Моральне кіно

Важко прослідкувати, коли мистецтво пішло іншим шляхом ― врозріз з мораллю і етикою, з нормальним життям, але це сталося і наслідки цього помітні всім.

В наш час мистецтво не виховує і не вчить, а розповідає. Здавалося б це добре, кожен сам робить висновки. Але на ділі виходить якось не так, адже вже немає білого і чорного, добра і зла, а є 50 відтінків сірого. Може причина в тому, що цікаві історії найчастіше злі. А були ж кращі часи в кіно.

Я по рекомендації переглянула кілька американських фільмів початку-середини ХХст. і була приємно здивована. Чого тільки вартий фільм «Сільська дівчини» з неперевершеною Грейс Келлі, де перемагають ідеали сім’ї, підтримки, довіри попри всі труднощі та непорозуміння, де жінки вірні, а чоловіки відповідальні, де сім’я є святинею, а не атракціоном.

А «Римські канікули» з Одрі Хепберн ви бачили? Фільм розповідає про непросте життя принцеси, яка вирішує втекти хоч на один день від своїх обов’язків, прийомів і дрес коду. Фінал фільму цілком нормальний і адекватний, але після сучасних фільмів, я була здивована, бо ніхто не зіпсував нікому репутацію, не продав ближнього, не одружився і не розійшовся. Всі залишилася людьми.

«Сніданок в Тіффані» закінчується тим, що герої вибираючи між грошима і почуттями, вибрали любов. «Привабливе обличчя» з тою ж Одрі Хепберн розповідає про модель з IQ, яка мріє поїхати в Париж на лекції з філософії. Герої мають свою думку і готові відстоювати власні ідеали, амбіції і гроші стоять на задньому плані.

Герої цих фільмів поводяться як нормальні люди, вони не роблять героїчних вчинків, не володіють давньоєгипетською, не можуть з першого погляду ідентифікувати приналежність історичної пам’ятки до історичної епохи, не винаходять кожного дня ліки від невиліковних хвороб. Чого ж тоді вони такі цікаві? Бо вони не терплять приниження, не наживаються на чужій біді, не роблять собі рейтинги на війнах, і не добрі просто по сценарію, не зробивши протягом фільму жодного хорошого вчинку, вони моральні. Вони не страждають з приводу і без приводу, бо їхня мета щастя, а не затягування сюжету для ще кількох серій чи фільмів.

Я розумію, що паралельно з перерахованими фільмами знімалися і зовсім протилежні. Такі в яких пропагувалося куріння на замовлення тютюнових компаній, де головні герої шукачі пригод і дівчата легкої поведінки. Але про ці фільми тепер ніхто не пам’ятає.

Тому для мене кіно до 70 –х років минулого сторіччя – це епоха морального кіно, морального мистецтва, моральних цінностей, а не сірості. Епоха, яку я вважаю Атлантидою і мрію про їхнє повернення. Я готова ходити на таке кіно!

На таких фільмах ростили хороших людей, а кого виховують з нас?

Коментарі (0)

Люблю подорожувати, люблю природу, люблю гори (як оригінально))) це ж про всіх можна сказати). Досвід походів в гори в мене...

В ході роботи над одним проектом довелося засісти в Інстаграмі всерйоз і надовго. Я переглянула дуже багато профілів. Сказати,...

Подивилася україномовну версію «За двома зайцями» і вирішила скласти рейтинг своїх улюблених українських фільмів, правда...

Щастя - це бажана і дуже популярна емоція. І скільки б його не було, завжди хочеться більше. Почуття вдячності – це мінімум,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up