У місті знову «рухи» з комунальними аптеками

У місті знову «рухи» з комунальними аптеками
Комунальні підприємства хоч і працюють на пільгових умовах, часто збиткові. Збиткові не тому, що нездатні заробляти і сплачувати до бюджету, а тому, що так комусь вигідно. Комунальні аптеки — не виняток

Скандали у комунальній аптечній сфері області тривають уже багато років. Навести лад влада наразі не спроможна.

Комунальні аптеки — окремі юридичні особи. Частина з них — самі собі господарі. Хоч і користуються комунальним майном, бізнес ведуть на свій розсуд. А прибутки, якщо є, пускають на власний "розвиток". Таке автономне існування пояснюють тим, що хочуть вберегти заклади та роботу. І натякають, що обласна влада та аптечне виробничо-торгове об’єднання мають свої плани на приміщення.

120 квадратів за 444 гривні

Відео дня

Деякі з комунальних аптек таки перебувають у виробничо-торговому аптечному об'єднанні – комунальній установі, яка мала б координувати роботу, здійснювати централізовану гуртову закупівлю ліків, спільно вирішувати проблеми того чи іншого закладу і розвивати мережу. Та вдається це — як окремо, так і в спілці — не дуже. Аптеки області банкрутують та закриваються. Приміром, у Тернополі за останніх п'ять років із 11 комунальних чи державно-комунальних аптек залишилось вісім.

- Існування структур, на які бюджет витрачає кошти, недоцільне, - каже представниця приватної аптеки, яка попросила її не називати. - У комунальних аптеках ліки не найдешевші. То чому їм підіграють і віддають найкращі місця? "Комунальні" - не означає, що вони наповнюють бюджет. Навпаки, вони з нього тягнуть. Чому не зробити прозорі конкурси і рівні умови для всіх? Три з лишком гривні за метр – це смішно. Ринкова вартість метра у таких приміщеннях – більше сотні. Можна мати у 30 разів більше і не витрачати кошти на комунально-чиновницький апарат.

У минулому році почався рух довкола ще однієї аптеки, яка працює в приміщенні університетської лікарні (обласна лікарня – прим. ред.). Мова йде про аптеку №128. Облрада рішенням №1625 погодила перейменування комунальної обласної міжлікарняної аптеки №128 на комунальне підприємство обласної ради "Аптекоуправління". Перейменування, згідно з законом, — це не просто зміна назви, а й зміна установчих документів, штату, печатки, постачальників тощо. Після перейменування навіть ремонт розпочали. Роблять його, вочевидь, за бюджетні кошти. Чи не стане з часом "Аптекоуправління" приватним або ж прикриттям для бізнесу, коли у формально комунальному закладі зароблятиме приватник, побачимо з часом. Місце - вигідне і розташуванням, і вартістю оренди - 3,70 грн без ПДВ за метр. Аптека та її кіоск, без площ спільного користування, налічують майже 120 квадратів. Місячна оренда – 444 гривні.

Нова назва – нове все

У відповідь на наш запит про причини змін з облради повідомили: аптека звернулась до них, це і стало причиною. Подробиці ми випитали в чиновників. Вони запевняють, що у тій формі, яка є тепер, шансів на успіх в аптек небагато.

- Зміни відбулись для того, аби аптека могла обслуговувати не лише лікарню, а й інші медзаклади та аптеки, - пояснює перший заступник голови облради Сергій Тарашевський. - Розробили цілу концепцію розвитку мережі. Тобто "Аптекоуправління" може стати базою зі своїм складом, гуртово-роздрібним оператором та широкими можливостями. До цієї структури зможуть приєднатися комунальні аптеки, яким важко працювати поодинці. Це допоможе розвиватися. На початках ця аптека працюватиме, як і її попередниця, у режимі звичайної аптеки. Та згодом, якщо все вдасться, вона стане основою для нового і успішного об'єднання. Аптека буде комунальною, як і вся структура, яка утвориться. Головне, що комунальне підприємство буде прибутковим та конкурентним.

Минулоріч у тій же лікарні відбулась ще одна подія, пов’язана з комунальним майном. Провели конкурс щодо оренди приміщення площею 18 кв. м в іншому корпусі закладу. Перемогло на ньому, з ціною 570 грн за кв. м на місяць, комунальне аптечне об'єднання. "Переплюнути" цю суму з приватників ніхто не зміг. Здавалося б, непогано, бо бюджет чи лікарня отримутимуть близько 10000 грн щомісяця. Утім, вже наступного місяця облрада зобов'язала лікарню укласти з аптечним об'єднанням угоду на безоплатне користування. Метри, які могли давати гроші, стали халявними.

- Приміщення університетської лікарні перебуває у власності облради. Аптечне об'єднання - комунальна установа, яка також підпорядковується облраді, - пояснила тоді директор об'єднання Ольга Зайцева. - Прикро, що ми змушені брати участь у конкурсі на тих же умовах, що й приватні аптеки. Так, ми брали участь у конкурсі. Так, ціна 570 гривень є дуже високою. Ми боролися за той шматочок. Адже в комунальному закладі повинна бути комунальна аптека. Це дало б можливість покращити становище об'єднання.

Комунальні чи комунально-державні аптеки та комунальні підприємства, які ними опікуються, – сфера, в якій "крутяться" мільйони. Відмінність комунальних аптек від приватних у тому, що частина з них створює препарати на своїй базі і торгує нарковмісними ліками, тож вони потрібні. Проте допоки у цій сфері не буде належного порядку – користі не буде жодної.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    назвали аптеку - АПТЕКОУПРАВЛІННЯМ? Це пів-справи. А потім- переЇде старе управління з вул.Бродівської в нове приміщення, кудись відселять Держлікслужбу і буде звільнено для когось файний будинок зо шостим магазином.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up