Дешевого газу не буде: 15 фактів, які змушують подивитися тверезо на те, чому держава піднімає тарифи

Дешевого газу не буде: 15 фактів, які змушують подивитися тверезо на те, чому держава піднімає тарифи
Дешевого газу ніколи не було, ти все одно платиш за нього високу ціну – податками, якими держава розраховується по російському кредиту, і зниженням твоїх доходів через знецінення гривні.

Низькі тарифи вигідні політикам, які хочуть отримати твій голос і не платити за опалення своїх палаців, щорічно держава дотує їхні величезні будинки в середньому на 180 000 гривень. До того ж, з низькими тарифами Україна не може видобувати власний газ. Про це пише сайт businessviews.


Кожному хотілося б, щоб вечеря в ресторані коштувала 20 гривень. Ось і політики обіцяють тобі зменшити тарифи на газ. Але чомусь в ресторан ти ходиш з 200 гривнями в кишені. Тоді як можна продавати по 500 гривень газ, кубометр якого коштує близько 5000 гривень?

Скоро знову вибори і ми хочемо нагадати, що іноді політики прагнуть до влади тільки заради того, аби набити собі кишені, а не подбати про твоє благополуччя. Заради цього вони готові вигадати будь-яку брехню. Не будь дурнем, не довіряй обіцянкам щодо низьких тарифів.
Ми вивчили річний звіт Нафтогазу і розібралися, чи існує безкоштовний сир у газовій галузі і хто потрапляє до мишоловки дешевих тарифів. Якщо в двох словах – туди потрапляєш ти.

Але давай про все по порядку.

1. Україна споживає газ на рівні розвинених промислових країн
Спочатку хочемо повідомити приголомшливий факт: Україна спалює так багато газу, ніби в Миколаєві будують Містралі, а з Одеси їздить підводний поїзд прямо до Лондона. Задумайся – найбідніша країна Європи з економікою, яка гойдається на соплях, в 2014 році споживала газу більше, ніж Франція!

Якщо ти коли-небудь побачиш на вулиці бомжа, який спалює стодоларові купюри, щоб зігрітися, знай – так виглядає Україна, у якої роками не вистачало грошей, аби заплатити за газ, а в цей час люди взимку відкривали кватирки, бо в квартирах опалювали так, що було гаряче.2. І це при тому, що Україна – бідна країна
Наш добробут неможливо порівняти з країнами, які споживають приблизно стільки ж газу, як Україна. Продовжуючи співставлення з Францією: середньостатистичний француз у 14 разів багатший за середньостатистичного українця.3. Більшість газу в Україні споживає населення
Населення використовує газ, в основному, для приготування їжі (у газових плитах) і для обігріву приміщення (в газових котлах приватних будинків). Також на потреби населення йде газ, яким нагрівають воду, що потрапляє в батареї опалення. Тобто для потреб населення використовується не тільки газ, який у звітах позначений як «газ для населення», а й більша частина газу для теплокомуненерго, і газ для бюджетних організацій (школи, садочки, лікарні).

Всього населення споживає 24 млрд кубометрів газу на рік (на графіку відзначені червоними стрілками):
– 15,1 – напряму для населення,
– 7,1 – теплокомуненерго для потреб населення
– 1,1 – теплокомуненерго для потреб бюджетних організацій,
– 0,7 – для бюджетних організацій.
Промисловість споживає 14,8 млрд кубометрів.
Ще 3,6 млрд кубометрів – це виробничо-технологічні втрати, які неминуче відбуваються під час транспортування газу по трубопроводах.4. Але ми його витрачаємо дуже неефективно
Україна – світовий лідер з розбазарювання енергії – ефективність її використання в нас набагато менша, ніж в інших країнах. Ефективність показує така цифра, як енергоємність, тобто витрачання енергії на одиницю продукції. Енергоємність в Україні набагато вища, ніж в інших країнах, які споживають приблизно стільки ж газу.
Виходить, країна не просто споживає багато газу, а палить блакитне паливо бездумно, марнотратно і абсолютно не рахуючи витрат!5. Ще нещодавно більшість газу ми купували у Росії, а тепер – у ЄС
Донедавна майже весь газ нам поставляла Росія. Але нарешті політики зрозуміли, що потрібно щось міняти, бо ненормально, коли в такій чутливій сфері над тобою фактично встановили монопольний контроль. Хоч якась реформа нарешті вдалася – Україна зуміла знайти нових постачальників і зменшити залежність від РФ.
6. Ціна російського газу була завищеною – інші країни платили Росії менше
Саме тому в України постійно не вистачало грошей, саме тому ми змушені були брати кредити, які Україна ще довго виплачуватиме – в тому числі і кредиторам з Росії.
Зараз ситуація поліпшується: завдяки постачанню газу з Європи, Україна добилася від Росії зниження ціни – тепер ми не так сильно залежимо від країни-агресора, і тому Газпром йде на поступки. Ми «дотиснули» Росію в газовому питанні.
Для прикладу: у 2013 році уряд «братнього народу» продавало Україні газ дорожче, ніж Франції та Німеччині, які знаходяться на тисячі кілометрів далі України. А пам’ятної осені 2013 року Росія видала уряду Януковича-Азарова кредит на оплату рахунків за «дешевий» газ (тобто Росія дала Україні грошей, щоб Україна заплатила Росії за російський газ). До речі, скоро настає термін виплат за цим кредитом...


