Які винагороди та пільги отримують бійці АТО

Які винагороди та пільги отримують бійці АТО
Винагороди за успішне виконання бойового завдання, за знищення ворожої техніки, пільги за комунпослуги, путівки в санаторії передбачені для бійців, які воюють в зоні АТО. Про соціальні гарантії для військовослужбовців АТО розповідає помічник міського комісара з правової роботи майор юстиції Роман Троян.

- Основні пільги та гарантії для військовослужбовців всіх категорій і для тих, які призвані під час мобілізації на особливий період, визначені законом України "Про соціально-правовий захист військовослужбовців і їх сімей", - каже він. - А зокрема, під час проходження служби військовослужбовці-контрактники та мобілізовані звільняються від сплати штрафних санкцій, зобов'язань та пені за кредитами. Вони звільняються від сплати даних зобов'язань. Для цього необхідно подати відповідну заяву за місцем отримання кредиту, тобто в банк. Або зобов'язання різного характеру – це може бути податкова та інший орган, який зобов'язав виплатити нараховані санкції.

Також даним законом визначається, що військовослужбовцям після звільнення з військової служби, тобто демобілізації, виплачується одноразова грошова допомога, яка встановлюється Кабміном, продовжує пан Троян. 

-  Багато пільг мають військовослужбовці, які пройшли зону АТО і отримали статус "Учасник бойових дій", - каже він. - Зазначені пільги визначаються законом України "Про статус ветеранів війни та їх соціального захисту", стаття 12 . Зокрема, учасники бойових дій мають право на користування пільгами при оплаті комунальних послуг, також користування саніторно-курортними путівками та іншими пільгами, з якими можна ознайомитися в зазначеному законі. 


На сьогодні Міністр оборони України видав наказ № 49 від 2 лютого 2015 року щодо осіб, які беруть безпосередню участь в зоні АТО "Про особливості виплати винагороди військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу в період та під час проведення антитерористичної операції ". Цим наказом, як розповідає Роман Троян,  передбачено, що за безпосередню участь в АТО військовослужбовцям оплачують винагороду у розмірі 100% від місячного грошового забезпечення, але не менше як 3 тис грн на місяць. Винагорода також виплачується під час перебування на стаціонарному лікуванні після поранень отриманих на час АТО. Також за виконання успішного бойового завдання бійцям виплачується винагорода. І за безпесоредню учась у бойових діях після ивдання бойового наказу військовослужбовцям виплачується додаткова винагорода у розмірі 1000 грн за кожну добу участь. 

- Додаткову винагороду військовослужбовці отримують за знищення ворожої техніки, яка виплачується підрозділу чи окремим особам за наявності трьох і більше документів, - каже Роман Троян. - Зокрема, журнал бойових дій, підсумково-бойове донесення командира підрозділу, який безпосередньо виконував завдання, а також дані фото- та відеоспостереження з координатами місця знищення техніки. 

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up