Адвентисти служать, але без зброї

Адвентисти служать, але без зброї
Тернопіль, Церква адвентистів сьомого дня
Не брати в руки зброї, але служити суспільству і захищати людське життя. Так, зокрема, розуміють поклик віри вірні Церкви Адвентистів Сьомого Дня. Вони не ховаються від повісток з військомату, але обирають альтернативну службу.

Про діяльність цієї християнської конфесії розповідає її обласний пастор Василь Капітанчук.
Скільки громад АСД є на Тернопільщині? Скільки пастирів?
- Є 15 громад і три групи, які обслуговують вісім пасторів. Групи існують там, де недостатньо кількості віруючих, необхідної для створення громади (10 осіб - прим. ред.). Адвентисти є по всій території Тернопільської області, але більше - у центральній та північній частині. Церква зростає, хоча не можна сказати про якийсь «вибух». На чисельність віруючих впливають міграційні процеси, виїзд за кордон. Наразі в області 492 адвентисти, не рахуючи дітей і молоді. Але й ті, хто виїжджає, переводять своє членство у громади за новим місцем проживання.


Ви вказали чисельність без дітей і молоді. Це пов'язане з тим, що хрещення у вас приймають у зрілому віці?
- Так. Адже коли вона приходить до церкви - через дружбу, знайомства чи іншим шляхом - то вивчає основи вчення церкви, готується. І тільки тоді, коли відчуває, що готова до хрещення, приймає його. Хрещення відбуваються як у відкритих водоймах, так і в спеціальних бапсистеріях. Такі події - свято для церкви.
Поясніть, будь ласка, в чому полягають основи віровчення АСД?
- Ми сповідуємо ряд загальнохристиянських принципів: віру у Триєдиного Бога; необхідність покаяння, прощення і спасіння; Божий суд. Віримо, що мірилом віри є Слово Боже - Біблія, Богом дане слово. Розглядаємо Старий і Новий Завіт у цілісності, а не відокремлено один від іншого. Віримо у непорушність, незмінність і вічність Божого морального закону - 10 Заповідей. У тому числі четвертої Заповіді про святковий сьомий день - суботу. І не визнаємо жодних змін, які були зроблені людиною. Незалежно від того, з яких міркувань вона це робила. Ми віримо, що на Небі розташоване святилище, яке створене Богом, і Христос звершує місію заступника, продовжуючи місію спасіння, яку він розпочав на Голгофі. Ми також віримо, що цей світ і все у ньому було створено за шість буквальних днів. Віримо, що душа є смертною. Спасіння - це дар Божий усім віруючим, без винятку. Це не результат наших добрих діл. Але й віра без діл мертва. Тому ми свою любов до Бога виявляємо в послусі Його законам. Також ми віримо в буквальний скорий другий прихід Ісуса Христа. Звичайно, тут є певні пункти, спільні для протестантських церков, але є й певні відмінності. Водночас ми віримо, що Церква Адвентистів Сьомого Дня це не одна із протестантських церков, а цілий рух, який був пророкований у Біблії, зокрема у книзі Об'явлення, 10 розділі. Це не структура, яка відділилася від іншої - засновниками церкви були вихідці з різних деномінацій.


Церква АСД оформилася у ХІХ столітті. Коли утворилися перші громади на Тернопільщині?
- Це сталося 80 років тому у Золотому Потоці Бучацького району, Богданівці Підволочиського і Великих Вікнинах Збаразького. Ці громади досі існують і зростають. До речі, їхнє створення теж було пов'язане із міграційним рухом. Біля витоків стоять наші люди, які повернулися із Канади.
Адвентисти не беруть до рук зброю. Що лежить в основі цієї відмови?
За нашими релігійними переконаннями, ми не беремо в руки зброю як те, що забирає людські життя. Забрати життя - прерогатива не людини, це належить Богові. Тож коли адвентистові приходить повістка, він відгукується. Але, згідно із законом про альтернативну службу, йде на неї. Це і ремонтні роботи, і будівництво фортифікаційних споруд... Бере участь у тому, що захищатиме людські життя і нашу державу.
Широко відомою є особлива увага АСД до здорового способу життя...
- Цю увагу виявляють також багато інших протестантських конфесій. На початках існування церкви, окрім богословських питань, почали звертати увагу на здоровий спосіб життя. Це виходило із самої природи людини: дух, душа і тіло розглядалися як складові одного цілого. Щоб людина могла краще розуміти Святе Писання, волю Божу, вона повинна бути здоровою духовно і тілесно. У Церкві АСД, ми переконані в цьому, є один із дарів Духа Святого, дар пророцтва. Наприклад, ми визнаємо пророче служіння Елен Уайт. Вона отримувала видіння, що ті, які чекають на прихід Христа, повинні вести здоровий спосіб життя. Не для того, щоб довше прожити. А, щоб будучи здоровими, бути чуйними до голосу Божого, розуміння самого писання, місії церкви і людини. Відтак вони прийматимуть рішення, що вестимуть до спасіння. Але ми не ставимо питання здорового способу життя силовими методами. Ми більше розповідаємо, в чому його переваги. Здорова людина, крім того, що почуває себе комфортно, стає чутливою до голосу Божого і може приймати виважені рішення. Не те, що подобається, хочеться, а те, що потрібно. Людина тоді довіряє Богу. Програма здорового способу життя розроблена у церкві на всесвітньому рівні. Здійснюється, у тому числі, через лікувальні заклади, санаторії. Найближчий до нас - у селі Черешенька в Чернівецькій області. Є у центрі держави, є на Львівщині. Завдання - навчити людину і пояснити їй, для чого це. Але рішення людина приймає сама. Звісно, що для нас принциповим є невживання алкоголю, тютюну, наркотиків і чогось іншого, що може зашкодити нашому волевиявленню й тверезому прийняттю рішень.

