Творити щастя можливо

  • Марія Хомів
  • Автор: Марія Хомів
  • Психотерапевт, завершила навчання в методі позитивної психотерапії, завершує навчання  в методі когнітивно-поведінкової терапії, член Всесвітньої Асоціації Позитивної психотерапії, член Української Спілки Психотерапевтів, співавтор блогуhttp://pozytyv.in.ua//, автор позитивного проекту для дівчат-підлітків, проектів для жінок, ведуча оздоровлюючих та розвиваючих  груп, тренінгів та вебінарів, координатор проекту для вагітних "Школа щасливого материнства св.Анни, голова ГО "Центр щасливого Батьківства та Материнства". Лектор у курсі передшлюбних наук, заміжня, мама. 

  • access_time

Ніхто не може дати точне визначення щастю. І від сезону це відчуття не залежить. Адже кожен трактує його так, як вміє, чув або знає.

Щастя - поняття дуже суб'єктивне. Але саме завдяки цьому в ньому закладений великий потенціал. Адже у щастя не може бути лише одна сторона. Тільки здоров'я? Ні. Тільки гроші? Ні. Тільки кар'єра чи тільки сім'я? Ні. Лише мрії?

Погодьтеся: здорова, багата, одружена людина далеко не зажди є щасливою.

Причина в тому, що ми не отримуємо щастя автоматично. Повинна бути гармонія усіх складових. Коли основні, тобто базові потреби задоволені, здобути щастя можна через зміст - повну реалізацію себе як людини, пізнання свого внутрішнього світу.

По суті, усе, що з самих джерел історії пов’язане з людством, спрямоване на пошуки щастя. Різниця є хіба що у шляхах і надіях: на Бога, політику, соціальні моделі.

Сучасний світ багато працює над поняттям щастя. Варто згадати і про пропозиції купити за 99 центів Live Happy для Ipad, і про безліч літератури на цю тему. Про щастя пишуть у журналах, у книгах з психології. Про щастя розповідають на тренінгах. Про щастя і здоров’я  говорять  і у  кабінеті психотерапевта.

Із труднощами справлятися творчо

Щастя, насправді, - жити і створювати. Наприклад, відома поставщиця щастя №1 - Женя Гапчинська малює милих ангелочків. Постійно творять відомі та невідомі митці, бо прагнуть додати щастя у кожен день тих, хто торкнеться до їхньої уяви щастя за допомогою своїх органів відчуттів. Здорові чи хворі. вони підбадьорюють себе, як відважні параолімпійці, й прагнуть жити і творити далі.

Хтось щасливий коли насолоджується сходом сонця, цілує пухкі щічки немовляти, допомагає волонтером в притулку для людей, для  тварин, лікує і рятує життя. А хтось хапає щастя за хвіст, коли одружується, повертається додому, обіймає коханого, допомагає батькам, навіть народжує небажану дитину. Хтось знаходить щастя працюючи на роботі, де його цінують, а хтось вперше в житті розуміє, що щасливий- виздоровівши від важкої хвороби. Багатьом людям, щоб відчути себе «живими», корисно сповільнити темп свого життя і замість нарікань, розпочати насолоджуватись сонцем, яке народжується щодня, щоб світити, смаком спеченого хліба і зірваного з гілки яблука.

У кожного з нас свої кольори щастя. Адже ми усі складаємось із загадок та асоціацій. Із тактильних, зорових, нюхових, смакових, слухових відчуттів складається наше життя. Усім нам підсвідомо, властиво, прив’язувати своє відчуття щастя чи здоров’я до певних реальних подій, і згадувати ті відчуття, які ми відчували в той момент, або мріяти про нові відчуття- фантазуючи.

Але до  щастя  НЕ слід ставитися як до програмування на позитив. Щастя може бути різним - із перевагами і недоліками , згідно здобутому  досвіду та урокам. І це теж треба подолати на шляху до бажаного. Відомі психотерапевти  Карл Роджерс і Носрат Пезешкіан доводили, що у кожної людини є ресурс для здорового розвитку і духовного росту, що кожна людина за своєю природою унікальна і позитивна. Сенека, Спіноза, Ніцше вважали, що бути чи змусити себе бути  здоровими і щасливими постійно, неможливо. Але до цього варто прагнути.

Треба працювати над собою.

Правила ринку - універсальні. Восени, наприклад, традиційно росте попит на обігрівачі для тіла. Тільки одні купують одяг і батареї, а інші шукають щось для душі.

Тож День охорони психічного здоров'я у жовтні відзначають, не випадково. Цей день придумали, аби… зігріти душі людей. Адже передусім цей день призначений для нас із вами! Кількість психічних розладів напряму залежить від того, як ми всі ставимося до психічного здоров’я і до людей із психічними захворюваннями.

Такий день, дозволяє задуматися над тим, чи вміємо ми дякувати, правильно оцінювати події, які відбуваються з нами, аналізувати, від чого саме, де і з ким  ви почуваєтеся щасливими, здоровішими.

