Євреї і українці

Останнім часом мене «переслідує» тема євреїв і Другої світової війни. Якось підряд попалося кілька фільмів і книжок.

Я помічаю схожість євреїв і українців. Вони пережили Голокост, а ми – Голодомор, євреї не боролися, коли їх тисячами і мільйонами винищували і ми  теж переважно тихо помирали. Тепер і ми і вони намагаємося зробити висновки з нашої історії і більше не повторити минулих помилок.

А тепер кілька хороших фільмів для роздумів.

Не буду говорити про «Життя прекрасне» 1997 р., бо це класика – про цей фільм не можна говорити, так само як не можна танцювати про архітектуру (була колись така фраза). Це один з моїх улюблених фільмів!

Мене вразив фільм «Хлопчик в полосатій піжамі» режисера Марка Хермана, знятий в 2008 р. Фільм досить нереалістичний: головний герой – хлопчик Бруно надто вже наївний, та й сім’я коменданта концтабору мала б бути краще підкована в догматах нацизму. Але попри це фільм хороший. У фіналі я зрозуміла – тільки таким і мав бути кінець фільму, хоч частина тебе прагне happy endу.

«Жінка в золотому» – фільм 2015 р. знятий Саймоном Кертісом про повернення єврейською жінкою вкрадених під час Другої світової війни творів мистецтва. Фільм знятий за реальними подіями. В 1907 р. Густав Клімт намалював «Портрет Аделі Блох-Бауер І». Під час війни картину помістили в австрійську галерею Бельведер, перейменувавши («Жінка в золотому», «Золота Аделя» або ж «Австрійська Мона Ліза»). В 2006 р. нащадок Аделі Марія Альтман виграла суд проди Австрії завдяки Закону про реституцію і повернула 5 картин Клімта на загальну суму 300 млн. дол. Цікавий фільм про те, що зло неможна залишати непокараним. Тема цікава для мене тому, що нас часто лякають питанням повернення конфіскованого в поляків майна в роки радянської окупації після входження в ЄС.

І книга, яка теж частково про євреїв, а головне про любителів книг – «Книжковий злодій» Маркуса Зусака. Книга прониклива і добра, пори весь сум, який описує автор. Головна тема – всюди є ЛЮДИ і нелюди і людяність проявляється у всьому – ставленні до дітей, сусідів, дружини, в’язнів концтабору і до себе. Книга справляє сильне враження, правда я її читала малими дозами. Герої цікаві і нестандартні, вона не йдуть за загальною течією, яка несе всіх німців за Гітлером – вони інакші за покликом серця, при цьому роблять все аби вижити і допомогти іншим.

Євреї зробили висновки і тепер відстоюють свою незалежність і безпеку, українці тільки вчаться відстоювати себе. Я хочу вірити, що більшість крові обидва наші народи вже пролили.

Коментарі (5)
  • Маша Багата

    еврейський народ використовують жидівські клани для входження в довіру до етничних народів , самі жиди нищили своїх побратимів, щоб потім  весь світ їх жалів і був винним,, але це не ми, еврей самий хитрий і пробивний і всюдисущий і плодющий і дружний народ і вони як цигани є по усьому світу а клани їхні через владу і релігію захоплюють всі державні структури у нас з України вже давно є мета жидів зробити Другий Єрусалим та ЩО ОБЕРЕЖНО нам така толерантність може вилізти великою загрозою для Держави що вже ФАКТИЧНО ВЖЕ СТАЛОСЬ!!!
  • Анонім

    Не євреї, а жиди
  • Анонім

    Дура! Набери в Гуглі слова "Хабад" та "Протоколи сіонських мудреців"! Прочитай та зроби висновки!Дії німців по відношенню до жидів - це самозахист від нації - паразита!!!!!! Жиди розглядають Україну, пардон! територію України, як майбутню СВОЮ територію! Найбільший у світі жидівський духовний центр "Мінора" у Дніпропетровську - географічному центрі України - тому підтвердження!!!!!!!
  • Перший Святослав

    ))))))))))))))
  • Анонім

    автору для роздумів

    Ізраїль--одна з тих країн, що НЕ ВИЗНАЮТЬ Голодомор---Геноцидом Українців 20 століття, Україна ж Голокост---визнає Геноцидом Юдеїв!

    Ось така цікава "взаємність" у стосунках цих двох націй!

    Що стосується реституції! А й справді чи не стане це, чесно кажучи не припустиме явище, неприємною несподіванкою стрімголовного входження України у ЄС?

Люблю подорожувати, люблю природу, люблю гори (як оригінально))) це ж про всіх можна сказати). Досвід походів в гори в мене...

В ході роботи над одним проектом довелося засісти в Інстаграмі всерйоз і надовго. Я переглянула дуже багато профілів. Сказати,...

Подивилася україномовну версію «За двома зайцями» і вирішила скласти рейтинг своїх улюблених українських фільмів, правда...

Щастя - це бажана і дуже популярна емоція. І скільки б його не було, завжди хочеться більше. Почуття вдячності – це мінімум,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up