 на 50?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up