Крім того, роздуми того дня можуть допомогти відповісти на низку запитань: чи дбаємо ми з повагою про своє тіло; намагаємося помічати перші дзвоники захворювань чи "сидимо до останнього"; чи уміємо розумно і спокійно розбиратися з проблемами; чи вміємо ми створювати баланс в житті, сім’ї, попереджуючи вигорання; чи здатні працювати, щоб навчитися зцілювати себе для щастя даними Богом здібностями?

Оздоровлюйте не лише тіло, стосунки, а й відповідальне ставлення до свого психологічного та психічного стану. За потреби, варто звертатися до фахівця.

Знання з психології, психіатрії, відомості про причини розвитку тих чи інших захворювань чи конфліктів - дуже важливі. Адже людські звички не відкоригуєш жодними фармацевтичними препаратами. Тому уміння своєчасно зрозуміти і оцінити свої вчинки щодо інших, або психогігієна – неоціненні. Подруга психогігієни – психопрофілактика. Ця наука - про розуміння й усвідомлення шляхів попередження конфліктів і непорозумінь, незадоволення собою, роботою, життям. 

Метод  позитивної психотерапії, наприклад, заснована на глибокій вірі в те, що кожен з нас наділений повною мірою всіма необхідними індивідуальними здібностями, щоб жити щасливо. Мовляв, людина - шахта, повна дорогоцінних каменів. Той скарб треба знайти і підняти з надр душі і показати світу у вигляді задатків і талантів. Розвинути в  собі. Це сприяє самореалізації людини. А це є основою для задоволення життям.

Ось так.

  А ще, пропоную вам ознайомитися із тим, що вважають справжнім  жінки, які спілкуються на кращому з  тернопільських форумів для мамусь :

Щастя… Коли вмієш любити людей і маєш з ким поділитися емоціями. Коли знаходиш однодумців. Коли при зустрічі тобі дарують усмішку, а не презирливий погляд. Коли відчуваєш за спиною крила, хоча ніколи не зможеш злетіти. Коли тебе не залишають у спокої. Коли дощ плаче разом із тобою. Коли ніколи не відчуваєш себе самотнім. Коли тебе впізнають ті, хто не бачив років із десять. Коли в душі не буває зими, а тільки тепла весна чи жарке літо. Коли віриш у казки...

Щастя… Коли йдеш босим по траві, не боячись загнати в ступню скалку. Коли перебираєш руками теплий пісок. Коли стираєш восковий наліт з яблука. Коли бачиш, як пасуться коні. Коли поруч пролітає лелека. Коли сідає сонце, залишаючи за собою рожевий слід. Коли в полі ловиш вітер. Коли перші квіти показуються з-під снігу. Коли слухаєш вечірнє кумкання жабок. Коли золоте колосся гнеться додолу. Коли п’єш воду з джерела. Коли молишся по-дитячому щиро. Коли кажеш: "Я люблю тебе" і чуєш у відповідь: “Я тебе теж кохаю”.

Щастя… Коли плачеш. Коли в хворобі про тебе піклуються. Коли віриш. Коли вмієш зупинитися і перевести дух. Коли знаєш, що чиниш правильно. Коли живеш у мирі. Коли не знаєш, хто такі лікарі. Коли миєш руки у фонтані. Коли отримуєш листи. Коли спізнюєшся, але все одно приходиш вчасно. Коли дякуєш. Коли час не має значення. Коли гладиш сусідського собаку і він тебе не кусає. Коли знаєш, що дочекаєшся. Коли про твій день народження не забувають. Коли даруєш квіти. Коли приносиш добрі новини.

Щастя… Коли свіча в твоїх руках не гасне. Коли в темряві немає страху. Коли не думаєш цифрами. Коли розгортаєш шоколад із фольги. Коли знаходиш загублене. Коли маєш що фотографувати. Коли відчуваєш запах свіжого сіна. Коли не бракує слів. Коли можеш допомагати безкорисливо. Коли тобі довіряють. Коли знаєш, що недарма прожив день. Коли можеш протистояти системі. Коли взуваєш кросівки після туфель на каблуках. Коли не сумніваєшся. Коли маєш вибір. Коли можеш бути добрим і милосердним. Коли відчуваєш краплі сонця на шкірі.

Щастя Коли хтось дякує Богові за те, що ти є…

Насолоджуйтеся кожним життєвим моментом! Знаходьте щастя в простих речах! Це можливо!

 

Коментарі (0)

Життєво необхідно вміти відкривати душу, що замкнулася від нас, і відновлювати гармонію. Багато пар перетворюються на подібність...

Перестаньте бігти від проблем! Зіткніться обличчям до обличчя з усіма невдачами, виправте ситуацію, спілкуйтеся, цінуєте,...

Виявляється, сьогодні Міжнародний день друзів. Слухаючи дзвінкий і сумний голос «Маленького принца»,  інколи  розумієш,...

Кому потрібна планета, де не буде коханих людей?

Кому потрібна планета, наповнена  самотніми чоловіками та жінками із сумом в очах? Все більше запитів про відносини....

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up