Як сироти засівали у тернопільських чиновників

Як сироти засівали у тернопільських чиновників
На пропозицію, аби сироти позасівали вдома, пристав лише начальник обласної поліції Олександр Богомол. Барна, Овчарук, Надал і ще п'ятеро керівників побоялись, щоб діти завітали до їхніх помешкань. Міськрада виділила засівальникам лише жменю цукерок.

Вихованці дитячого будинку позасівали у чиновників на 5000 гривень, також вони отримали солодощі та фрукти. Додому дітей високопосадовці пускати побоялись. Лише один з тих, до кого звернулись журналісти «RIA плюс», пристав на нашу пропозицію.

Оскільки наше видання давно співпрацює з Тернопільським обласним комунальним дитячим будинком для дітей шкільного віку на просп. Бандери, 81, ми вирішили зробити добру справу і трохи “потрусити” високопосадовців. Запропонували їм, аби вихованці дитбудинку прийшли до них додому засіяти. Хотілось, щоби дітки хоч на свято відчули родинну атмосферу, а не банальний офіціоз. Тож 13 січня наш журналіст зателефонувала до високопосадовців Тернополя. Вибирали за принципом «кого знає більшість».

«А хто ще погодився, скажіть..."

Відео дня

Першим, до кого зателефонували, був новобраний голова облради Віктор Овчарук. Коли той почув, що діти хочуть позасівати, то сказав, щоб приходили. Але після уточнення «додому» у слухавці зависла тиша.
– Ні, краще на роботу, – відказав пан Віктор. – Ви знаєте, у мене старший син хворий. У нього щось вірусне...

Пообіцяв ще зателефонувати дружині, порадитися. Але через півгодини скорботним голосом повідомив, що вона категорично проти через хворобу дитини. Просив зрозуміти і пообіцяв прийняти засівальників на роботі.

Начальник обласної поліції Олександр Богомол, почувши пропозицію, пояснив, що поговорить із дружиною, але він не проти показати, де живе, тим паче, із радістю прийме засівальників.

Міський голова Сергій Надал виявився не готовим показати своє родинне гніздо вихованцям дитбудинку. Одразу спитав, який стосунок наша газета має до дітей. Ворожість міського голови зрозуміла, адже цикл публікацій, які викривають незаконні дії міськради у вирішенні земельних та інших питань, навряд чи йому припав до душі. Розмова завершилася на тому, що про засівання вдома і мови бути не може. На питання, коли краще прийти у міськраду 14 січня, аби всі були на робочому місці, пан Надал відповів, мовляв, він чи заступники приймуть дітей «у будь-який час». Після цього просто кинув слухавку.

Барна навчився «розділяти” дім і роботу

До голови обладміністрації Степана Барни додзвонитись було важче, ніж, певно, до президента. Інформацію довелося переказувати через його прес-службу. Увечері прес-секретар Барни Олег Удич повідомив невтішну новину – 14 січня голова їде у відрядження. А щодо того, щоб позасівати у посадовця вдома, нам чемно пояснили, що очільник ОДА «вміло розділяє дім і роботу». До слова, у цей день дуже зайнятими виявились і заступники голови.
– Голова їде, його не буде, – сказав Олег Удич. – А із заступників лишився тільки Іван Крисак. Я в нього уточнив, але в нього завтра дуже насичений подіями день. Він фізично не зможе все встигнути.

Хотіли потрубувати і головного податківця області Ігоря Комендата. Але він, як виявилося, у відпустці. Зв’язатись із ним не змогли. Натомість нас погодилась прийняти його заступниця Надія Лопатинська. На питання, чи можуть діти засіяти у неї вдома, та зніяковіла і сказала, що краще на роботі.

«Ви мене просто не знайдете»

В обласній прокуратурі нам призначили зустріч на 12.00, сказали, що привітати діток зі святом хоче більшість колективу. Там же буде й обласний прокурор Олександр Мартинюк.
Щоб «розбавити цю веселу компанію», зателефонували ми і до головного лікаря міської комунальної лікарні швидкої допомоги Ярослава Чайківського. Він одразу спитав, коли можемо приїхати до нього додому. Але додав, що живе не в Тернополі, а за містом, у новобудові. Мовляв, його дуже довго треба шукати, тому краще прийти на роботу.

Відтак 14 січня вранці десятеро хлопців-вихованців дитячого будинку і журналіст «RIA плюс» пішли засівати. Найменшому Віталику - шість рочків. Хоч на вулиці морозно, діти горять бажанням виконати позасівати удома чи у кабінетах високопосадовців та побажати їм усього найкращого у прийдешньому році.

Перший у списку – головний лікар Ярослав Чайківський.

– Чим берете: гривнями чи коньяком? – жартував пан Ярослав. – А по скільки гривень вам давати?

Найменші сміливо випалили – по 100. Лікар розсміявся і запитав, чи можна по 50. Діти погодились.

– Я вже наготував гроші, думав, вас зо п’ятеро буде, а вас аж 10, – додав він. – До лікарів приходьте засіяти і поколядувати, щоб не хворіли. Будьте здорові! Вибачте, що не вдома. Я в сьомій годині вже на роботі, а живу у Петрикові на новобудові. Там ні нумерації, ні нічого, не хотів створювати вам незручностей.