7. Країни ЄС постачають Україні газ дешевше, ніж Росія
Так, європейські капіталісти зараз продають нам газ дешевше, ніж «брати-слов’яни».8. Українці платять за газ, а борги утворюються тому, що не платять олігархи
Дозволь пояснити на пальцях: газ – це такий же товар, як картопля. Щоб газ потрапив у твою кухонну плиту, його, як і картоплю, хтось повинен дістати з-під землі, привезти на ринок, потім донести мішок картоплі тобі під двері і взяти гроші.
Різниця тільки в тому, що коли ти купуєш картоплю, її дістає з-під землі і заносить на поверх той же фермер, якому ти платиш гроші.

З газом все складніше: його видобувають, транспортують і заводять до тебе на поверх різні компанії. Проблема в тому, що ті, кому ти платиш за газ (хто проклав газову трубу на кухню або нагрів батарею), в останні роки не платили тим, хто привозив газ на ринок. Як ти напевно вже здогадався, возить газ держава (Нафтогаз), а гроші у тебе бере облгаз або ТвоєМістоГаз (Київгаз, Львівгаз тощо) – в основному приватні компанії, які належать Дмитру Фірташу, Юрію Іванющенко та іншим, меншим олігархам, а також офшорним компаніям, встановити власників яких неможливо. 

Відео дня

 


Українці зазвичай справно платять за комуналку, електрику, воду і газ – ми платимо навіть за ті послуги, які нам не надають, наприклад, за холодну воду замість гарячої, за невивезене сміття. Причому з 2014 року твої гроші перераховуються одразу на рахунок Нафтогазу. Але звідки тоді беруться борги? Не платить бізнес – ось список найбільших боржників минулого року. Це великі промислові компанії, які теж належать олігархам.
Ми б не дуже хотіли використовувати це заїжджене слово «олігарх», але давай-но для зручності в цій публікації будемо називати великих бізнесменів, близьких до влади, саме так.

 

9. Неринкова ціна на газ – причина постійних боргів і відсутності інвестицій
Час зрозуміти – безкоштовний сир буває тільки в мишоловці, а дешевий газ в нинішній економічній ситуації – казки для дурнів. Занижена ціна розбещує споживачів – ми думаємо, що газ дешевий, значить, його можна не економити. А чим більше газу Україна витрачає, тим сильніше залежить від його імпорту. За який треба платити валютою. А грошей у країні – немає.
Так, одні тільки ринкові тарифи не врятують нас від газової залежності. Але це крок у правильному напрямку.

Занижена ціна – це відсутність грошей для модернізації інфраструктури, впровадження інновацій, збільшення власного видобутку. Знаєш, чому ЖКГ в такому жахливому стані? Тому що ти роками платив за газ і опалення копійки!
Занижена ціна – це велика можливість для корупції, бо якщо пільги надаються адресно (субсидії), їх простіше проконтролювати. А якщо пільги надаються всій галузі (дотації) – це величезна кількість грошей, у яких немає конкретного одержувача, за якими особисто ти не стежиш. Згадай, скільки Україна витратила на дотації для шахтарів Донбасу, куди ці гроші йшли і до чого це призвело.


Думаєш, що держава знову покриє різницю? А звідки в держави гроші? Ту суму, яку ти недоплатив, держава кілька разів витягнула у тебе з кишені, просто ти про це не замислювався. (Про це читай нижче) 
10. Вже є перші зміни – для промисловості діють ринкові ціни
Нафтогаз України почав підвищувати ціну на газ для підприємств з 2014 року. А для населення ціни підвищуються поступово. Тобто той тариф, який ти бачиш в платіжці, ще не остаточний, не є ринковим. Газ (або тепло) коштуватиме ще більше.11. Політики, які лають нинішній уряд за підвищення тарифів, теж збиралися їх підвищити
Сьогодні вигідно говорити, що підвищувати тарифи нібито несправедливо, але це гра на твоїх емоціях і омана про існування безкоштовного сиру. Це не має нічого спільного з економікою. Найдивовижніше, що минулі уряди обіцяли підвищити тарифи на газ для населення. Чому вони це обіцяли? Щоб отримати кредити від МВФ, частина яких ішла на погашення боргів за газ. Кредити брали тому, що у країни не вистачало грошей на те, щоб розрахуватися за куплений у Росії газ.

