Дебальцеве: втримати не можна здати

Дебальцеве: втримати не можна здати
Напівпорожні вулиці, зруйновані будинки, постійні обстріли та «косий» погляд на «укропів». Усе це – про Дебальцеве, одне з так званих прикордонних містечок, що за якихось 75 кілометрів від Донецька, «ДНР» та терористів. Як живе місто, які настрої серед місцевих – у репортажі 20minut.ua .

Не з пустими руками

Обрали Дебальцеве неспроста. Передусім тут зараз пролягає лінія фронту,  і саме там, у 128 бригаді до моменту обрання його депутатом служив тернополянин Тарас Пастух. Він і став ініціатором поїздки до бойових побратимів. Їхали не впусту, а з трьома фургонами всякого добра. Один з них повністю укомплектували працівники Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

- До нас звернулась колега із Дебальцевого, сказала, що з моменту, коли  війна прийшла у Донецьк, районні лікарні залишились на повному самозабезпеченні. Тому є великий брак ліків, продуктів, усього найнеобхіднішого, - розповідає Михайло Джус, керівник вищевказаного Центру. – І ми організувалися – кожен ніс, що міг.

Відео дня

Зібрали загалом 3,7 тонни продуктів – овочів, круп і особливо сала, бо солдати скаржаться на те, що від магазинних тушонок з комбіжиром здобувають собі гастрити. Ну і, звісно, ліки – від пластирів до крапельниць.

Другий бус зайняли розкладними ліжками від ГО "Самопоміч", теплими речами, термобілизною, ну і тими ж продуктами й ліками, які надали Логістичний центр та Борис Рубленик, директор мережі аптек "Борис". Тут були навіть дитячі іграшки і солодощі, аби дітки на Сході відчули смак свята напередодні Миколая. А також для солдатів передали цілий стос новорічних листівок ручної роботи. Все було настільки зайнято, що дуже потрібні два коптери не поміщались навіть. Один з них волонтерка  Христина Феціца усю дорогу з Києва везла на руках, як дитину.

- Безпілотники, які тут називають “жужиками”, врятували вже десятки, якщо не сотні життів. – коментує Тарас Пастух потребу у цих самих коптерах. - Проте виготовляють їх власним коштом, на власній ініціативі волонтери.  Офіційно ж Україна досі не почала цього робити, хоча скоро буде півроку, як розпочалися активні бойові дії. Те ж саме стосується забезпечення новою технікою та озброєнням. Поки що військові жартують, слухаючи офіціоз про те, що “армія на 90 % всім забезпечена”: “Ми чомусь потрапляємо чомусь у ті 10 %”.

Тож завантажились усім – і рушили у дорогу.

- Центр Дебальцевого годину-дві тому обстріляли «Градами». Таке, здається, вперше за час перемир’я… Пишуть, що у житлових районах будинки палають, - серйозно ділиться з нами новиною розвідник зі 128-ї бригади Руслан.

21 листопада. Майже північ. Ми – під Києвом. До світанку плануємо добратися до міста, по якому фактично щойно касетами «Граду» пройшлися терористи.

Ранок

Що ти уже на Сході, де воюють, розумієш при виїзді з мирного Харкова. Там щось на штиб блок-посту. Там активніше курсує транспорт із розпізнавальними знаками АТО – білими стрічками вздовж усього кузова. А вже поруч першої автозаправки бачиш ватагу озброєних вояків. Вони курять, «заправляються» вранішньою кавою та своїм брудним позашляховиком повертають у напрямок Ізюму.

Дорогою до цього містечка усе тихо і спокійно. Обабіч центральної дороги - обмальовані синьо-жовтою символікою стовпи та автобусні зупинки. На ліхтарях  приспущені державні стяги з чорними стрічками – скорбота за загиблими.

Місто Родзинка, як жартома називали його товариші, – такий собі останній суцільний блок-пост перед Зоною.

«Маленький Сталінград»

Далі попереду – розбитий боями Слов’янськ. Він зустрічає руїнами будинків, у яких від снарядів справді «поїхав дах». І такими ж руїнами проводжає. Далі – останні десятки кілометрів до Дебальцевого. Чим ближче до нього, тим більше військової техніки. Трапляються БТРи, танки, вантажівки з кулеметами. А ще – майже кілометрові колони КамАЗів з вугіллям. Надра везуть подалі від буремної Донеччини.

Оминути, як нас попереджали, найбільш ретельний контроль на блок-постах допомагає пароль. Знав його ще донедавна розвідник з 128-ї, а тепер – нардеп Тарас Пастух. Наше авто було попереду волонтерського «Гумконвою».