Відео дня


Що особливо турбує (у доброму розумінні слова) конфесію на місцевому рівні?
- Враховуючи ситуацію в Україні, ми - громадяни, зацікавлені, щоб був мир, добробут, щоб сім'ї були міцними, молодь - морально здоровою і готовою до змін у світі. Виховуємо членів своєї церкви, не вчимо відповідати злом на зло. Підтримуємо різні благодійні акції і робимо їх самі. Збирали гроші на засоби захисту для вояків АТО, збирали продукти. У нас діє програма «Східний янгол», спрямована на допомогу постраждалим і біженцям. Серед адвентистів  є біженці зі сходу. Вони зупинилися у центральних та південних областях.
Вкажіть головні проекти, які втілили і втілюєте?
- Є суботня школа, як частина богослужіння. Діє дитячий клуб «Шукачі пригод» для 6-10-річних, клуб «Слідопит» для 10-16-річних. Старші 16 років об'єднані у «Молодіжному відділі». Діти і молодь вивчають Біблію, розвиваються, пізнають світ, займаються практичною діяльністю: на кухні, городі тощо. Також вчаться брати участь у соціальній роботі. Приємно, що діти перебувають у церкві і певною мірою захищені від негативного впливу зовні. Щ ми втілили проект «Сильне покоління», коли запрошували до себе у гості молодь зі Східної України. Окрім усього іншого, разом прибирали територію - була співпраця з радами. Робили зачіски, щовечора була молодіжна зустріч «Адреналін» - показували молоді важливість здорового способу життя. Також організували тижневу програму «Уроки правди» - про куріння, наркотики, безладні статеві стосунки і їх жахливі наслідки-аборти. Наші громади відвідують усі геріатричні будинки області. Проводимо зустрічі із ув'язненими у Чорткові та Добриводах. А ще ми наприкінці вересня організовували при церкві футбольний турнір, запрошували друзів з Чернівецької області, студентів з Конго. Зараз організовуємо турнір із футзалу. Зголосилися уже вісім команд. Із Луцька, Чернівців, Івано-Франківська та інших міст. Щонеділі на FM 103,5 проводимо радіопрограму «Промінь надії». У Тернополі діє філіал Українського Біблійного інституту, де безплатно даємо освіту за фахом «вчитель Біблії».


Які проблеми маєте в області?
- У нас кожна громада має молитовний дім. Із цим все добре. Є певне сприйняття нашої церкви як секти. В одному з районів на молитовному домі хтось написав «Секта - геть з України». Ми зробили ремонт, але громада вирішила не звертатися у міліцію. Поки подібне не повторилося.
Як складаються відносини з іншими конфесіями?
Церква Адвентистів Сьомого Дня входить у Раду церков при обладміністрації. Беремо участь у засіданнях, співпрацюємо. Конфліктів у нас немає.

Чи є у вас місцеві друковані ЗМІ? Інтернет-сторінки?
Власного сайту на обласному рівні у нас поки немає. Працюємо над цим. Популярним у нас є всеукраїнський сайт adventist.org.ua, який висвітлює вчення, життя та історію церкви. Успіху досягнув цілодобовий супутниковий канал «Надія». Церква має всеукраїнську газету «Вічний скарб», дитячу газету «Скарбничка», молодіжний журнал «Дружбуландія».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up