Тобі це нічого не нагадує? Уряду Азарова і Тимошенко поводилися точно так само, як ти, коли купив новенький iPhone в кредит. Коли взагалі-то грошей не було навіть на похід у ресторан, але тобі хотілося, щоб всі думали, що ти можеш дозволити собі купити дорогий смартфон.

Тому можеш навіть не сумніватися – якщо вони знову прийдуть до влади, то будуть слідувати затвердженому з МВФ плану підвищення цін на газ.Ти, напевно, обурився: чому МВФ вимагає підвищити тарифи? Все просто: МФВ можна порівняти з банком, який видає кредити країнам. Уряд може отримати кредит у МВФ точно так само, як ти зміг взяти кредит на новенький смартфон. Пам’ятаєш, у банку були умови: робота, рівень зарплати?
Свої вимоги й у МВФ. Наприклад, Фонду потрібно підтвердження того, що країна-боржник зможе повернути борг і відсотки. Для цього потрібно «залатати дірки»: провести реформи, забезпечити можливість розплатитися за боргами. Підвищення тарифів – спосіб «залатати дірку», в яку вилітають величезні гроші – твої гроші – і забезпечити платоспроможність держави.

12. Тарифи підвищуються ще й тому, що ми купуємо газ – власного нам бракує, а іноземний газ дорожче українського
Україна видобуває тільки 20,5 млрд кубометрів газу, а використовує 42,6 млрд кубометрів. Так, за останні роки споживання газу зменшується, але поки не настільки, щоб перекрити його власним видобутком.
Якщо встановити ринкові тарифи, то в Нафтогазу з’явиться можливість інвестувати в розвиток нових родовищ в Україні. Тобто якщо ти будеш платити за ринковими тарифами, то профінансуєш енергонезалежність України та нові робочі місця (адже на майбутній українській свердловині потрібно комусь працювати).
А продавати дорогий газ населенню дешево, при тому, що у держави немає для цього грошей, – це соціалізм, якого ми не можемо зараз собі дозволити.

13. Та й газу Україна видобуває все менше і менше
Тенденції до зниження власного видобутку зберігаються вже довгий час. Справа в тому, що видобуток газу вимагає постійних інвестицій, а через низькі тарифи у держави просто не було для цього грошей. Крім того, по видобутку українського газу «вдарила» окупація Криму – Чорноморнафтогаз, дочірня компанія Нафтогазу, яка працювала в Криму, втратила контроль над своїми активами на півострові, тому газу з Криму Україна більше не отримує.

 

14. Чим менше тарифи, тим менше податків платить Нафтогаз. А це найбільший платник податків країни
Саме Нафтогаз платить більше всіх ПДВ – а за рахунок ПДВ фінансуються дитсадки, школи, лікарні. Якщо не податки Нафтогазу, то наші горе-політики фінансуватимуть все це за рахунок пенсій, як Росія фінансує війну проти України.

15. Що змінилося б, якби тарифи були ринковими?
Бюджет отримав би більше грошей у вигляді ренти і податків, які можна було б інвестувати у видобуток газу – збільшити видобуток можна було б протягом 2-3 років з початку інвестування. Відповідно, зменшилася б потреба у закупівлі газу в інших країн, а у постачальників зменшився б попит на іноземну валюту, тобто тиск на гривню.

За рахунок збільшення доходів до бюджету можна фінансувати субсидії найбіднішим, установку лічильників, програми з енергоефективності.
До речі, знаєш, чому ще політики так хочуть низьких тарифів? У них є особистий інтерес.
Є один брудний секрет, про який мовчать політики. Ринкові ціни на газ не вигідні їм не тільки тому, що потрібна підтримка дурнів, які клюють на обіцянки дешевого газу. Справа в тому, що при ринкових тарифах на газ багатьом депутатам і чиновникам доведеться платити величезні гроші за опалення своїх шикарних будинків.

Раніше держава платила не тільки за бідних, а й за багатих – дотації для шикарних маєтків становили сотні тисяч гривень на рік. Звіт Світового банку стверджує, що найбагатші українці отримують в середньому в два рази більше державної допомоги у вигляді дешевого газу, ніж найбідніші, а за даними Нафтогазу цей розрив може бути ще більшим.

Звичайні українські родини живуть у будинках розмірів до 100 квадратних метрів і споживають 2 500-3 000 кубометрів газу на рік. Різниця між повною ціною газу і тією сумою, яку вони бачать у платіжці, становить приблизно 21 тисячу гривень – це та різниця, яку платить держава.

А великі будинки споживають набагато більше газу і допомога від держави для них становить у середньому 180 000 гривень на рік. Ще раз: 180000 гривень на рік!

