Особливості ведення бізнесу в окупованому Криму

Ключовою проблемою залишаються договірні відносини між юридичними особами щодо законодавства України та особами, зареєстрованими в Криму щодо законодавства Російської Федерації.

На сьогоднішній день ключовими проблемами для ведення бізнесу в Криму є формальна дія на території Криму одночасно законодавства України та законодавства Російської Федерації, невизнання Україною будь-яких актів (рішень, документів), виданих органами чи особами, створеними на території Криму згідно із законодавством РФ, складності при реєстрації права власності на об'єкти нерухомості в Криму. Зацікавившись даною проблемою, хочеться знайти відповіді на вже існуючі запитання. Зголосився мені у цьому допомогти юрист громадської організації «Всеукраїнське об’єднання Рідна Земля» Єгор Євдокімов.

Раніше існували проблеми щодо розрахунків в іноземній валюті з компаніями в Криму, складності при реєстрації юридичних осіб згідно з правом РФ, відсутність розуміння, як і куди платити обов'язкові податки і збори, на щастя, на сьогоднішній день частково дозволені, розказує пан Ігор.

Свою лепту у врегулювання ряду спірних питань вніс Закон України № 1636-VII "Про створення вільної економічної зони" Крим "і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", який набув чинності 27 вересня цього року.

Більшість положень закону про Вільну економічну зону (ВЕЗ) визнають сформований у Криму «status quo», про що свідчать серед іншого такі положення Закону про ВЕЗ: визнається право резидентів Криму не виконувати передбачені українським законодавством обов'язки перед контролюючими українськими органами, а саме визнається право не подавати податкову звітність, не платити податки до державного бюджету. Резиденти Криму визнаються нерезидентами, операціями між резидентами материкової частини України і резидентам Криму присвоюється статус ЗЕД, дозволяються розрахунки в іноземній конвертованій валюті.

Разом з тим ключовою проблемою залишаються договірні відносини між юридичними особами по праву України та особами, зареєстрованими в Криму по праву РФ.

Закон про ВЕЗ, як і Закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" від 15 квітня 2014 № 1207-VII, не визнає ніяких актів, рішень, виданих або прийнятих на території Криму згідно праву РФ, у тому числі рішення про реєстрацію юридичних осіб в Криму згідно праву РФ.

Оскільки, згідно праву РФ до 1 січня 2015 року всі юридичні особи, зареєстровані в Криму згідно з правом України, повинні бути зареєстровані в Російському державному реєстрі, бо в існуючій редакції Закон про ВЕЗ має достатньо обмежений термін дії.

Представники Фіскальної служби України під час зустрічей з представниками громадськості коментують, що після 1 січня 2015 контролюючі органи в Україні будуть визнавати нерезидентами як юридичних осіб, зареєстрованих відповідно до законодавства України, так і юридичних осіб, зареєстрованих відповідно до чинного законодавства РФ з місцезнаходженням в Криму, в тому числі для цілей митного оформлення товарів. В іншому випадку весь товарообіг України з Кримом буде паралізований. Разом з тим на сьогоднішній день зазначена позиція не знайшла свого відображення в нормативно-правових актах України.

На сьогоднішній день ряд юридичних осіб з місцезнаходженням в Криму вже зареєструвалися в Російському реєстрі. Найчастіше такі юридичні особи не ініціюють ліквідацію юридичних осіб в Україні й існують паралельно в двох реєстрах.

Процедура ліквідації таких юридичних осіб, а саме в якому порядку будуть проводитися позачергові перевірки, які органи їх проводитимуть, а також яким чином вносити записи до Єдиного державного реєстру на сьогоднішній день залишається відкритою. Виходом з такого положення може бути зміна місцезнаходження підприємства на материкову частину України і подальша добровільна ліквідація згідно з правом України.

Зацікавило мене і права на нерухомість у Криму. Як вирішувати такі юридичні питання?

Відповідно до Закону Республіки Крим "Про особливості регулювання майнових і земельних відносин на території Республіки Крим" від 30 липня 2014 року, право власності на земельні ділянки й інші об'єкти нерухомого майна, що виникло у фізичних та юридичних осіб, включаючи іноземних громадян та іноземних юридичних осіб на території Республіки Крим до приєднання Криму до РФ, визнається в РФ і зберігається до 1 січня 2017 року, роз’яснює Ігор Максимів.

Незважаючи на достатній термін на реєстрацію права власності, багато власників об'єктів нерухомості поспішають вже зараз зареєструвати своє право власності на об'єкти нерухомості. Причин тому кілька: попередження випадкової реєстрації права власності на іншу особу, намір продати об'єкти нерухомості інвестору (як правило, російському), зафіксувати за собою право власності на нерухомість згідно праву РФ паралельно з такою реєстрацією згідно з правом України. 

Коментарі (0)

Громадська організація «Всеукраїнське об'єднання РІДНА ЗЕМЛЯ» надіслала звернення до Голови Тернопільської Обласної Державної...

Сьогодні ми тільки те і чуємо на кожному кроці, що потрібно боротись із корупцією і все буде добре,але говорити - не означає...

Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання РІДНА ЗЕМЛЯ» м. Тернопіль бул. Т. Шевченка 11 ridna-zemlya.com.ua...

Нові домовленості із Міжнародним Валютним Фондом призвели до підвищення комунальних тарифівдля населення "до ринкового рівня". Тому,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up