Як захистити двір від забудови

Як захистити двір від забудови
Копії інвентарних справ більш ніж 90% міських багатоповерхівок зібрали громадські активісти. У справах позначені межі прибудинкових територій, які належать до будинку.

Тепер мешканці можуть дізнатися, якими є межі їхнього двору, а це – захист від забудови.

– Інвентарні справи від жеків вдалось отримати завдяки інформаційним запитам народного депутата Тараса Пастуха, – каже голова міської ГО «Об'єднання "Самопоміч» Андрій Грицишин. – Мешканцям, і ми перевіряли, таких документів не давали. Але не надати їх нардепу було б порушенням. Тому пішли таким шляхом. За декілька місяців, бо ж робота копітка, а справ тисячі, ми таки зібрали те, що можливо. На жаль, є майже 10% будинків, інвентарні справи яких або пошкоджені, або ж загублені. Мешканцям таких будинків ми готові допомагати індивідуально захищати їхні прибудинкові території. Решта громадян може звертатися до нас. Ми надамо графічні матеріали, розкажемо, як вберегти прибудинкову ділянку і проконсультуємо, як грамотно господарювати у своєму будинку.

На 100% земля захищена лиш тоді, коли приватизована, визнають в організації. Наразі це можливо тоді, якщо створити у будинку об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Проінформований, переконані активісти, означає озброєний.

Відео дня

– Уявіть ситуацію: під вікнами риють котлован під фундамент нового будинку, – говорить пан Андрій. – Ви приходите з сусідами і кажете: «Що ж ви робите? Припиніть». У відповідь, швидше за все, прозвучить: «Земля була міською, і її нам продали чи дали, а також дозволили будувати». Та якщо ви знаєте, що за нормами і розрахунками ця земля є вашою прибудинковою територією, а також маєте графічні матеріали з інвентарної справи, діалог буде пліднішим. Приміром, коли міськрада затверджує проект землеустрою на ділянці, що зачіпає вашу прибудинкову територію, має бути погодження жеку, адже ви платите за утримання будинку і території. Таких погоджень часто немає, і людей просто вводять в оману.

Крім того, мешканці, знаючи межі своєї ділянки, можуть ще до будь-яких "рухів" з землею написати лист до влади. Там варто вказати площу ділянки біля будинку, її межі, а також попросити інформувати громаду про будь-які майбутні рішення.

– Можливо, лист і не матиме юридичної сили, але повірте, що влада чи забудовник не ризикнуть протистояти згуртованій громаді з будинку, яка знає, що то є її територія, – говорить директор "Медіа Корпорації "RIA" Юрій Штопко. – А якщо і надумають щось робити, то люди про це знатимуть, а тому розроблять стратегію захисту. Пікети, мітинги, блокування – можливо, це не надто цивілізовано, але дієво. Крім того, зараз набирає чинність Закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Він дозволяє навіть без створення в будинку ОСББ керувати багатоповерхівкою і територією. До журналістів нашої редакції часто звертаються люди під вікнами яких почались роботи. Проблема ущільненої забудови – дійсно біда Тернополя.

Те, що знання своїх прав і меж - сила, демонструє ситуація біля будинків №№27, 29 на вулиці 15 Квітня. Там, нагадаємо, ринок на майже 55 сотих міг з'явитися під самісінькими вікнами людей двох багатоповерхівок. Про те, що землю хочуть віддати в оренду через аукціон, мешканці дізнались лише з нашої публікації, а ми, в свою чергу, - з проектів рішення на сайті міської ради. Все пройшло тишком-нишком, без відома та дозволу людей. Їх не запитували, бо ж земля під будинками не приватизована (там немає ОСББ). Допомогти людям взялись громадські активісти. Вони отримали інвентарні справи будинків та намалювали схему, яка показала, як накладається тих 55 сотих на прибудинкову територію. З'ясувалось, що більша частина «аукціонної землі» - прибудинкова територія людей, на якій за нормами мають бути не торговища, а трава і дерева. Знання об'єднало громаду. Люди писали звернення, влаштовували зібрання, спільно з журналістами та громадськими діячами вивчали документи.

