Чи повинен покупець платити за ушкоджений (розбитий) товар у супермаркеті?

Часто під час покупок виникають ситуації, коли з певних причин, покупець може щось у магазині розбити чи пошкодити.  В такому випадку чи варто бігти на касу і сплачувати за ушкоджений товар? Та як потрібно реагувати на обставини, що склалися?

Відповідно до ст. 323 Цивільного кодексу України ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження (псування) майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 668 Цивільного кодексу України ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження товару переходить до покупця з моменту передання йому товару, якщо інше не встановлено договором або законом.

Окрім того, існує норма закону, зокрема ст. 1166 Цивільного кодексу України, яка встановлює, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Проте, особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

У такому  випадку, не потрібно поспішати платити. Таке відшкодування шкоди має відбуватися через суд, де потрібно буде ще надати докази вини покупця. Якимось чином зафіксувати факт (скласти акт, записати дані свідків події, тощо), продавці чи адміністратор звичайно, що можуть, але змусити покупця заплати не мають права.

Потрібно пам’ятати, що споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час, забороняється примушувати споживача придбавати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту, у будь-який спосіб обмежувати використання ним електронних платіжних засобів, якщо відповідно до законодавства продавець (виконавець) зобов'язаний приймати їх до сплати (ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Згідно ст. 19 Закону України «Про захист прав споживачів» нечесна підприємницька практика забороняється, агресивною вважається підприємницька практика, яка фактично містить елементи примусу, докучання або неналежного впливу та істотно впливає чи може вплинути на свободу вибору або поведінку споживача стосовно придбання продукції.

Як агресивні забороняються такі форми підприємницької практики:

  • створення враження, що споживач не може залишити приміщення продавця (виконавця) без укладення договору або здійснення оплати;
  • вимога оплати продукції, поставленої продавцем (виконавцем), якщо споживач не давав прямої та недвозначної згоди на її придбання.

Перелік форм агресивної підприємницької практики не є вичерпним.

Суб'єкти господарювання, їх працівники несуть відповідальність за нечесну підприємницьку практику згідно із законодавством.

Якщо після наведених покупцем аргументів вимоги з боку продавців не вщухають, покупець має повне право викликати правоохоронні органи та зафіксувати факт нечесної, агресивної підприємницької діяльності суб'єкта господарювання.

 

 

Коментарі (1)
  • Олег

    Хто піде в суд наприклад за банку розбитого соусу? Простіше заплатити тих 10-12 грн. Тай власник не подаватиме в суд за такі дрібниці. Кожна людина морально повинна мати відповідальність за свої дії. Якщо вона сама розбила і винувата в тому, то чому не заплатити а не тріпати нерви собі і працівникам магазину. Стаття написана про те що можна не відповідати навіть якщо винуватий.

9 грудня 2015 року Кабінет міністрів України вніс зміни до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення...

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 9 вересня 2015 року ухвалив постанову у справі № 6-939цс15,...

На останньому етапі проходження знаходиться у Верховній Раді України Проект Закону України «Про особливості здійснення права...

У Законі України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» викладено статтю 8 в новій редакції. Встановлено у 2015 році...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up