Поради з економії електроенергії

Поради з економії електроенергії
Застосовуючи методи економії, можна зменшити споживання електроенергії навіть до 50%. Найбільшими споживачами електрики є прилади швидкого приготування їжі, а також праска і пральна машина

Постійне подорожчання енергоносіїв - не єдиний привід для економії. Обленерго повідомило тернополян про можливе відключення електроенергії. У випадку, якщо область не вписуватиметься у виділені їй ліміти, енергетики змушені будуть вдаватися до планових відключень, так як це було у 90-тих роках. Відключати планують уранці з 9.00 до 11.00 і ввечері з 20.00 до 22.00.
- Повертатися у 90-ті, звісно ж, нікому не хочеться, - каже тернополянка Оксана Снітчук. – Та й тепер відключення електроенергії матиме для нас сумніші наслідки. Адже у великих офісах комп'ютерні сервери навряд чи будуть витримувати знущання у вигляді постійних раптових відключень електроенергії. З домашніх побутових приладів найбільше страждатимуть холодильники.

Відключення електроенергії – це ще не 100-відсотковий факт, а тому уникнути цього можна шляхом жорсткої економії. Саме завдяки економії можна вписатись у виділені нам Кабінетом Міністрів ліміти.
- Дуже неекономними є електричні прилади швидкого приготування їжі, - розповідає фахівець в галузі енергозбереження Олег Семців. – Приміром, електрочайник витрачає два-три кіловати електроенергії за годину роботи. Тому не варто набирати цілий чайник води заради маленького горнятка кави.
За словами фахівця, сучасні електродуховки мають функцію економії електроенергії, тобто вбудовані термодатчики фіксують температуру всередині техніки і можуть вимикати джерело нагрівання, якщо є достатня температура для оптимального приготування.

Previous Next


- Я рекомендую використовувати функцію догріву на залишковому теплі, - каже Олег Семців. - Тобто можна в ручному режимі вимикати духовку, коли до остаточного приготування страви відповідно до виставленого таймера залишилось ще близько 10% часу.
Загалом, як зазначає співрозмовник, європейські виробники намагаються вдосконалювати свої прилади, роблячи їх більш енергоощадними. Вони відповідно маркують техніку – присвоюють їй певний клас. Чим він вищий, тим енергоощадливіша духовка чи холодильник.
Старі, менш економні моделі, коштують дешевше, однак в умовах дефіциту і дорожнечі енергоносіїв не варто спокушатися на це.  
Олег Семців не радить обирати техніку нижчого ніж А класу. Найекономічніша техніка може мати позначку А++, А+++. Позначка В і нижче свідчить про підвищені енерговитрати.


- Важливим фактором є також економія на освітлювальних приладах, - продовжує Олег Семців. - Витрати на освітлення квартир і будинків у нічний період доби, особливо взимку, коли світловий день короткий, досить вагомі. А в одній кімнаті може бути до десятка джерел освітлення. Саме тому великої популярності набувають світлодіодні стрічки та лампи. Порівняно зі звичайними лампами розжарювання світлодіоди не нагріваються, не нагрівають простір навколо себе і споживають лише 12/24 Вт замість 220, є довговічними, безпечними і дозволяють мати найоптимальніший рівень освітлення при значній економії енергоресурсів.
Загалом же, застосовуючи елементарні методи економії, можна зменшити споживання електроенергії на 30, а то й на 50%.

Поради для економії електроенергії
1. В Україні тариф на електрику в нічні години (з 23.00 до 7.00) - у чотири рази нижчий, ніж удень. Тому ті, хто працює уночі або просто лягає пізно спати, можуть встановити двотарифний лічильник. Він також скоротить витрати від цілодобового використання холодильника, наприклад.

2. Електропроводка повинна бути справною. Пошкоджена проводка — це не тільки небезпечно. Несправність відкриває канал для витоку електроенергії.

3. За статистикою, близько 30% електроенергії витрачається на освітлення порожніх приміщень. Тому завжди вимикайте за собою світло, переміщуючись квартирою.

4. Гладка біла стінка відражає 80 відсотків променів, що дозволяє економити на освітленні. Для порівняння: зелена — 15%, темна — 9%

5. Енергоощадні світлодіодні лампи окупляться дуже швидко, адже така лампа на 12Вт дає стільки ж світла, скільки звичайна лампочка на 60 Вт.

6. Обладнайте світлорегулятори. Це допоможе змінювати ступінь освітленості приміщення залежно від потреби.

7. Використовуйте денне світло. Відгорнути штори, вимити вікна, сісти ближче до вікна — використовуйте природне освітлення максимально.

8. Режим очікування їсть енергію! Вам потрібно знати, що прилади, залишені в режимі очікування, продовжують споживати енергію. Тому візьміть собі за звичку вимикати з розетки комп’ютер, телевізор та інші електроприлади.

9. Вимикайте телевізор, виходячи з кімнати.

10. Комп’ютери— це найбільші «трудівники» сучасних квартир і офісів. Тому під час перерви у роботі переводьте їх у режим сну. “Приспаний” комп'ютер споживає у десять разів менше електроенергії.

11. Використовуйте побутову техніку класу А, А+, А++.

12. Обирайте економічний режим прання. Під час прання при 30 градусах замість звичних 60 ви бережете 40% енергії. Щоб прати у холодній воді, використовуйте спеціальні порошки. Якщо потрібно, попередньо заперіть плями — це мінімізує час машинного прання.

13. Повністю завантажуйте пральну машинку, щоб не використовувати енергію даремно. Але і перевантажувати теж не варто - результатом буде перевитрата електроенергії.

14. Знайдіть для холодильника... прохолодне місце. Не варто встановлювати холодильник біля батареї. Найкраще ставити його біля зовнішньої стіни, але не впритул до неї.

15. Не залишайте холодильник відчиненим. Подумайте, що вам потрібно дістати з нього перед тим, як відчинити дверцята.

16. Температурний режим холодильника не повинен бути надто низьким. Продукти зберігаються свіжими при температурі +6 у холодильнику і −18 - у морозилці.

17. Вчасно розморожуйте холодильник. Лід є додатковою теплоізоляцією, він змушує техніку працювати на повну силу.

18. Орайте електроплити зі склокерамічною або індукційною панеллю. Вони знижують втрати тепла під час приготування їжі, а отже, допомагають споживати менше електрики.

19. Посуд теж має значення. Дно посуду має бути гладким, діаметр повинен бути трохи більшим за діаметр конфорки — це вбереже від тепловтрат. Використання скороварки зменшить час готування, а посуд із товстими стінками дозволить їжі довше залишатися теплою.

20. Готуйте на слабкому вогні.

21. Почистіть накип у чайнику. Накип у 30 разів гірше проводить тепло.

22. Використовуйте залишкове тепло електроприладів. Праска навіть у вимкненому стані може ще кілька хвилин продовжувати свою роботу.

23. Режим роботи праски і фена не повинен бути максимальним.

24. Не пересушуйте білизну. Складно прасувати як занадто сухі, так і занадто вологі речі.

25. Частіше міняйте пилозбірник у пилососі. Переповнений мішок або контейнер «їсть» на 40% більше електроенергії, ніж порожній.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up