Бійців на Херсонщині витягували під вибухи гранат, каже воїн

Бійців на Херсонщині витягували під вибухи гранат, каже воїн
Загинули 6 тернопільських бійців, ще 8 отримали опіки внаслідок пожежі, що сталася у польовому таборі військової частини 1 лютого. Бійці витягували з наметів своїх побратимів під вибухи гранат, що здетонували.

Трагедія сталася у неділю, 1 лютого, у селі Червоний Чабан Херсонської області. Близько другої години ночі у польовому таборі спалахнула пожежа, під час якої здетонував боєкомплект. Унаслідок цього загинули шестеро бійців батальйону “Збруч”, ще 11 - отримали травми. Усі загиблі були жителями нашої області, з 11 травмованих - восьмеро представників Тернопілля.
Військова прокуратура південного регіону України зареєструвала кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 270 та частиною 2 статті 412 Кримінального кодексу України.
- Надзвичайна подія сталася через порушення правил пожежної безпеки, - повідомив керівник прес-служби військової прокуратури Південного регіону Павло Аксьонов. - Один із військовослужбовців намагався розпалити пічку, застосувавши бензин.

Військовослужбовця, дії якого спричинили пожежу, затримали у зв'язку з підозрою у вчиненні кримінального правопорушення. Вирішується питання щодо обрання для нього запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.



Рятувалися, як могли
В Інтернеті виникло чимало спекуляцій щодо причин трагедії у батальйоні “Збруч”.
За даними, отриманими з конфіденційних джерел, військовослужбовець, який спричинив пожежу, не належав до батальйону “Збруч”.
Поруч із наметом тернопільських бійців стояв намет іншого військового підрозділу. Він і загорівся першим. Звідти вогонь перекинувся на намет, в якому спали наші земляки. Ситуацію ускладнило ще й те, що в одному з наметів були боєприпаси, які здетонували під час пожежі.

Самі ж бійці, які врятувалися, на зв’язок наразі не виходять. У декого згоріли телефони, а дехто відмовляється від коментарів для преси. Мовляв, військова прокуратура не радить розголошувати інформацію до завершення слідства. Втім, на одному з інтернет-форумів таки вдалося знайти допис одного із тернопільських бійців, який був свідком цих жахливих подій.
«Загорівся намет інженерів, які стояли біля нас, - пише солдат Роман. - Вони напередодні ремонтували двигун до БМД, за два-три дні мали їхати в АТО. А коли все горіло, два їхніх «Урали» стояли заведені. Коли треба було зірвати грати, щоб пацани могли вилізти, вони повтікали. Ми грати рвали легковою машиною, що аж міст погнуло, але марно. А ключі від більшої техніки вже горіли всередині. У той час хлопці рятувалися з обпеченими руками. Один відігнав «КамАЗ”, повний боєприпасів, інших витягували, як могли, під вибухи гранат. Витягнули і тих самих інженерів. Пацани спали, тому так все вийшло...».

Читайте також: Загиблий на Херсонщині Юрій Наливайчук добре знав історію України 

У загиблого на Херсонщині Руслана Чухася залишилося троє дітей

З приводу цієї трагедії публічно висловився колишній боєць батальйону «Збруч» Володимир Розум’як, який зараз проходить службу в іншій військовій частині.  
У військового, який до листопада минулого року був у «Збручі», виникло чимало запитань.
- По-перше, чому намети, які є легкозаймистими, у зимовий час розміщувалися в приміщенні колишньої ферми із загратованими вікнами? - запитує Володимир Розум’як. - Одна з причин такої кількості жертв – військові просто не змогли вибратися звідти. Павло Римар, наприклад, не згорів, а просто задихнувся. Навіть під час бойових дій боєприпаси потрібно зберігати на безпечній відстані від бійців.
За словами бійця, офіцери зараз шукають крайнього, а саме сержанта 30-ї бригади, який підлив більше, ніж потрібно, бензину в піч. Жертв не було б, якби керівництво частини належним чином організувало проживання військових.

За загиблими бійцями батальйону «Збруч» у Тернопільській області оголошено триденний траур - з 2 до 4 лютого. Траур 3 лютого за нашими бійцями оголосили і в Херсонській області.
Імена усіх загиблих поки не розголошують. Їх оприлюднять після ідентифікації та проведення експертиз. Поки відомо, що троє із шести загиблих - тернополяни, по одному загиблому - із Гусятинського, Зборівського і Підволочиського районів.  
З повідомлень друзів бійців відомо, що загинули тернополянин Павло Римар, 25-річний Назарій Кулинець із села Млинівці Зборівського району, 27-річний Вадим Вернигора з Дорофіївки Підволочиського району.
- Особисто мені не вкладається в голові, що Назарія більше немає, - каже журналістка 20minut.ua Мар’яна Дохват. - Для мене він був другом. Назар був дуже позитивною, доброю, щирою і відкритою людиною. Завжди жартував, що як закінчиться війна, підемо у тир і він навчить мене стріляти. Незважаючи на те, що йому самому було важко, не раз підбадьорював мене, підтримував. Пам'ятаю, на Різдвяні свята скаржився, що ще один рік життя просто пішов у нікуди, а роки ж ідуть... Він був справді хорошою людиною...

Колектив редакції щиро співчуває друзям та рідним загиблих. Вічна їм пам'ять! Герої не вмирають!

Хлопцям потрібна допомога
Наразі восьмеро тернопільських бійців перебувають на лікуванні у Херсоні. За інформацією друзів солдатів, тернополяни Андрій Бурдяк, Андрій Тайжанов, Павло Богданов, Степан Дідур та Ігор Олексів, а також Роман Паньків зі Зборова перебувають у важкому стані. Степан Заверуха із Підволочиська і Тарас Гогоц із Великих Гаїв теж на лікуванні у стані середньої важкості.  
Кошти для допомоги пораненим бійцям можна переказувати на картку „Приватбанку” 4149 4978 0421 9097, отримувач Бараневич Дмитро Сергійович, побратим бійців, або на картку 5168 7572 1211 6190 (теж „Приватбанк”), отримувач Бурдяк Марія Сергіївна, сестра постраждалого бійця, або 4149 4978 0969 8592, отримувач Галина Паньків, мати бійця. Допомогти Степану Дідуру можна, переказавши кошти на картку Приватбанку 6762 4683 1924 7585 - Дідур Марія Тарасівна, мати бійця. 
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up