На Донеччині люди скаржаться, що не живуть, а виживають

На Донеччині люди скаржаться, що не живуть, а виживають

Раніше в прифронтовому Артемовому жило близько семи тисяч мешканців, а зараз - менше половини. Залишились переважно пенсіонери та багатодітні сім’ї.

Через відсутність газу волонтери змушені допомагати місцевим і опалювальними брикетами - їх привозять близько 25-ти тонн на день та видають по тонні в руки. Взимку тут замерзло чимало безхатченків.

Заходимо в гості до 81-річної Валентини Олександрівни, яка мешкає зі своєю 87-річною подругою. Жінка переїхала з Чернігівської області більше 60-ти років тому, і досі розмовляє українською. Готові пригостити нас навіть останнім буханцем хліба. Оптимізм та сила духу цієї жінки не може не вражати.

Відео дня

- Я своїми ручками будувала шахти, школу, свою хатку, - каже Валентина Олександрівна. - Чоловіка вже 15 років нема, син та один онук недалеко живуть, сусіди допомагають. Ми дівчата хоч куди, ходили б ще на дискотеки, та колінця не дають. Пенсії 1200 гривень, але більш-менш вистачає, бо багато не накупишся. Ми стільки всього пережили, і цю війну переживемо. Тільки не стріляли б.

Previous Next

У місті залишилось чимало багатодітних сімей, адже їм найважче виїхати. Заїхали до однієї з таких. До нас вийшов хлопчина років з дванадцяти - вдома за старшого, поки батьків не було вдома. Діти тут змалку розуміють що таке війна.

Найбільше люди бідкаються через безробіття. З десятків шахт зараз працюють тільки дві. По дорозі натрапили на похоронну процесію - на днях тут засипало шахтаря. Заїхали до чоловіка, якого сусіди називають майстром на всі руки. Він показав снаряд, який влучив в його дім.

- Ціни підняли, а через закриття шахт ходжу на роботу декілька разів на тиждень, - каже шахтар. - От і отримую 600-800 гривень на місяць.Через дефіцит все подорожчало. Підробляв би  столярством, та інструменти знищив снаряд. Живемо з сім’єю на квартирі, але приходжу помагати мамі. Хата та квартира розбомблені, мама завжди плаче, що ми не живемо, а виживаємо. І нікуди ж не поїдеш, не кинеш своїх стареньких батьків. Та і доки можна втікати?

Коментарі (3)
  • Анонім

    хлопче йди на контракт в армію, нарешті оприділись за кого ти , за себе і свою державу чи за ..уйло, а україну хочеш мати тільки за дійну корову.всі біди тільки тому що східняки досі не хочуть бути в україні але хочуть щоб вона ( тобто народ ) їх забезпечували.схаменіться нарешті і робіть хоч щось корисне для своєї держави.
  • Анонім

    Хотіли рашу маєте потрібно було зі своїми  донеччанами воювати а не тікати.Але хто знає як все ще може змінитися.Всі тут зрадники і президент шоколадна с рака також.Молоді вмирають на війні а бидло київське розкошуе.Ви люди платіть податки  декларуйте гроші щоб ми бачили скільки ви їх ще маєте і щоб ціни піднімали.А самі  свій бізнес відправили на панаму
  • Nat Tan

    Ваші проблеми
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up