На Тернопільщині для дітей-сиріт шукатимуть і готуватимуть наставників

На Тернопільщині для дітей-сиріт шукатимуть і готуватимуть наставників
Наставник - це людина, яка може і хоче допомагати дитині з інтернату
Підготовку наставників для дітей з інтернатів і дитячих будинків можуть незабаром почати в Тернополі.

- Ми спільно з київською громадською організацією „Одна надія” хочемо започаткувати підготовку наставників для дітей з інтернатів в Тернопільській області, - зазначив голова благодійного фонду „Майбутнє сиріт” Андрій Назаренко. – Зараз ми шукаємо однодумців – кілька громадських організацій чи фондів, які могли б приймати участь в даному проекті, і починатимемо інформаційну кампанію. Ми, як випускники інтернатів, постійно спілкуємося як з дирекціями інтернатів чи дитячих будинків, так і з дітьми, тож можемо розповідати, що є така ініціатива, що для дітей, які не можуть бути усиновленими, є можливість мати наставника, який буде опікуватися конкретною дитиною. Кияни ж готові вже у вересні підготувати наших регіональних координаторів з наставництва, супроводжувати нас навчальними матеріалами і консультаціями, провести тренінг для потенційних наставників. А далі наші фахівці вже самі зможуть відбирати і готувати потенційних наставників, шукати дітей, які хочуть такої допомоги.

Наставництво – це альтернатива усиновленню, коли дорослий може і хоче присвячувати свій час, знання і сили, конкретній дитині, позбавленій батьківського піклування, і таким чином допомагає підготуватися до життя поза інтернатом.

  • Ідея наставництва полягає в тому, що дитина-сирота, яка не має можливості виховуватися в сім’ї, отримує дорослого друга, який не є спонсором, не дає грошей, не приносить подарунків, який є товаришем, порадником, - зазначає координатор регіонального розвитку проекту наставництва для сиріт „Одна надія” Надія Кондратюк. – Це друг, який хоче і може присвятити свій час, знання і сили конкретній дитині. Адже дитині потрібно знати, що є хтось, кому вона потрібна, хто в неї вірить. Досвід показує, що маючи наставника дитина навіть починає краще вчитися, бо є хтось хто нею опікується персонально.

Проект наставництва започаткували в Україні 5 років тому за підтримки Служби у справах дітей Києва, щоб допомогти дітям-сиротам та дітям, позбавленими батьківського піклування, підготуватися до самостійного життя. Досягнення проекту в Києві – це 130 пар дитина-наставник.

Відео дня

Зараз проект „Одна надія” відомий не лише в Києві - організації-партнери є у Львові, Харкові, Запоріжжі, Івано-Франківську, Мукачево.

- Люди, які небайдужі до дітей сиріт, починають розуміти, що просто приходити в інтернат і малювати стіни чи вікна, чи лише приносити подарунки, це вже не надто ефективно, бо за великим рахунком в житті дітей нічого не змінюється, хоча це теж необхідно, і вони шукають ефективніші форми співпраці, - розповідає Надія Кондратюк. – Вони хочуть допомогти дітям підготуватися до життя поза інтернатом, адже не секрет, що життя в інтернаті відірване від звичайного життя. Діти часто чаю не вміють приготувати, бо такі особливості організації їхнього побуту. Тож активісти, які бажають допомогти дітям, знаходять нас, так як нас знайшла організація з Тернополя „Майбутнє сиріт”. Ми теж шукаємо зацікавлені організації в регіонах, даємо усі матеріали, проводимо тренінги.

В Києві „Одна надія” налагодила роботу психологів, які готують як наставників, так і працюють з дітьми.

- Перш ніж дорослий прийде до дитини, він проходить жорсткий відбір, співбесіду і навчання з психологом, готує пакет документів, - продовжує співрозмовниця, - далі ми підбираємо такому дорослому дитину. Наставника вибирають, орієнтуючись на потреби дитини, а не під бажання дорослого. Наприклад потрібен наставник для 15-річного хлопця, який через 2 роки закінчує інтернат, любить футбол. Для такого хлопця ми шукатимемо чоловіка, який би зміг допомогти йому розвивати його захоплення. Програма розрахована так, що дорослий зі згоди адміністрації приходить до дитини в інтернат, він не може її забирати з території закладу. Дорослий спілкується з дитиною мінімум годину в тиждень, мінімум рік, тоді можна говорити що дитині від такого наставника буде користь.

Довідка

Бажаючим стати наставником чи долучитися до організації цього проекту на Тернопільщині можна звертатися в благодійний фонд „Майбутнє сиріт” за тел. 097-553-08-20.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up