Працівники "Укрпошти" скаржаться, що бюджет поповнюють їхнім коштом

Працівники "Укрпошти" скаржаться, що бюджет поповнюють їхнім коштом
Працівники місцевої дирекції «Укрпошта» нарікають на те, що керівництво змушує їх передплачувати періодичні видання, купувати марки та продукти господарського вжитку, аби виконати план
Частина працівників Тернопільської дирекції «Укрпошти», схоже, «ополчилася» проти свого керівника Василя Юрчишина. Вони наголошують, що очільник всілякими методами намагається «дерибанити» підприємство та робити його нерентабельним.

В Інтернеті на сайті http://bit.ly/1HujpgY - ми натрапили на шквал негативних відгуків на адресу пана Юрчишина. Викривальних коментарів більше півсотні, і кожен дописувач розповідає свою сумну історію державної роботи.

У відпустку - за власний рахунок

«Я в шоці… Працюєш з людьми і навіть не здогадуєшся, що таке може бути… І правда, скільки вже можна: передплачувати газети, купувати конверти, товар, брати вихідні… Про які ще тут премії можна говорити, їх ніхто роками не бачив (маю на увазі працівників відділень)? Шкода, що така несправедливість у зарплаті…», - пише на сайті один із дописувачів під ніком «Один із рабів».

Відео дня

Другий коментатор - Маруся - наводить інші факти: «З авансу кожен наш працівник має виписати решту видань для особистих потреб на 2015 р. з розрахунку 10% від окладу. Тобто листоноші й оператори десь приблизно на 150 грн. Шановні колеги! Прохання до Вас в зв'язку з економією коштів взяти всім працівникам один день без збереження зарплати».

Решту коментарів перегукуються між собою. Люди говорять про несправедливість, про примусову відпустку за власний рахунок та скорочення.

Журналіст «RIA плюс» поспілкувалася з людьми, які наразі працюють у відділеннях «Укрпошти» чи працювали раніше.

Один із героїв - Валерій (прізвище редакції відоме - прим. авт.) розповів, що пропрацював на пошті 40 років. За цей час пережив не одну зміну керівництва. Як кожна мітла, яка мете по-новому, пан Юрчишин, за словами чоловіка, також відзначився.

- Щомісяця усі працівники мусять брати один день за власний рахунок без збереження зарплати, - розповідає співрозмовник. - Це явне порушення закону. Але вони мудро придумали: мовляв, ми самі пишемо заяву - добровільно, і претензій бути не може. Мізерна місячна ставка, розмір якої орієнтовно 1200-1500 грн, мінус невідпрацьовані дні. Ось такий заробіток!

Тернополянин підтверджує слова дописувачів на сайті про примусову передплату видань. Каже, що така практика існує вже багато років.

- Була неофіційна вказівка керівництва, щоб працівники кожного відділення передплачували  видання на 10% від місячної зарплати. Якщо працівник отримує 1200 грн, отже, мусить передплатити газети і журнали орієнтовно на 120 грн. «Поштовий вісник» - обов’язково. Ще кажуть «Свободу» передплачувати.

За словами колишнього працівника «Укрпошти», на підприємстві постійно відбувається скорочення кадрів. Часто без роботи залишають працівників районних відділень.

Кожен має план реалізації товарів

- За останні роки Підгайці, Козова, Ланівці та Зборів фактично залишилися без інструкторів, - наголошує він. - На ревізії у районні містечка їздять спеціалісти з Тернополя. Вартість оплати проїзду з обласного центру у якийсь віддалений населений пункт значно перевищує витрати на зарплату, яку б мав отримати інструктор. Про яку оптимізацію роботи установи може йти мова?

Листоноші, за словами пана Валерія, мають власний план з реалізації товарів, які мусять виконувати на 100%.

- Роздаючи пенсії, листоноші у селах тягають за собою по дві важкі торбини з пральними порошками, милом та іншими товарами, які мусять «впарювати» стареньким, - наголошує він. - Націнка цих товарів, звісно, набагато більша, ніж їх можна було б придбати в одному з міських супермаркетів. Але кого то цікавить? Головне - виконати план, навіть якщо самому доведеться купувати ті товари.

Олександра (прізвище редакції відоме - прим. авт.), яка працює оператором поштового зв’язку кілька років, розповідає, що життя простого працівника дуже нелегке. Але через брак робочих місць залякані люди бояться залишитися без заробітку.

- Отримуєш на руки 1200 грн, і при цьому ще мусиш передплатити купу непотрібних видань, подарувати пошті кілька днів за власний рахунок без збереження зарплати, відповідати всім вимогам і головне - не обурюватися! Лікарняні в нас не заохочують.

Має власний бізнес?

Ще один працівник Петро (прізвище редакції відоме - прим. авт.) розповідає, що пан Юрчишин нібито має власний рибний бізнес.

- А пошта, як його філія, - зауважує він. - Щоб його не чіпали, він готовий до кожного "знаходити підхід".  Відкати, хабарі, скорочення людей - лише підводна частина айсберга.

