Про один із тисячі подібних випадків

Їду додому зі святкової всенічної останньою маршруткою, (поки моє Бентлі на діагностиці). Слід зауважити, що наша остання маршрутка це щось середнє між грою в «15» без порожнього квадратика, (якщо хтось пам’ятає, що це таке) та китайським автобусом, перед тим, як усіх жителів провінції попередили про стихійне лихо, що швидко наближається. Але я не про це. 

Дивом я встиг потрапити в автобус ще тоді, коли були вільними кілька місць. Я сів у ряді з лівого боку, позаду шофера. З іншого боку, десь майже на моєму рівні сиділи молода жінка з дитиною на руках, майже дівчина. Поруч з ними – літній чоловік, доволі бадьорий, як на свої літа. 

Окремо слід сказати, що їхати в наших маршрутках можна двома способами – легальним і напівлегальним. Різниця між ними та, що легальний на гривню дорожчий. Ти просто купуєш в касі білет, у якому вказано місце. Напівлегальне – це коли ти даєш гроші одразу шоферу. Відповідно це трохи дешевше, але місця ти не маєш. Тебе можуть вигнати незалежно від наявності вченого ступеню та свого блогу в інтернеті. 

Так ось. Сиджу, значить я собі спокійно, як до тих місць де сидять мама з дитиною і старичок, підходить пацан із навушниками та жуйкою. Показує комусь з тих двох свій білет і пропонує звільнити його законне місце. 

Спочатку я не сильно вникав в це, бо думав свої думи, але розблокувався вже коли дід почав ставати. Тоді я подумав, що пацан хотів зігнати жінку з дитиною, але дід сказав, що краще він встане. Думаю, дєд герой, він не може просто так стояти, особливо після такого подвигу. 

Тоді кажу йому, стаючи зі свого місця:

– Шановний, беріть сідайте! Чого будете стояти!?

А він мені:

- Та ні, все добре! Це не мене вигнали, а їх! Я буду сидіти - просто даю їм місце, щоб вони вийшли! 

Сказати, що я був в шоці, нічого не сказати. Не буду вам хвалитися, що я посадив дівчину з дитиною на своє місце. Я, до речі, мало коли беру білет, бо все одно постійно всім уступаю. Хоча, згідно всіх законів фізики в сидячому стані я займаю значно менше місця. Приблизно, вдвічі менше. 

А далі я собі думав про те, що часом свої уроди багато страшніше москалів. Особливо, коли їх вдвічі більше, ніж ти спочатку розраховував. Правий не той, хто має білет, а той, хто здатен помічати потреби інших людей. Шануймося.

Коментарі (9)
  • Sammer

    П. Заплетнюк, а Вас не обурює те, що існує оцей 2-й (напівлегальний) спосіб проїзду у наших маршрутках? Ви уявляєте собі аналогічну ситуацію, скажімо, в літаку? Обидва види траспорту є доволі небезпечними. Думаю, що наші маршрутки з небезпечності - "впереди планеты всей"! То може, починати потрібно не із совісті хлопця, а із совісті перевізників, які перетворюють автобуси у скотовозки, із совісті ДАІ, які це (напівлегально) дозволяють?

    Люди, коли ви почнете дивитися не на симптом, а на причину болячок у нашій країні і нашому суспільстві?
  • Соля

    І вже так, до слова... Отче, а до чого тут Ваш Бентлі на діагностиці?)

    Лана reply Соля

    вот я свою называю- ласточка, а тут бэнтли, чувство юмора оно или есть , или нет, ну это так , к слову... внутренняя культура , или есть , или нет, и бардак не в том, что билет куплен , в кассах , или автобусах, он в душах, в наших  с Вами душах, и правда она в красоте и добре, так было и будет всегда, и богатство душевное там же, в светлом и чистом, и мы все должны к этому стремится ради себя самих, так легче и правильнее для нас самих же, зачем загружать свою души хамством и черствостью, жаль в этой ситуации не женщину с ребёнком, не старика , он прожил свою жизнь, а юношу, с какими внутренними ценностями он буде проживать свою жизнь, ложными или истинными, дай Бог встретятся ему на пути люди, которые покажут пример мужественности , а она может проявляться и в мелочах, из них и состоит наша жизнь

    Соля reply Лана

    Моє звернення не вам адресувалося. Ну, хіба ви і є - отець...)