Після гостинного першого прийому рушаємо в податкову. На дев'ятому поверсі нас уже чекає пані Надія Лопатинська та інші заступники.

Приймали гостинно, навіть уточнили, чи не змерзли. Після цього пані Надія побажала діткам стати освіченими людьми та прокладати шлях у життя завдяки знанням.

Кілька приємних фраз сказали і заступники. Загалом податківці вручили кожній дитині пакуночок. Було ще багато солодких подарунків. Їх просили передати решті діток у дитбудинку. Також податківці дали 500 грн, які попросили витратити на те, що хлопці хочуть.

Ні Надала, ні його заступників

З повними пакетами пішли у міськраду. Але там нас ніхто не чекав. Хоч Сергій Надал і сказав “у будь-який час”. Охоронець повідомив, що мер поїхав після дев'ятої. Є лише його заступник Іван Хімейчук. Однак уже у приймальні секретар пояснила, що триває серйозна нарада. Ми відповіли, що почекаємо. Проте вона сказала, що то, певно, надовго. Натомість секретар міського голови Зоряна Антонів попросила діток зайти до неї. Вона дала засівальникам жменю цукерок, які лежали в неї на столі.
На запитання, коли буде Сергій Надал та чи не говорив він, що прийдуть сироти - адже ми попереджали - жінка почала захищати начальника.

– Ну, багато хто приходить, але як усіх прийняти? Сергій Віталійович поїхав у Зарваницю, його вже не буде сьогодні, – відповіла вона.

Секретар, певно, була настільки розгублена, що просто не знала, що робити. Вона під рукою мала три запрошення на ялинку міського голови в «Березолі», тож запитала, може, найменшенькі хочуть сходити?

Через те, що в міськраді нас ніхто не чекав і з'явилось «вікно», ми вирішили завітати у відділ квартирного обліку та нерухомості міськради, що розташований через дорогу. Начальник Тетяна Басюрська не чекала приходу засівальників. Але дозволила дітям зайти, віддала всі цукерки та бублики, які були в неї на столі. А ще вийняла з гаманця 100 гривень і дала дітям.

Побували і в начальника відділу спеціальної позашкільної освіти та виховної роботи Департаменту освіти і науки ОДА Наталії Моравської. Вона безпосередньо співпрацює з дитбудинком, тому попросила, аби вихованці і в неї засіяли. На цукерки дала підопічним 100 грн.

Прокуратура вітала повним складом
В залі засідань обласної прокуратури зібрались усі працівники. Вийшов до дітей і обласний прокурор Олександр Мартинюк. Він вручив засівальникам цукерки та конверт із грішми. Наскидались прокурори аж на 2950 грн. Це найщедріший подарунок, який отримали сироти цього дня.
В. о. начальника головного управління нацполіції в області Олександр Богомол привітався за руку з кожним хлопчиком, а потім попросив колег розсадити дітей по машинах, аби завезти до себе додому. Наголосимо, що це були власні авто, а не службові.

Господар люб’язно запросив гостей до своєї двокімнатної квартири. Посміхаючись, зауважив, що його молодший синочок Ілля, якому нещодавно виповнилось 1,5 року, ще стільки гостей ніколи не приймав. У пана Олександра четверо дітей.

Богомол зустрів із дружиною та синами

На порозі квартири гостей усміхнено зустріла дружина Олександра Богомола – пані Альона та їхній син Ігор. Вони запросили всіх до кімнати, хоча попередили, що помешкання в них невелике, тому доведеться потіснитись.

Хлопці дружно засіяли удома в головного поліцейського. Він побажав дітям, аби у їхній великій родині завжди панувала дружба.

– Незважаючи на те, як життя вас тріпатиме, завжди підтримуйте один одного, – радить чоловік. – Один прутик дуже легко зламати, а от десять – дуже важко.

Господарі просили дітей пригощатись фруктами та солодощами. Також пан Олександр дав дітям 600 грн на улюблений фільм і ще 200 – на цукерки.

В гостях в Олександра Богомола засівальники були недовго, адже 14 січня, як він пояснив, у нього ще прийом громадян. У цю квартиру, як зауважив господар, він із сім’єю переїхав два роки тому. У помешканні прибрано, нові меблі, нічого екстраординарного у вічі не впадало. Ремонт виконаний у класичному стилі з використанням спокійних білих, бежевих кольорів у поєднанні з чорними вкрапленнями.

Ми подякували пану Олександру за гостинність, адже він – єдиний, хто не побоявся прийняти діток удома, познайомити з родиною, хоч ненадовго відчути себе у родинному колі.

А от голова облради Віктор Овчарук, який напередодні готовий був прийняти нас на роботі, сказав, що їде з Луцька додому. Мовляв, він не розрахував час, тому в гості нікого не чекає.

– Приходьте на Йордан, вибачте, але сьогодні не можу. Не думав, що так затримаюсь, – сказав він.

Зрештою, діти повернулись у рідний дитбудинок, сповнені вражень. Вони вдячні всім, хто проявив до них увагу, і поставились з розумінням до тих, хто не знайшов для них часу хоча б раз у році...

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Наколядували, насмітили ,а хто буде прибирати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up