Як в обговореннях на сайті, так і під час розмови працівники «Укрпошти» розповідають про політичне забарвлення свого очільника. За їхніми словами, він був затятим комуністом, а потім став прибічником „Партії регіонів”, аби втриматися на керівній посаді.

- Ми сподіваємось, що люстраційний комітет добереться і до пана Юрчишина, досить вже пити кров з людей, - говорить Олександра.

З огляду на слова героїв матеріалу, «RIA плюс» додасть декілька штрихів з біографії Василя Юрчишина. Директор «Укрпошти» і справді був членом Компартії. Деякі з його підопічних говорять про те, що він змушував працівників їхати на Антимайдан у Київ.

- Мені особисто телефонували й говорили їхати, але я казав, що нікуди не збираюся. До пенсії було вже недовго, тому боятися мені було нічого, - зауважує пан Валерій. - Але були й такі, що пішли. Особливо тиснули на працівників із району.

Директор «Укрпошти» своєї причетності до Компартії не відкидає. Каже, що був депутатом міськради аж протягом двох скликань. Але в 2010 році він вийшов з партії і жодних зв'язків з політичними силами не має.

- Ми не маємо права бути партійними, - говорить він. - У „Партії регіонів” я ніколи не був.

Чутки стосовно своєї таємної співпраці з очільником обласної організації «Батьківщина» паном Деревляним він відкидає. Каже, що домовленостей з ним не мав.

- Якщо в нас укладені договори про реалізацію рекламної продукції, то листоноші розносять її. Можливо, у той момент якісь домовленості з «Батьківщиною» були на всеукраїнському рівні, і ми їх просто виконували.

Пан Юрчишин наголошує, що щомісяця на «Укрпошті» проводять День якості. Мета - поспілкуватися з працівниками відділень, дізнатися про проблеми та спільно знайти вирішення.

Нікого ні до чого не силують

Працівники «Укрпошти», за словами керівника, йдуть у відпустку за власний рахунок виключно за бажанням.

- Ніхто нікого не примушує, - говорить він. - За минулий рік працівники брали відпустки лише в сьомому, дев'ятому, одинадцятому та дванадцятому місяцях. Як і на кожному підприємстві, у нас нині дуже складний економічний період. Але, за результатами роботи, тернопільська дирекція - чи не єдина, яка відпрацювала рік з позитивним фінансовим результатом.

Зарплата не така вже й висока. Але вона регульована певними законодавчими нормами. Середня зарплата працівника нині становить приблизно 1881 грн. Однак 60% колективу працює на неповний робочий день. Зарплату усі працівники отримують вчасно, наголошує пан Юрчишин.

Тернопільська дирекція «Укрпошти» надає понад 50  видів послуг - реалізацію квитків, продаж господарських товарів тощо. Листоноші, які здійснюють реалізацію товару, так можуть додатково заробити.

- До посадового окладу працівники можуть отримати додатково 2-8% від вирученої суми, - продовжує він. - Це стимул для того, щоб працювати ефективніше. У нас планова система роботи, і від цього нікуди не подінешся. У нас немає дотацій з держбюджету, ми живемо за рахунок того, що самі заробимо. І щоб нормально функціонувати, мусимо добре працювати.

Є необхідність оптимізації

Примусово передплачувати видання, як наголошує пан Юрчишин, нікого не силує.

- Ті, хто працює на пошті, завжди передплачували газети за бажанням, - каже директор. - За останні півроку наші працівники зробили передплату на суму від 20 до 560 гривень кожен. Найбільше передплатив один з працівників адміністрації управління.

Облікова чисельність працівників місцевої дирекції станом на 1 січня минулого року була 2529 чоловік, а на початок поточного року цифра змінилася і відтепер складає 2428 чоловік. Як бачимо, штат урізали майже на 100 чоловік.

- Обсяги реалізації падають, а залежно від цього проходить перерахунок у розрізі кожної посади, - наголошує керівник. - Оптимізація роботи проходить не тільки на нашому підприємстві.

А як же рибний бізнес? Пан Юрчишин переконує, що підприємницькою діяльністю не займається. Це - прерогатива його дружини, а він нібито допомагає їй у позаробочий час. Журналісти нашого видання перевірили ці дані за допомогою бази даних Єдиного державного реєстру. Як приватний підприємець, Василь Юрчишин не записаний. Але з огляду на звичку політиків і впливових людей оформляти бізнес на родичів це й не дивно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ніна Погар(Шацька)

    хотілосяб щоб пошта більше співпрацювала з пенсійним щодо полегшення роботи листонош особливо вселах .а то після скорочень хоч літаком літати щоб вчасно доставити пенсії та поштові відправлення
  • ПРАВДА

    а в Тернополі є люстраційний комітет  ?
  • Анонім

    ну юрчишин мав щось збрихать, а працівники можуть активніше виступать, якщо їх буде багато, ніхто нічого не зробить. а то, як завжди, моя хата скраю...
  • Anonymous

    Знайшли в кого коментар брати. Знову виходить, що люди брешуть?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up