За яким принципом направляють медиків в АТО

За яким принципом направляють медиків в АТО
Відрядження медпрацівників за межі Тернопільської області є виключно компетенцією органів управління охорони здоров’я.
Мобілізованими медпрацівниками займаються військкомати. Спершу їх направляють на навчання, потім – у госпіталі. Якщо потрібні медики для допомоги населенню, у відрядження на Схід їх скеровує департамент охорони здоров’я - їдуть добровольці.

Кого з персоналу лікувального закладу зараз можуть відправити в АТО і за яким принципом робитимуть відбір, з таким питанням на сайт 20minut.ua звернувся читач.

«Шановна редакція! Я працюю в обласному шкірвендиспансері в Тернополі, - пише читач. - Нещодавно в колективі з'явилася наступна інформація: на лікарню прийшло 40 повісток, розподіл їх буде визначатися головним лікарем, на його власний розсуд, як нам прозоро натякнули. Чи має головний лікар право на це? Це запрошення добровольців? Хто в такому випадку підпадає під "роздачу?" Чи  це будуть лікарі, які закінчили військову кафедру і є військовозобов'язковими, чи інтерни, медсестри, санітарки? Прозвучала інформація, що кожен лікар, медична сестра та інтерн відбудуть по місяцю в Луганській та Донецькій областях? Чи це законно!?"

За коментарем ми звернулися безпосередньо до головного лікаря Тернопільського обласного шкірно-венерологічного диспансеру

Відео дня

- Інформація не відповідає дійсності, оскільки мобілізація є компетенцією виключно комісаріатів, - повідомив Олександр Хар.  - Ряд лікарів області та медпрацівники з інших лікувальних закладів відбули у відрядження в Луганську і Донецьку область у складі спеціалізованих бригад. Медпрацівники шкірдиспансеру до таких відряджень не залучалися. Відрядження медпрацівників за межі області є виключно компетенцією органів управління охорони здоров’я. Тож якщо Департамент охорони здоров’я обладміністрації вважатиме за потрібне відрядити медпрацівників, тоді видається відповідний наказ. Зараз такого наказу стосовно нашого закладу немає.

Водночас, як зазначив головний лікар, може виникнути необхідність у наданні меддопомоги громадянам України і поза межами області. Всі відрядження можуть здійснюватися лише в строгій відповідності до Кодексу Законів про працю. Інтерни до таких відряджень не залучаються. А інший медперсонал - так.

- У Чорнобильську зону ж колись направляли, - пригадує Олександр Хара. - Коли був Чорнобиль, ми зібрали колектив і запитали, хто бажає поїхати. І охочих було більше, ніж потрібно було. Якби така потреба виникла зараз, ми почали б саме так – спочатку запитали про охочих, а потім вирішували б по відділах, але аж ніяк не з моєї ініціативи.

Основний принцип, за яким направляють медиків в АТО, це їх спеціальність, зазначають в військкоматі.

- Зазвичай потрібні хірурги, нейрохірурги, - повідомив  заступник військового комісара Тернопільського об’єднаного військового комісаріату Микола Бойко. - Лікарів направляють спочатку в медуніверситет для підготовки, а потім - в госпіталі. Я можу прокоментувати інформацію виключно стосовно мобілізованих лікарів. Всі, кого зараз мобілізовують, спочатку навчаються, а потім їдуть у частини. Ми заявок на потребу в медиках, які не мобілізовані, не даємо. Якщо нам приходить заявка забезпечити певну кількість медиків, ми займаємося лише мобілізованими.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up