    Але відповім. Байдуже, хто що і як називає. А Бентлі тут - то лиш Бентлі. А не Ланос, приміром))))))))))))) І почуття гумору тут ні до чого)) А підтекст або помічаєте, або ні.

    І я з вами незгодна. Та й ви самі собі суперечите. Говорите про значимість дрібниць і тут ще зауважуєте, що головне все таки те, що в душах. По вашому виходить, що людина може посеред дороги, перепрошую, накласти купку, бо їй байдуже до формальностей, але в душі зате вона - безмежний океан доброти. Формальний порядок має співпадати з внутрішнім.

    Лана reply Соля

    ну, отвечу, ваша переписка открытая, а не личная , если Вы себе не отказываете в удовольствии что-то прокомментировать, то почему так остро реагируете, на мой безобидный комментарий? Cолярис, какой-то получается))) не согласны со мной , и ладно, ну нет у меня  писательского таланта, раз вы меня так извращённо поняли,по моему только внутренняя культура и духовность не позволяет нам вести себя так, как Вы  выше описали, а отнюдь не формальности, формальности , как раз этому и способствуют , но это моё личное мнение, и оно, надеюсь, Вас больше не заденет, и надеюсь по-поводу Бэнтли - это не банальная зависть?)))

    Anonymous reply Лана

    Коментарі коментарями,а персоніфіковане звернення - на те й звернення,щоб адресуватися конкретній людині.Але вам такі нюанси недоступні,мабуть)

    З "Солярисом" - жодних паралелей. Тому ваше намагання блиснути ерудованістю тут,перепрошую,як пук під водою. Але Лему було б приємно,що ви його пам'ятаєте) Та й я колись курсову цілу мислячому Океану присвятила...

    Стільки емоцій і прихованих аллюзій,скільки ви надибали в моєму дописі, змушують мене запідозрити у вас професійного фантазера)

    І раз вже вас так муляє,чого я до Бентлі вчепилася,то відповім: я абсолютно переконана,що для священника прямо чи опосередковано демонструвати достаток - неприпустимо.Сподіваюся, дійшло нарешті. Адьйос)

    Лана reply Anonymous

    Амиго, эрудированая Вы наша , угомонитесь, уже наконец-то, Вы бы свою курсовую писали и личной жизнью бы занимались, а то ведёте себя неудовлетворенная жизнью особа, столько агрессии и хабальства в ваших опусах,  перфекционизмом  страдаете? комплексы замучили, решили за мой счёт самоутвердится , поярчить захотелось? в  ЧЁМ ДЕЛО? займитесь повышением самооценки наедине с собой ,не уважаете людей , зачем в полемику ввязываетесь? уверенна , что пишу в пустоту, и тем не менее, ответила из жалости к Вам , так старались ради моей скромной персоны, столько яду выпустили, а  в жизни , наверное, премелейщее создание , ходите улыбаетесь с камушком за пазухой? вот такие профессиональные фантазии возникают после вашей писанины, не трудитесь ради меня, больше, умоляю, общаться с Вами мало приятного

    Соля reply Лана

    Я й не напрошувалася на спілкування))))))))))))
  • Соля

    А у мене суперечливі відчуття... З одного боку, чисто по-людськи, Ви абсолютно праві: зганяти жінку і літнього чоловіка, щоб всістися самому - це дике хамство. А з іншого боку.... Так втомив отой безлад абсолютно скрізь! Невже важко піти і купити квиток з місцем? Ну скільки можна, люди добрі?
Сила мук заздрості пропорційно залежна від нашої...

Сила мук заздрості пропорційно залежна від нашої близькості до об’єкта. Тобто, чим ближча до нас людина, тим сильніше та...

ЯК ВІДРІЗНЯТИ ДОБРУ ЛЮДИНУ ВІД ЗЛОЇ? ЯКІ ОЗНАКИ? ЗРЕШТОЮ, ХТО ТАКИЙ – ЗЛИЙ? Зла людина не живе у реальності. Вона перебуває...

Я тут собі подумав, що одним із способів диявола зламати наш дух – це розповсюджувати для нас лише погані новини. Так, це...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up