Замість житла військовим пропонують компенсацію

Замість житла військовим пропонують компенсацію
Військовослужбовцям, які претендують на отримання житла, держава виплачує грошову компенсацію. Детальніше про це можна прочитати у Постанові Кабміну від 2 вересня 2015 року №728 та від 29 лютого 2012 року №193 «Щодо розміру грошової компенсації військовослужбовцям та членам їх сімей за належне їм для отримання жиле приміщення, за кошти Міноборони".

Цим правом можуть скористатись військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 і більше років; особи, звільнені у запас або у відставку за віком, станом здоров'я та у зв'язку із скороченням штату або проведенням інших організаційних заходів у разі неможливості використання на військовій службі; сім’ї померлих, звільнених з військової служби у запас або у відставку за віком, станом здоров'я тощо. Черговість надання компенсації визначається за часом взяття військовослужбовця та членів його сім'ї на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та (або) включення в списки осіб, які мають право на позачергове одержання жилих приміщень.
Помічник заступника голови Комітету з питань національної безпеки й оборони ВРУ Леся Поліщук вбачає цілком реальну можливість зменшити квартирну чергу за рахунок отримання компенсації. За її словами, минулоріч у Тернопільському гарнізоні виявили бажання отримати грошову компенсацію 40 сімей військовослужбовців. Лише двоє її отримали. Перерозподіл коштів по Україні визначали пропорційно до кількості осіб, які стоять на обліку у різних регіонах України.

- Розмір компенсації визначається за нормою 13,65 кв. м житлової площі на військовослужбовця та кожного члена його сім'ї, які перебувають із ним на обліку, -  каже Леся Поліщук. - Приміром, якщо сім’я складається з чотирьох осіб, то їм виділять 4Х13,65= 54,6 кв. м плюс 17 кв. м нежитлової площі. Разом це 71,6 кв. м. За наявності у військовослужбовця права на отримання однокімнатної квартири компенсацію нараховують за житло загальною площею 40 кв. м.

Для отримання компенсації та визначення її остаточного розміру потрібно звернутись до житлової комісії відповідної військової частини, військового комісаріату або квартирно-експлуатаційної установи (організації) та надати ряд документів, зокрема рапорт військовослужбовця (заява особи, звільненої з військової служби у запас або у відставку або члена сім'ї померлого) та нотаріально завірена згода членів її сім'ї на отримання компенсації за належне їм для отримання житлове приміщення.

Відео дня

У свою чергу, ГО «Спілка ветеранів України м. Тернополя» звернулись до Президента з проханням внести зміни в Постанову. Адже тієї компенсації, яку отримують військові, недостатньо для придбання житла.

- Постановою КМУ №193 розмір компенсації вартості квадратного метра житла для Тернополя визначений у розмірі 7401 гривня, тоді як мінімальний розмір відповідно до наказу Мінрегіонбуду №273 - 10615,5 грн. Тобто різниця становить 3214,5 гривні за квадратний метр, - пояснює Віктор Юзьков.

Пан Віктор розповідає, що Спілка зверталась до всіх місцевих будівельних компаній. Жодна, крім ТОВ «Добробуд», не хоче будувати житло для військових, навіть по 10 тис. грн. за 1 кв.м. Мінімальна сума за квадратний метр - 12.13 тис. грн. Тому ветерани й просять у керівництва держави нарахувати ціну за 1 кв. м. для Тернополя хоча б у розмірі 10615,5 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

  • Анонім

    Гарантовані державою права військовослужбовців та їхніх сімей порушують уже не один рік.‭ ‬Голосні обіцянки влади про престиж і матеріальне благополуччя тих,‭ ‬хто йде служити в армію,‭ ‬виявляються голослівними.
  • Анонім

    За компенсацію квартири не купиш ... хіба малосімейку чи однокімнатну ... А у мене двоє дітей (різнополі) мені б мали надати3- кімнатну квартиру. Ось уся арифметика ...  ДЕРЖАВА і далі думає, що вона найрозумніша і найхитріша ... У період війни економлять на військовослужбовцях !!! От і  йди служити після такого !!!

    Анонім reply Анонім

    Якщо діти різнополі (хлопчик + дівчинка), згідно Закону кожна дитина має мати окрему кімнату (при виділенні житла)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up