Нам би їх проблеми....

Ви знаєте, які країни соціально найблагополучніші в світі? Ні, на США, не Німеччина і не Канада. Найкраще живуть скандинави – фіни, шведи, норвежці, данці. У них шалено високі ціни – але їм ніколи не бракує грошей. У них височенні  зарплати та стипендії і не менш високі соцвиплати.  У них не "стрибає" курс національної валюти, не гримить війна і не вмирають від холоду-голоду люди.

Але у них люди гинуть того, що їм НУДНО. Як розповідав один фін у інтерв'ю українській газеті: "Я залюбки жив би в Україні, боровся з корупцією, підлістю і бідністю, думав,як зібрати гроші на квартиру і як прожити".

Чому вони так прагнуть наших проблем? Та тому, що їх соціальне благополуччя забрало право на мрію. У них від народження розписаний весь  життєвий шлях : гарна родина-гарний будинок-машина – потім школа з безліччю програм і можливостей – універ з стипендією – вигідний спокійний шлюб – гарна надійна робота – кар'єра – діти.  Без сюрпризів і несподіванок. Відхилення лише в тому, хто саме буде дружиною/чоловіком, яка робота буде і якого кольору гарнітур поставити у спальні. Але все буде – і без зусиль.

І тому у скандинавських країнах найвищий в світі рівень самогубств та шалено високий рівень наркоманії. Нудно їм. І самотньо (бо 14% скандинавів не хочуть ні з ким мати ніяких стосунків, в тому числі і дружби, а 28% дітей бачать батьків менше, ніж раз на місяць).

А от нам не нудно… В боротьбі за кожен день, за кожну гривню, за кожну мрію. Ми збираємо гроші на відпочинок і обираємо економ-варіант – вони можуть їздити на море хоч щотижня.  Ми радіємо кожному звільненому корупційному чиновнику, кожній маленькій перемозі наших на Сході, кожному гарному закону. У нас є мета – і державна (перемога на Сході, вступ в ЄС, успішна країна), і особиста, за яку теж треба поборотись.   А у них нема – навіть якщо ляжуть вдома пластом – все одно соцвиплати не дадуть вмерти з голоду.

Я розумію саркастичну посмішку Брейвіка, коли йому оголосили вирок. Він житиме 21 рік у в'язниці, в умовах, які і не снились добрій половині українців. Матиме навіть доступ до комп'ютера, але без інтернету. І це за вбивство 77 чоловік і поранення 240. Він, який влаштував теракт, щоб привернути увагу до ситої нудності цивілізованого життя Норвегії, все ж залишився в пастці цієї ситості і цивілізованості. І мегатолерантна та супертерпима Норвегія не дозволить собі живої емоції ненависті до чи не найбільшого виродка в своїй історії – і чемно годуватиме, лікуватиме і розважатиме його протягом 21 року…

Тож я їм не заздрю, справді. Жити без мрій, без мети, без трагедії чи біди, яка єднає – справді якось пусто. А якщо життя пусте – то навіщо воно взагалі?

Коментарі (2)
  • mila

    Дурнувата стаття. Спитайте будь-якого норвега, де б він хотів жити-в спокійній Норвегіі чи екстремальній Україні, і він вибере перше. Те,що Норвегія живе благополучно-заслуга громадян цієі країни. До 60х років 20 століття Норвегія була однією з найбідніших країн в Європі. Але нафта і працелюбність, а також генетична порядність такого маленького народу, як норвежці, зробили своє діло. І те, що вони поголовно страждають депресією-маячня сивої кобили. Я жила в Норвегії 2 роки. Усі люди там усміхнені і дуже-дуже щасливі. І безділлям не страждають, і мрії, i цілі в них є, і дуже правильні життєві цінності. І нікого ніколи  норвежці у своїх бідах не звинувачують, бо звикли надіятись на самих себе. І в Євросоюз не лізуть, бо знають, що незалежним треба бути у всьому.І з датчанами живуть дружно,хоча Нірвегія перебувала під владою Данії тривалий час.І турботи в них є,лише не про те, як вижити і на що потратити останню копійку.  Вони гордяться своєю країною і і поважають свій  уряд. Ви знаєте, що коло норвежського парламенту парковка не для автомобілів, а для велосипедів? І що депутати і міністри отримують середньостатистичну зарплату, як вчителі і лікарі? І що коли в країні була криза, то король відмовився від усіх своїх привілегій, і їздив на метро? От про що треба писати, і що треба ставити в приклад. А кількість самогубств на душу населення там така ж, як і в кожній іншій країні. А тривалість життя- одна з найбільших,а кількість випадків захворюваності на рак-одна з найнижчих. Може, через те, що в норвежців є впевненість в завтрашньому дні,чого нема в нас з вами?
  • Піпко Наталія

    файно-файно))) почитала із задоволенням)))

Я їжджу на роботу тролейбусом. І ось уже майже два тижні поспіль маю нагоду послухати, крім традиційних новин і реклами,...

Якось так склалось, що не було нагоди бувати у тернопільській промзоні. Однак необхідність зустрічей із представниками підприємств,...

 Так, я хвалюсь. Так, нескромно. Так, я інтернет-залежна людина) Але тепер мій мобільний не натужно поскрипує, коли...

Так, я  сама була вражена. Заходжу в потяг. На нижній полиці сидить хлопчина. - Ви тут чи тут? – питає, показуючи...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up