Previous Next

128-ма

Бійці 128-ї окремої гірсько-піхотної  Закарпатської бригади базуються на добротній території під самим містечком. У цій частині – чимало бійців і з самого Тернополя. Хлопці привітні та усміхнені. Голосно вітаються «Слава Україні!». Один поперед одного простягають брудні від мастила руки, аби привітатися. Від вітру, який майже ніколи не вгамовується в степу, обличчя посохлі, замурзані.

У 128-й служать і артилеристи, і протитанкісти, і розвідники, й інші вояки. Елітою вважаю розвідку. Хоча на умови проживання авторитетний статус не впливає. У кого ліжко – з металевої рами, а в кого – ящик з-під снарядів. Хтось ночує в наметах. Хтось – у бліндажах, де в’ївся міцний запах землі та диму. Свої домівки хлопці обігрівають «буржуйками». Чимало з них привезли волонтери з Тернополя.

Previous Next

- Так і живемо. Тісно, зате поки не мерзнемо. Та й звикли вже, - кажуть бійці.

По усій території умовного військового містечка – вириті траншеї, аби в разі чого вояки могли там перечекати обстріли. А до цього вдаватися, пояснюють, останнім часом змушені усе частіше.

- «Градами» по місту лупашать щодня, - стверджують вони.

Розвідник-кулеметник розвідроти 128-ї бригади Віталій наполягає:

- В Дебальцевому – війна. І якщо в самому місті це визначення ще відносне, то в його околицях – таки точно повномасштабна війна. Особливо це стосується такого населеного пункту, як Нікішино. Його уже називають українським Сталінградом. І, я вважаю, бійці, які там постійно перебувають – справді герої.
Поки розмовляємо з Віталієм, чути гучні вибухи. Здається, що вони - зовсім-зовсім неподалік від нас.

- Цей артобстріл десь за 10 кілометрів звідси, на блок-посту «Святослав», - уточнює військовий.

Там вибухи не вщухали впродовж усього дня. Лише, бувало, на кількадесят хвилин противник брав перерву. Та потім знову поновлював обстріли. Із блок-посту, що на головній розв’язці містечка, було добре помітно, де на горизонті, зі сторони Донецька, падають снаряди.

- Хотіли заїхати ще на блокпост під Чорнухіно – завезти термобілизну, теплі куртки. Там наш знайомий тернополянин Андрій, - каже Юрій Штопко. – Але хлопці із 128-ї відмовились супроводжувати. Кажуть, там надто небезпечно. Та й Андрій з того часу і досі не виходить на зв'язок. Сподіваюсь, справа лише у пошкодженні вишок і відсутності зв'язку. В будь-якому випадку ми усе залишили в 128-й – і хлопці радо це передадуть нашим на блокпост. Хай лиш звернуться.

У місто – з військовим супроводом

Аби добратися до лікарні залізничників, у 128-й нашому кортежу виділяють супровід з озброєних розвідників. Вулички містечка – майже порожні. До медзакладу дістаємося швидко. На подвір’ї – нікого. Усередині - жодного руху. Згодом назустріч виходить заступниця головного лікаря. Кличе відповідальну за кухню, аби глянула, чи потрібні ті харчі, які привезли волонтери.

- Ми ж лікарня залізничників. Залізниця нас забезпечує, як може, - пояснює лікарка. – Але те, що ви привезли, ті ліки – для нас дуже велика допомога. Ми ж приймаємо до себе всіх хворих, всіх поранених. Вони звертаються щодня. Рани переважно мінно-вибухові – у людей пошкодження кінцівок, голови…

Розвантажуємо фургон і рушаємо далі. На черзі – ще одна лікарня. Аби добратися до неї, проїжджаємо повз усе Дебальцеве. У центрі в багатьох будівлях розвалені покриття, знесені стіни, вибиті вікна. Склом, ніби снігом, вкрита добра частина дороги і тротуару. Усе це – наслідки нічних обстрілів «Градом». В РНБО стверджують: атакували містечко зі сторони «ДНР». Кажуть, що мають усі докази щодо цього. Натомість чимало місцевих свято вірять: по них стріляли «укропи».

Previous Next

У наступній лікарні – центральній міській - уже помітний рух. Є пацієнти, є лікарі на місцях. Колектив переважно жіночий. Після розмов про ситуацію у місті працівниці не стримують сліз. Запитують: «Коли це все нарешті закінчиться?».

