Економіка і криза: як тернопільський бізнес підкорює нові ринки

Економіка і криза: як тернопільський бізнес підкорює нові ринки
Тернопільська область. Динаміка експорту 2014 рік
Із від'ємним сальдо зовнішньої торгівлі товарами в обсязі 5 млн 648,6 тис. доларів завершила перші три квартали 2014 року Тернопільська область. За підсумками січня-серпня цей мінус був ще більшим і становив 15 млн 522,4 тис. доларів.

- Загальні обсяги експорту за кордон із Тернопільської області становлять, за підсумками січня-вересня, 226 млн 804 тис. доларів. Імпорту - 232 млн і 453 тис. доларів, - повідомила начальник відділу статистики зовнішньої торгівлі Головного управління статистики в Тернопільській області Галина Романик. - Якщо порівняти з минулорічними показниками за попередній період, то експорт сягає 90,5%, імпорт - 91,5.

Але мінус співвідношення експорту та імпорту на 5 млн 648,6 тис. доларів - не найгірший показник. Адже за показниками січня-серпня від'ємне сальдо становило 15 млн 522,4 тис. доларів. Про це свідчать статистичні дані на сайті управління статистики. Серед причин такого становища - війна з Росією і криза у державі.

- Якщо брати до уваги дев'ять місяців, то експорт до Росії із Тернопільської області становив 15 млн 81,7 тис. доларів. Це 39,2% від торішніх показників. Імпорт - 3 млн 670,2 тис. доларів, - додає пані Романик.

Відео дня
frame frameborder="0" height="365" scrolling="no" seamless="" width="580" data-src="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jr7JdgQu0KyWbYGhLGbd-5i2TUc3kAoyP_n225dNY6E/pubchart?oid=1748196960&format=interactive">

Отож Росія навіть у таку патріотичну область, як Тернопільська, завозить лише на 9,2% менше своїх товарів, ніж торік. А от наш експорт до себе перекрила на 60,8%! Проте імовірний драматизм збивають самі цифри. Росія - не наш основний партнер у зовнішній торгівлі вже протягом багатьох років.

- Питома вага Росії у загальному обсязі нашого експорту становить 6,6%, у структурі нашого імпорту - 1,6%, - пояснює фахівець.

Натомість питома вага Польщі в нашому експорті - 61,1%. Росія йде другою за цим показником. Третя - Іспанія, куди експортуємо 2,8% всього, що продаємо за кордон. Товарну структуру експорту із Тернопільщини до Польщі, Росії і її сателіта Білорусі дивіться у графіках, що поряд.

Щодо найбільших країн-імпортерів на Тернопілля, то це Польща із часткою 55,5%, Німеччина - 11,1% та Білорусь - 3,8%, свідчить офіційна статистика.

Також, за статистичними даними січня-вересня 2014-го та відповідного періоду 2013 року, можна переконатися - виробники Тернопілля активно освоюють нові ринки. І цьому сприяють пільги, які Україні надав Євросоюз у рамках Угоди про асоціацію.

- Наприклад, експорт до Швейцарії за дев'ять місяців зріс у три рази і становив 2 млн 662,9 тис. доларів. Туди виробники області везуть товари, які потрапляють у категорію «Перли природні або культивовані, дорогоцінне або напівдорогоцінне каміння, дорогоцінні метали, метали, плаковані дорогоцінними металами, та вироби з них; біжутерія; монети», - каже фахівець. - Річ у тому, що у нас є підприємство, яке бере участь у виробництві годинників.

У 2,6 раза зріс експорт із Тернопілля і до Франції, сягнувши 1 млн 633,6 тис. доларів. Левову частку серед товарів, які везуть до цієї країни, становлять зернові культури та одяг. Найбільший - у сім разів - експорт до Латвії. Його основа - жири та олії. Експорт до згаданої вже Іспанії, з якою торгуємо активно, зріс на 74,5%.

З-поза меж ЄС у 5,2 раза зріс експорт до США і сягнув 1 млн 84,6 тис. доларів, коментує пані Романик. Його основа - хутрова сировина, білкові речовини, модифіковані крохмалі, клеї, ферменти.

Незважаючи на те, що у побуті ми звикли до імпорту з Китаю, наш бізнес також продає у Піднебесну свої товари. Порівняно з січнем-вереснем 2013-го експорт до цієї країни збільшився на 42,1%. Веземо переважно деревину і вироби з неї, продукцію борошномельно-круп'яної промисловості, аналізують в управлінні статистики.

- Та найбільше за період, який розглядаємо, зріс наш експорт до Лівії - у 8,8 раза. Він сягнув 2 млн 410,5 тис. доларів. Туди продаємо в основному зернові культури, - пояснює експерт. - Подібна ситуація з Марокко – там теж купують зернові. Порівняно з торішніми показниками, експорт із Тернопільської області до цієї країни зріс аж у 219,3 раза. Хоча сума невелика - 261 тис. доларів.

Утім, це не все. Наш експорт росте, наприклад, і до Португалії, і до Лівану. В управлінні статистики поки не можуть сказати, чи утримається ця тенденція надалі - це може показати тільки час. Потенційні вигоди від переорієнтації наших виробників на нові ринки  очевидні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up