Проект бюджету м.Тернополя 2015 - деякі акценти

Нарешті оприлюднено  проект бюджету м.Тернополя на 2015р. Безумовно – це найголовніший документ міста на рік. 
Спробую розкрити деякі аспекти бюджету.
 
Спочатку про доходи. Так, доходи міського бюджету передбачені у сумі 1 066 081,0 тис. грн., в тому числі доходи загального фонду  міського бюджету 1 028 137,7 тис. грн., доходи спеціального фонду міського  бюджету 37 943,3 тис. грн., у тому числі бюджету розвитку 9 500,0 тис. грн.
Основну частину доходів  становлять субвенції  - 608 789, 2 тис.грн.
Інші основні статті доходів подано на рис.1.
 
Рис. 1. Деякі види доходів міського бюджету у 2015, грн.
 
 
Що тут цікавого? Перш за все, в порівнянні з минулим роком, з’явився податок на нерухоме майно – 6 400 тис.грн. 
Цікаво було б почути обґрунтування, чому кошти від продажу землі заплановано тільки в розмірі 3000 тис.грн. І це при тому, що мова йде не лише про продаж «вільних» земель, а й про викуп земельних ділянок під приміщеннями. Скільки коштів можна було спрямувати в бюджет від продажу земельних ділянок на аукціоні! А в реальності десятки гектарів фактично «даруються» так званим комунальним підприємствам, які згодом через інвестиційну угоду передають їх забудовникам. Можливо, ви скажете, ці комунальні підприємства є надзвичайно прибутковими? Ні. На 2015р. заплановано одержати в бюджет міста від них лише 200тис.грн.  -  це 16 тис. грн. в місяць.
 
Для підтвердження своїх слів наводжу проект рішення Тернопільської міської ради, який буде виноситися на чергову сесію і оприлюднений на сайті:
«Розглянувши звернення комунального підприємства комунального житлово-експлуатаційного підприємства «Сонячне» Тернопільської міської ради, керуючись ст. 12, 20, 123, 124 Земельного кодексу України, враховуючи висновки постійних комісій міської ради з питань містобудування, з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, міська рада ВИРІШИЛА:
Дати дозвіл комунальному підприємству комунальному житлово-експлуатаційному підприємству «Сонячне» Тернопільської міської ради (ід. код _______) на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по зміні її цільового призначення площею 1,90342га під будівництво групи житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та торгово-побутово-культурного центру за адресою Підволочиське шосе»
 
1,9 га – можна було б продати за великі гроші. І цільове призначення змінюється без проблем, а те, що ця територія є потенційно привабливою для розміщення промислових об’єктів чи логістичних центрів, нікого не цікавить. 
 
Стосовно видатків. Видатки міського  бюджету передбачені у сумі 1 065 981,0 тис. грн., в тому числі видатки загального фонду  міського бюджету 888 517,2 тис. грн., видатки спеціального фонду міського  бюджету 177 463,8 тис. гривень.
 
Таблиця 1. Видатки з бюджету розвитку в розрізі управлінь, грн
 
Левова частка бюджету розвитку йде на управління житлово-комунального господарства, благоустрою  та  екології.
 
Заплановано, звичайно, і багато корисних речей для міста.
Для прикладу:
  • Придбання обладнання для Тернопільської міської комунальної лікарні №2 -  895 000 грн.
  • Реконструкція амбулаторії по вул. С.Бандери,72 – 664 000 грн.
  • Реконструкція амбулаторії по вул.Бродівській – 930 000 грн.
  • Реконструкція набережної Тернопільського ставу - черга-4 в м.Тернополі комплекс 2 – 5 000 000 грн.
  • Рекультивація Малашівецького сміттєзвалища – 1 000 000 грн. 
  • Капітальний ремонт приміщення  НВК№35 (школа-сад) -  1 000 000   грн.
  • Капітальний ремонт приміщення  Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 7 – 740 400 грн.
  • Капітальний ремонт приміщення комунального закладу "Станція юних техніків" – 950 000 грн.
  • Інше. 
 
Виникає занепокоєння, що в бюджеті не прописаний:
  •  конкретний перелік об’єктів житлового фонду, що підлягатиме капітальному ремонту;
  • конкретний перелік  вулиць, тротуарів,  дворів та міжбудинкових проїздів, що підлягатимуть капітальному ремонту.
Такі речі необхідно затверджувати рішенням сесії міської ради, а не рішенням виконавчого комітету, як це пропонується зараз, щоб не виникало бажання керувати цим процесом в ручному режимі (особливо в передвиборчий період).
 
Загалом, я не побачила в бюджеті речей, направлених на підвищення конкурентоспроможності міста та розвитку промисловості. Не передбачено й фінансування довгобудів.
 
Леся Колінець, голова ТОГО "Фонд соціально-економічних ініціатив", к.е.н., доцент ТНЕУ
 

25-а річниця Незалежності України… Важкими були ці роки: «бурхливі 90-і» - розгул злочинності; гіперінфляція, бідність, режим...

Вже більше року активно крокуємо в Європу і з подивом бачимо, що стоїмо на місці. Безвізового режиму немає. Угода про асоціацію...

Нарешті оприлюднено  проект бюджету м.Тернополя на 2015р. Безумовно – це найголовніший документ міста на рік.  Спробую...

Дуже хочеться, щоб наш Тернопіль розвивався, щоб у тернополян підвищилися зарплати, щоб ми стали дійсно процвітаючим європейським...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up