Допомозі від волонтерів у цьому медзакладі зраділи найдужче. Кажуть, люди до них сходяться з усіх усюд. Тож не вистачає ліків. Коли хлопці з фургона вивантажували два медичні французькі ліжка, заступниця головлікаря розчулилася до сліз. Усе повторювала, протираючи очі: «Ребята, спасибо! Спасибо, ребята!».

«Задобриться приехали»

Наприкінці дня для пересічних жителів Дебальцевого волонтери завезли фургон з гуманітарною. Роздавали усе у центрі міста. Люди по-різному реагували на «халявну» їжу, одяг, іграшки для дітей.

- Вчера вы по нам «Градами» стреляли, а сегодня задобриться приехали, – казала у спину волонтерам старша жінка. А тоді попросила банки з салом.

За якихось п’ять хвилин бус оточили зо два десятки людей. За сало, бува, ледь не сварилися. Тим часом осторонь стояли ще зо два десятки городян і спостерігали за всім з байдужим виглядом.

Вони не уявляють, як в «укропа» можна щось взяти. Впевнені, що це якась показуха. Що ми задобрюватися приїхали. Бо ж вони свято вірять, що це українці вчора по них «Градами» лупашили. Ось дивиться на тебе і ненавидить… І як їх переконати, що це ідіотизм? – каже до мене один із розвідників.   

- Шкода наших хлопців, як зараз змушені воювати на Донеччині. Ось справді шкода, - каже регіональний видавець Медіа Корпорації RIA Юрій Штопко. - Як на мене, там населення лиш відсотків 10 за Україну. Інші мають інформаційний голод і не знаю, що навколо них відбувається насправді. Телебачення «Новоросії» заявило, що по мирних стріляють українські карателі – і люди в це вірять. Це дуже деморалізує…

Видавець додає, що незважаючи на значну порцію негативних вражень від населення, Донбас здати не можна, бо це буде зрадою щодо тих хто хлопців, які воюють, мерзнуть в окопах і особливо тих, які вже заплатили життям чи здоров'ям за право України бути єдиною.

- Дух солдатів - патріотичний. Волонтери щодня роблять неможливе. І ми не маємо права здатись – каже чоловік. – Головне, зважати, кому допомагаєте. Переконаний, що найважливіше допомагати військовим – і пораненим, і тим, хто на фронті. А от з гумдопомогою населенню треба бути обачнішим, бо складається враження, що частина цього усього має шанс потрапити не в ті руки, стати здобиччю сепаратистів або ненависників України.

Додому

Повертаємося назад, у 128-му. Вечеряємо з солдатами. Готуємося до виїзду на Ізюм. Згодом, коли ми вже оминули Слов’янськ, телефонує вояка-артилерист.

- Ви вчасно звалили звідси, — каже він. — Місто саме обстрілювати почали. Так жорстко, з апетитом.

Він знову телефонує під ранок:

- Той блок-пост останній, біля якого ви були... Пам'ятаєш?.. Його вже нема....

- А хлопці? – запитую.

- ...їх теж...  

 

Андрій ОРЛЯК, Світлана ЧЕРНЕЦЬКА, Юрій ШТОПКО

Коментарі (3)
  • Анонім

    Ганьба нам українцям, які настільки є пристосуванцями, що пустили москалів нам свою землю!

    Гасло "Любіть Україну" придумане якраз в місті Дебальцеве...
  • Лазар-Виноградова Іванна

    Тяжка історія...Ви молодці, що хоч і ризикували страшно, але поїхали туди з допомогою. Нашим хлопцям потрібно такої підтримки, щоб не хворіли, вбереглись і не падали духом від усього того жаху, що там відбувається. Ви зробили важливу і добру справу!

    А от якщо місцевий народ не хоче провізії - то це тільки їхні проблеми, значить ще  не дуже голодні. І не треба виправдовувати їх дизінформованістю і робити з них обмежених, Через них, в тому числі, на їх землі і продовжується ця війна, і саме вони дозволяють кучці бандитів маніпулювати собою.

    Анонім reply Лазар-Виноградова Іванна

    Іванно, ми постійно чуємо про них зумисну брехню. Просто дуже багато після Голодомору завезли туди чужинців...

    Молодь там справді просто жахлива. Цікаво, що серед молоді відсотків десять спілкується українською, тоді як серед старших (в селах) - дві третини. Весь жах в тому, що молодь вірить телебаченню і вчителям, викладачам, які майже всі завезені з московії...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up