Брати Капранови розповіли про те, як кримські татари допомагали розбудовувати українську державу

Брати Капранови розповіли про те, як кримські татари допомагали розбудовувати українську державу
Половці не були аж такими великими ворогами жителів Русі, а кримські татари допомагали в розвитку сучасної української держави - це одні з тез, якими поділилися із тернополянами брати письменники Дмитро та Віталій Капранови.

Відбувалася розмова з письменниками на лекційній галявині в рамках фестивалю «Вуличний Ринок».

- Нас завжди вчили, що половці - це зло, - розповідає Дмитро Капранов. - Однак це не зовсім так. Якщо прочитати історію уважніше, то Ярослав Мудрий в союзі з половцями підкорив землі аж до Балтики. Найяскравіша ж сторінка співпраці з половцями - це спільний вихід русичів із ними проти монголів.

Також неправильне ставлення у наших людей сформувалось щодо кримських татар. Хоча насправді цей народ живе з нами пліч-о-пліч з тих самих часів, як з”явилася Русь. Тож бути нам ворожим він не може, вважають Капранови.

Відео дня

Сусіди завжди воювали, сварилися-мирилися. Однак з кримськими татарами дещо інша історія. Всі найбільші перемоги українського народу були спільними із татарами. У Богдана Хельницького всі перемоги були в союзі з кримськими татарами. Одна поразка - Берестечко, коли вони відійшли. Перемога Виговського під Конотопом теж стала можливою завдяки допомозі кримських татар. Протилежний приклад - Мазепа, який проти Москви не зміг заручитися підтримкою татар, домовився зі шведами - в результаті - поразка під Полтавою. Взагалі кримські татари - народ, який допомагав творити нашу територію. Адже сучасні Одеська, Миколаївська, Херсонська області та частина Донбасу - це колишні землі кримських татар. Тож земля в нас спільна, як і країна.

Ще одна спільна риса між українським та татарським народами - усі керівні посади і  в нас, і в них були виборними. І кошовий, і хан обиралися людьми.

- Мало хто знає, що поняття імпічменту було ще за тих часів. Так сам кошовий Сагайдачний тричі потрапляв під імпічмент. І нічого, самогубством життя не завершував, і в Ростов не втікав. Просто виправляв ситуацію, щоб згодом стати одним із найславетніших гетьманів  в нашій історії. Наше головне завдання зараз - не просто вибирати когось. А й вміти знімати з посади. Не робиш те, що обіцяв - посунься, хай йде на твоє місце інший. В козаків був такий звичай, пора його відновити і в сучасній Україні.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up