Тернополяни масово купують бензогенератори

Тернополяни масово купують бензогенератори
Електроенергію в місті та області ще не вимикають за графіком, як обіцяли в обленерго. Та люди активно готуються до цього. У магазинах та на ринку масово змітають блоки безперебійного живлення, бензинові генератори і навіть сонячні батареї
Страх залишитися у повній темряві охопив не тільки жителів нашого регіону, а й усієї країни. Споживачі почали шукати альтернативу електроенергії із мережі.

Витрати на прилади та їх забезпечення навряд чи можна назвати дешевим задоволенням. За підрахунками науковців, їх придбання окупиться через кілька років. Однак мета у тернополян набагато вища – вони прагнуть енергетичної свободи.

Найпростіше – ліхтар з акумулятором

У своєму матеріалі ми представимо кілька найпопулярніших способів, як залишатися зі світлом навіть тоді, коли його в оселях вимикатимуть.

Відео дня

Найпростіший варіант, на переконання консультантів із магазину електротоварів Юрія Вікторовського та Дмитра Макуха, - запастися звичайними світлодіодними лампами, що працюють на акумуляторах.

- У разі, якщо в місті кілька годин не буде світла, тернополяни можуть скористатися акумуляторними світильниками, - розповідає Юрій. – Коли є електроенергія, вони можуть працювати і від живлення з мережі. Якщо світло зникає, вмикається аварійне освітлення – від акумуляторів. Яскравість променів таких світильників приблизно така ж, як і в люмінесцентній 40-ватній лампі.

За словами консультанта, плюси світлодіодних ліхтарів та ламп полягають у високому коефіцієнті корисної дії (далі ККД – прим. ред.), високій вібростійкості, фокусуванню світлової плями, безпечності використання. Термін експлуатації становить у середньому три роки, після цього доведеться замінити акумулятор. Вартість такого світильника - 380 грн.

- Такі прилади будуть корисними для інших потреб – їх можна брати в туристичні походи, застосовувати на дачах, де відсутня електроенергія, - пояснює пан Вікторовський. – В аварійному режимі без живлення з мережі такі світильники можуть працювати понад шість годин. За подібним принципом працюють світлодіодні лампи з акумулятором. Вони легко вкручуються у звичайний цоколь і працюють від мережі 220 В. Енергоспоживання таких ламп у десять разів менше, ніж у звичайних. У разі відсутності струму вони працюють від вбудованого акумулятора упродовж чотирьох-шести годин. Яскравість променів – як у лампи потужністю 25-30 Вт. Вартість – 122 грн.

Для підготовки до навчань у години, коли вимкнули електроенергію, можна використовувати настільні лампи з акумулятором. Тривалість їх роботи без мережі потужністю 220 В становить майже 10 годин. І таке задоволення обійдеться в середньому у 300 гривень.

Генератори йдуть "на ура”

Справжній ажіотаж створили жителі сіл та містечок Тернопільщини довкола бензинових і дизельних генераторів. Їх протягом останнього місяця активно розбирають, говорить продавець-консультант магазину побутової техніки Петро Хома.

- У побуті поширене поняття “генератор”, хоча це і не зовсім правильно. Тому що генератор — це лише складова частина бензинової електростанції, - наголошує пан Хома. - Принцип роботи цього пристрою полягає у перетворенні теплової енергії палива в електричну.

Потужність бензинових електростанцій, представлених у магазині, - від 650 Вт до 7,5 КВт. Залежно від цього коливається і ціна. Бензиновий генератор коштує щонайменше 1800 грн. А от максимальна ціна може сягати і 2000 доларів.

Житель Збаражчини Тарас Буднік, якого ми зустріли в магазині, саме вибирав собі бензиновий генератор. За словами чоловіка, він часто працює зварювальним апаратом. Адже в селах такий підробіток — чи не єдина робота.

- Десять з половиною тисяч — великі гроші, - каже чоловік. - Але уже заплатив раз — і все. Сподіваюся, на все життя вистачить.

На ринку можна знайти бензинові та дизельні генератори різних виробників — як вітчизняні, європейські, так і китайські. Як розповів майстер Юрій Мар'яш, кожен покупець обирає пристрій залежно від розміру свого гаманця.

- Дехто бере навіть на балкон, якщо той незасклений, - каже співрозмовник. - Тоді потрібен подовжувач. Якщо потужність генератора велика, світлом можна забезпечити ще й сусідів. Використовуючи генератор у багатоквартирних житлових будинках, бажано мати якусь невеличку витяжну трубу для виведення вихлопних газів.

Такі міні-електростанції, за словами майстра, бувають із ручним запуском і електростартером. Останній дозволяє завести “машину” від ключа.

400 г бензину на годину

Малопотужні бензинові генератори здебільшого мають побутове застосування - для дачі і заміського будинку. Вони, як правило, невеликі і набагато легші, ніж дизельні електростанції. Це робить їх портативними. Бензогенератори призначені для короткочасного використання. Вони більш залежні від погодних умов. Узимку їх краще зберігати в опалюваному приміщенні або спеціальних контейнерах і кожухах. Дизельні генератори — надійніші, тому і коштують більше. Моторесурс у дизельних електростанцій більший, а це впливає на збільшення терміну їх експлуатації. При інтенсивній роботі двигун у цього обладнання не так швидко нагрівається. Сфера використання таких станцій - набагато ширша.

- Такі генератори — як палочка-виручалочка у форс-мажорних обставинах, - каже Юрій Мар'яш. - Вони можуть виробляти енергію для більшості побутових електроприладів: холодильника, телевізора, котла, освітлення приміщень тощо. Двохкіловатний бензогенератор з'їдає за годину орієнтовно 400 г бензину. Заправляти його бажано пальним категорії А-92. Плюс ще потрібне мастило. Тож година при світлі обійдеться в середньому у 7-8 грн. Дизель коштує дорожче, але він набагато економніший у використанні.

Забезпечити споживачів електроенергією може і перетворювач напруги (інвертор) з 12 В у 220В. Потужність таких пристроїв може бути від 800 Вт до 2,5 КВт.

- Це компактні генератори енергії, які можуть працювати від автомобільних акумуляторів та напряму від автомобіля, - пояснює фахівець Мирослав Кутень. - Якщо перетворювач працює від машини, то, відповідно, для вироблення електроенергії потрібно буде стільки пального, скільки споживає сам автомобіль. Якщо вироблену в такий спосіб енергію подавати на котел, то потрібно докупити ще й стабілізатор напруги. Велика перевага інверторів у тому, що вихідна напруга — синусоїдальної форми. Тому їх можна використовувати для підключення електробритви, зарядного пристрою, вентилятора та будь-якого іншого малопотужного електрообладнання. Вартість пристроїв щонайменше становить 650-700 гривень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Petro Petrenko

    Ще одним хорошим варіантом запасної електроенергетики є поєднання ДБЖ+акумулятор, типу такого https://prel.prom.ua/g3219424-komplekti-rezervnogo-zhivlennya. Такий комплект має свої переваги: дешевший, не має шкідливих випарів і шуму, може встановлюватись в будинку

  • Anatoly Reshnyuk

    Хтосьсобі на цьому нагріє лапу.
  • Родіон Оліщук

    Уже ж з'ясовано, що електроенергії цьогоріч буде вдосталь. Проблема залишається лише з газом і теплом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up