- За допомогою фахівців з'ясували, що коли формували ділянку, яка навіть пройшла державну реєстрацію і має кадастровий номер, не відбулось погодження з жеком, якому люди платили за утримання території, – каже пан Андрій. – Це є підставою для скасування реєстрації в суді. Головне, що люди повірили в свої сили. Мешканці готові добиватися скасування попередніх рішень щодо землі. Головне, що прибудинковій території зараз нічого не загрожує. Тому цей спосіб захисту працює!

ДОВІДКА

Коли Закон „Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" набере чинність, активісти обіцяють провести семінари та „круглі столи”, а також виготовити інструкції для людей. З цією інформацією мешканці зможуть покращити свій побут, уникнути забудови під вікнами і навіть зекономити на комунальних послугах.

Та навіть тепер отримати копію інвентарної справи будинку та консультацію щодо захисту двору, створення ОСББ чи щодо майбутнього закону можна на Руській, 52 чи за номером 52-27-27.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Фостяк

    У Законі написано що забудова може здійснюватись тільки згідно містобудівної документації, а це зараз генплан, план зонування (те саме що колись місцеві правила забудови),  детальний план території (те саме, що колись (ПДП). На основі ПДП робились плани забудови. Усі міста в Україні уже до 1989 року мали повну містобудівну документацію. Хто пробував її порушити мав проблеми з Законом.  Тернопіль не виняток. Ця містобудівна документація розроблялась так, щоб житлові райони мали відповідну щільність забудови (кількість мешканців на гектар). За заданої щільності забезпечувалась,  в межах радіусу обслуговування, необхідна кількість зелених насаджень, майданчиків, стоянок авто, гаражів, дошкільних та шкільних закладів, аптек, поліклінік, спортивних споруд, комунальних ділянок майстерень та гаражів техніки жеків які забезпечували прийнятну вартість утримання жита за рахунок розміщення їх в центрах навантажень,  і інші соціально-гарантовані державою об’єкти.  Не всі квартали були забудовані повністю запланованими об’єктами,  але території для них залишались десь могло бути і житло, як на Куліша.

    У статті пропонують користуватись тільки прибудинковими територіями, тоді  мешканець опиняється у стані велосипедиста котрий дивиться тільки собі під ноги,  перспектива такого руху всім відома, (проблеми з дитячими садками, гуртками, школами, зеленими насадженнями, подорожчанням утримання житлового фонду і інші біди). У Тернополі зараз перейшли на хаотичну забудову без дотримання будівельних норм, та Законодавства, що в результаті приводить до знищення нормальних умов проживання жителів міста. Кожен проектант для отримання максимальної вигоди тільки пише, що необхідні майданчики, стоянки та гаражі а також соціально-гарантовані об’єкти будуть розміщені десь, але не на виділеній ділянці і цього достатньо невігласам з експертизи та держархбудконтролю щоб визнати все законним.  

    Результатом є ущільнення житлових районів, і відсутність можливості нормального проживання мешканців, подорожчання утримання житла та послуг. На жаль користуватись нашим планом зонування території міста Тернополя неможна, адже він не відповідає генеральному плану, тобто розроблений в порушення вимог законодавства.  У цьому випадку, слід зараз, користуватись тільки старими планами забудови і їх аналізувати фахівцям а тим часом у найкоротший термін привести план зонування у відповідність генплану котрий затверджено міською радою, (не тому що розміщений на сайті міської ради, цей план ніхто не розглядав та не затверджував, в зелених зонах не пропонувались перспективні забудови, а в доказ в записці зазначено про недостатню кількість зелених зон). За чинним законодавством уся містобудівна документація має бути відкритою, закритим може бути тільки мережі та цивільна оборона. Відкриття головних креслень достатньо для контролю за міською радою і порятунку міста.  Є ще можливість знесення старої одноповерхової забудови,  тут теж слід враховувати старі ПДП з будівництвом чи розширенням соціально-гарантованих об’єктів.

    Однак в мутній забудові котитись вниз міській раді легше, - вертаємось в доісторичні часи.
  • Анонім

    Я вам скажу як! Перше кличете якогось безкорисливого сильно-активіста Лайндяка, Грицишина з СоБіпомочі, чи краще Заставного (Ну, там Ковалика) - це ше краще, бо він піджене ше пару бритоголових   Станька - і захищаєте... Довго, нудно і аж до виборів. Народ - не ведіться на ті ініціативні групи від проперджених політичів - краще гуртуйтеся і самі організовуйтесь, домовляйтеся, ставте вимоги забудовникам і тоді досягнете успіху. Решта - піар!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up