 

Якщо перейти на ринкові тарифи, то бідні українці отримуватимуть субсидію, а заможним доведеться сплачувати повну вартість спожитого газу (тобто середньостатистична заможна родина більше не буде отримувати 180 000 гривень на рік від держави за рахунок «дешевого» газу). Це система, до якої поступово прагне Україна, підвищуючи тарифи. Це і є справедливість – коли багаті платять всю суму, а бідні отримують допомогу. А роздавати дешевий газ всім у збиток розвитку галузі – не справедливість, а дурість.

Ну так чому ж більше не можна платити за газ за старими заниженими тарифами?
Ти прочитав всю статтю і, напевно, у тебе виникло запитання: чому раніше можна було дозволити собі дешевий газ, а зараз – ні? Ось відповідь: газ постійно дорожчає, і уряд витрачав гроші, аби утримувати цифри в твоїх платіжках маленькими. Подивися, наскільки більше грошей держава витрачала щорічно за рахунок бюджету (тобто твоїх податків) або кредитів (які будуть віддавати твої діти). Ти все одно платив ці гроші, просто не знав про це.

Така ситуація створила ще одну проблему – зменшення золотовалютних резервів. «Нафтогаз» скуповує долари, щоб розрахуватися перед іноземними постачальниками або за кредитами. Це збільшує попит на долар і послаблює гривню. Для того, аби якось стримати курс, НБУ витрачає золотовалютні резерви. Але одного разу резерви вичерпалися – тоді лавочка закрилася.Порівняй різке зменшення золотовалютних резервів і ослаблення гривні, на підтримку якої ці резерви витрачалися.Твоє бажання платити мало дозволило політикам тебе обдурити і пограбувати
Українці так хотіли дешевих тарифів, а політики так старалися їм догодити, що в державі просто не залишилося грошей оплачувати насправді дорогий газ. І настав момент, коли влада не змогла задовольнити бажання українців отримувати газ за мізерними цінами і стала витрачати резерви – так твоє бажання дешевого газу відбилося на золотовалютних запасах країни і вартості гривні.

Ми могли б сказати, що уряд у прагненні догодити твоїм бажанням заліз у твою кишеню. Але на ділі все ще гірше – поки ти грівся перед батареєю і насолоджувався найдешевшими тарифами, у тебе з квартири винесли холодильник, меблевий гарнітур і сперли всі заначки. Під твої оплески, користуючись твоїм нерозумінням і довірливістю.

Так, розібратися в газових питаннях складно. Але поки ти не захочеш вникати у складні звіти «Нафтогазу», а будеш вірити передвиборчим агіткам, – доти ти будеш жити бідно, а політики будуть тебе обкрадати, нахабно посміхаючись і розповідаючи, як про тебе піклуються.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    До с*аки ці ваші бумажки !!, якби олігархи не крали наш газ ,що б потім продавати нам його в 20 разів дорожче  і не кришував цих ...Яценюк і Порошенко ,то ціни були б помірні ,вірніше реальні...

  • Anonymous

    Воно і не дивно, що газу в Україні витрачається більше, ніж у Франції. Самі ж пишете, що більшість газу витрачає населення на обігірів. Зрозуміло, що у Франції, де зимою і сніг то рідко випадає газу буде йти значно менше. А от на що турки витрачають газ для мене загадка.

    igor golovko reply Anonymous

    З такої логіки виходить що північні країни ( фіни шведи норвежці данці) витрачають газу ще більше бо ж у них ще холодніше. А на мою думку проблема в порушенні нами законів економіки. Газ такий же товар як і будь-який інший і чим більше ти його купляєш тим він для тебе має бути дешевший ( оптова ціна). Виходить що все в країні купується - продається по оптових ( дешевших цінах ) а от з газом все до навпаки. Щось тут не те чи можливо тільки  для одного нафтогазу вигідно. Перш ніж наводити вище вказані графіки може краще розповісти по якому принципу закупляється газ в Росії і продається на території Франції Польщі Німеччини та інших країн. Інакше як пояснити що ми купляємо російський газ у словаків  дешевше ніж у самих росіян.

    igor golovko reply igor golovko

    І ще щодо " неплатоспроможних " олігархів.Що заважає державі яка має ох-----ні штати податківців сбу мвс і тому подібних органів вжити заходів щодо їх сплатоспроможності? Чи заважає те що наші владоможці теж з цієї категорії?
  • Piter Savka

    І треба ж так, яку статейку велику написали щоб правдати Яценюкові корупційні схеми. Газ - кожній державі продають по тій ціні по якій вона може його купити - це по-перше. По-друге нам для потреб громадян вистарчає власного газу і немає сенсу тут наводити якісь неперевірені розрахунки. Юлія Тимошенко вже давно аргументувала чому ми повинні платити дешевше і ці розрахунки витримали критику чим довели що вона права.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up